Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania apreciaza ca o eventuala majorare cu 7% a pretului gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi (populatia si institutiile publice), in al doilea trimestru, nu este justificata si este rezultatul u
Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania apreciaza ca o eventuala majorare cu 7% a pretului gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi (populatia si institutiile publice), in al doilea trimestru, nu este justificata si este rezultatul unor "negocieri devastatoare" cu Uniunea Europeana. "Constatam cat de devastatoare a fost negocierea secreta cu UE a acordurilor in domeniul energetic si cat de daunatoare in general a fost secretomania care a inconjurat permanent aceste negocieri", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Oamenii de afaceri considera ca aceasta masura va avea efecte negative asupra balantei comerciale, care va fi imposibil de echilibrat, dar si asupra activitatii economice. "AOAR isi exprima revolta fata de felul in care autoritatile, trecute si prezente, trateaza mediul de afaceri. Acesta este obligat sa gaseasca solutii si finantari pentru reducerea consumurilor energetice, in lipsa oricaror politici consistente sustinute de autoritatile competente, in domeniul modernizarilor tehnologice si de mentinere a competitivitatii companiilor romanesti", se precizeaza in comunicat. In opinia AOAR, sintagma "pret international" pentru gazele naturale nu este justificata. "In discutiile avute de reprezentantii asociatiei cu expertii Fondului Monetar International singura cerinta corecta din punct de vedere economic, a fost aceea ca pretul productiei de gaze si, in general, al resurselor energetice sa acopere costurile de productie. Orice alta interpretare nu poate ascunde decat interese private, mai ales in contextul in care privatizarea Romgaz a fost suspendata temporar", au subliniat reprezentantii oamenilor de afaceri.
Politica iresponsabila
AOAR apreciaza ca, desi Romania are resurse interne importante, comparativ cu alte state, politica in domeniul preturilor resurselor energetice este una iresponsabila. "Aceasta politica nu face decat sa garanteze falimentarea rapida a unor industrii aflate in plin proces de restructurare-modernizare. In acest fel, productia industriala, care a inregistrat deja o puternica scadere a ritmului de crestere, se va diminua, conducand la importuri suplimentare", se mai precizeaza in comunicat. In plus, AOAR cere Guvernului, Presedintiei si autoritatilor competente sa initieze consultari cu toate grupurile de interese legitime, in scopul elaborarii unei strategii nationale vizand reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice. Reactia oamenilor de afaceri vine ca urmare a unei propuneri a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) potrivit careia pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi ar putea creste cu aproximativ 7% in al doilea trimestru, la 282 de dolari pe o mie de metri cubi. Propunerea vizeaza un program de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul celor din import, conditie stabilita in negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.