Cea de-a 11-a audiere din cadrul procesului lui Saddam Hussein si al celorlalti sapte demnitari ai fostului regim a fost suspendata ieri, dupa ce intreaga sedinta a stat sub semnul haosului, date fiind protestele si injuriile celor aflati in boxa acu
Cea de-a 11-a audiere din cadrul procesului lui Saddam Hussein si al celorlalti sapte demnitari ai fostului regim a fost suspendata ieri, dupa ce intreaga sedinta a stat sub semnul haosului, date fiind protestele si injuriile celor aflati in boxa acuzatilor. Sedinta s-a incheiat cu audierea lui Hassan al-Obedi, fost ofiter al serviciilor de informatii si a fostului sef de cabinet al Presedintiei, urmand sa se reia astazi, transmite Mediafax. "Esti un nimic! Rusine! Am fost fortat sa vin in fata tribunalului. Fa-ti datoria si judeca-ma in absenta!". Acestea au fost cuvintele pe care Saddam le-a aruncat la adresa presedintelui tribunalului. Fostul lider de la Bagdad a continuat in aceeasi nota, atacandu-l pe presedintele George W. Bush. "Jos cu Bush! Jos cu tradatorii!", a strigat Saddam. Si Barzan al-Tikriti, fratele vitreg al fostului presedinte, a opus rezistenta cand gardienii au incercat sa il oblige sa ia loc. "Nu vreau sa fiu aici! Viata lunga Irakului! Rusine tie! Esti un judecator militar", a strigat el catre presedintele instantei. In absenta avocatilor care au decis sa boicoteze sedinta, procurorul general Jatafar Moussawi i-a transmis judecatorului sa solicite acuzatilor acceptarea unor avocati din oficiu. "Vrem avocatii pe care i-am ales", a ripostat Saddam. "Au fost loviti in sala in fata dumneavoastra, iar Barzan a fost lovit si el. Acesta nu este un tribunal, este o joaca", a continuat el. Fratele vitreg al fostului presedinte irakian, bolnav de cancer de colon, a cerut sa fie eliberat, iar presedintele tribunalului a spus ca va cere ca acesta sa fie examinat de un comitet medical. Precedenta audiere a procesului s-a desfasurat la 2 februarie, in absenta celor opt acuzati si a avocatilor lor. Apararea solicita in special revocarea judecatorului kurd Rauf Rashid Abdel Rahman, invocand "suspiciuni legitime" fata de acesta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.