In ziua in care in Parlament se inaugura cu discursuri caznite cabinetul din Romania al Parlamentului european, cateva ziduri mai incolo, in Senat se vota respingerea ordonantei pentru crearea Departamentului National Anticoruptie, forma renascuta a
In ziua in care in Parlament se inaugura cu discursuri caznite cabinetul din Romania al Parlamentului european, cateva ziduri mai incolo, in Senat se vota respingerea ordonantei pentru crearea Departamentului National Anticoruptie, forma renascuta a prea coruptului PNA. Era un vot simbolic. DNA e creatia ministrului Justitiei, Monica Macovei. Usor de banuit ce gandeau senatorii cand votau sau nu votau!
Monica Macovei a suferit infrangeri multe incercand sa scoale din morti justitia. S-au intors impotriva ei rechinii care misuna prin canalele opozitiei, dar si meduzele, melcii si buretii de mare adancime din coalitia guvernamentala. Pachetul de legi referitoare la reforma in justitie a fost adoptat cu semnificative amendamente, proiectul de modificare a codului penal a fost suspendat in chiar ziua in care a fost respinsa ordonanta pentru infiintarea DNA. In momente critice numele Monicai Macovei este asociat de chiar premier si persoane din apropierea acestuia cu marii corupti pe care ar vrea sa-i faca scapati. Cu cateva saptamani inaintea raportului de care depinde aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, politicienii au sapat o groapa in jurul ministrului pe care spera sa-l faca responsabil de un eventual raport negativ.
Chiar daca inertial mai functioneaza, Departamentul e un mort viu care mai sperie doar naivi. Exista, fireste, posibilitatea ca presedintele sa respinga respingerea. Procedurile sunt anevoioase, iar Senatul poate mentine votul. In Senat coalitia la putere are doi oameni in plus. Dat fiind absenteismul, e ca si cum nu i-ar avea. in ziua votului, majoritarii erau minoritari. Plecasera sa dea mana cu seful liberalilor europeni sau, la Guvern, sa discute legea pescuitului oceanic. Unii, prezenti, zic ca s-au aiurit votand atatea legi, au votat la intamplare, altii nu inteleg ce atata tevatura ca au votat impotriva. In fine, unii pretind ca de vina e ministrul Justitiei. N-a venit la comisiile parlamentare sa le ceara pareri despre modul in care ar trebui dusa lupta anticoruptie. Multumiti sunt doar senatorii opozitiei care considera ca lupta anticoruptie e un pretext pentru a le bloca conturile si influenta economica.
In acvariul necuratat al politicii romanesti nu se mai vede peste cu peste. Pestimea, plevusca, rechini, caracatite, sepii cu secretii otravite, se simte in largul ei. S-au adaptat la concentratia de noxe si mizerii din apa. Curatarea peretilor acvariului le-ar face rau. Daca pestii cei mari au ce manca, cei mici nu-si fac probleme. Cu un rechin ghiftuit poti sa iei masa, sa pleci in delegatii europene si chiar sa-l mangai pe buzunare, fara sa-ti decupeze mana intre falci. Dresura a functionat perfect pana la aparitia Departamentului Anticoruptie.
Paradoxal, dupa votul de acum cateva zile, DNA foloseste acum doar opozitiei care se poate plange ca este persecutata de o justitie corupta si politizata. Marile dosare de coruptie sunt nascociri. Marile deturnari de fonduri, tepele bugetare, contractele preferentiale, privatizarile frauduloase, evaziunea fiscala sunt scorneli ale presei, coalitiei guvernamentale si Uniunii Europene. Coruptilor li se incalca drepturile omului. Isi vor cauta dreptatea la CEDO. Fiorul comic al situatiei creste pe masura ce Dan Ioan Popescu, Rodica Stanoiu si Adrian Nastase se dau drept campionii luptei pentru o justitie depolitizata. Pe ei noroiul din acvariu nu i-a orbit. Stiu ca fara Departamentul Anticoruptie, sub tirul politic, justitia se va inchide ca o mimoza. Haosul schimbului de dosare dintre Parchetul general si noul vechi PNA va suspenda vreme indelungata cercetarile. Daca aderarea tarii la Uniunea Europeana se va amana, se va gasi un tap ispasitor. In orice acvariu, exista un peste arlechin care o incaseaza de la toti. Monica Macovei, victima tuturor dezinformarilor, e ideala pentru acest rol. Nu e membra de partid, si-a creat dusmani multi, nu tine la functie si e reprezentanta societatii civile pe care politicienii o iubesc ca sarea in ochi.
Lista "senatorilor rusinii" care in "ziua rechinului" au respins ordonata de infiintare a Departamentului National Anticoruptie e foarte pestrita. Firesc, a votat impotriva toata floarea cea aleasa a mafiei pesediste, dar si Ion Iliescu cel cinstit, denuntator aprig al coruptiei si capitalismului de cumetrie, dar si membrii partidului care are ca slogan electoral "sus patria, jos mafia". Li s-au alaturat prin vot impotriva, absenta sau refuzul de a vota o multime de membri ai coalitiei guvernamentale, de la sotul Filiciei, la sotul profesoarei de limba rusa, plus solutia imorala. Uniti in cuget, muget si simtiri, intr-o monstruoasa conjuratie a imbecililor cu ticalosii, toti cu capul in nisip si cu nisip in cap!

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.