Firmele interesate de achizitionarea unor cantitati de energie electrica vor putea depune cereri de oferta pe o platforma de tranzactionare administrata de operatorul pietei de electricitate, Opcom, masura fiind in curs de aprobare, potrivit director
Firmele interesate de achizitionarea unor cantitati de energie electrica vor putea depune cereri de oferta pe o platforma de tranzactionare administrata de operatorul pietei de electricitate, Opcom, masura fiind in curs de aprobare, potrivit directorului general al companiei, Victor Ionescu. Opcom a lansat in luna decembrie a anului trecut "Piata centralizata a contractelor bilaterale" pentru vanzarea energiei electrice, pentru a asigura o platforma transparenta de incheiere a acestui tip de acord. De remarcat, aceasta piata este una voluntara si nu obligatorie. Masura a fost luata dupa ce presedintele Traian Basescu a criticat, in vara, decizia de devansare a calendarului de deschidere a pietei de energie si absenta unor reglementari clare in noile conditii de piata, precum si posibilitatea unor furnizori de a monopoliza energia cea mai ieftina, produsa de Hidroelectrica. Un producator sau un furnizor de energie face o oferta de vanzare la un pret minim si stabileste data licitatiei, iar cumparatorii inregistrati depun apoi documentele de cumparare, iar castigatorul este stabilit, prin licitatie, in functie de pretul acordat. "Cea mai mare dezamagire in tranzactionarea pe aceasta piata sunt consumatorii eligibili (n.r. - firmele). Cu o singura exceptie, o societate din Deva, acestia nu au participat la licitatiile derulate pe piata centralizata a contractelor bilaterale", a spus Ionescu. El a aratat ca Opcom a trimis spre avizare catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) un proiect care sa permita consumatorilor eligibili sa vina cu propriile lor cereri de oferta.
Potrivit lui Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE, consumatorii eligibili prefera inca sa achizitioneze energie electrica print-un intermediar, deoarece contractul direct cu producatorul poate insemna anumite proceduri complicate. "Este foarte comod pentru consumatorii eligibili sa mearga la un furnizor care are in portofoliu mai multi clienti", a explicat directorul de furnizare al Electrica, Ion Lungu. Pe piata centralizata a contractelor bilaterale au existat 33 de oferte de vanzare din partea producatorilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova, dar s-au incheiat numai 9 contracte.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.