Noul val de cazuri de gripa aviara nu a mai impresionat populatia ca prima data, care a cautat, chiar incalcand legea, sa-si scape pasarile de eutanasiere. La Salcioara, jandarmii tulceni au trebuit sa intervina pentru ca localnicii amenintau o famil
Noul val de cazuri de gripa aviara nu a mai impresionat populatia ca prima data, care a cautat, chiar incalcand legea, sa-si scape pasarile de eutanasiere. La Salcioara, jandarmii tulceni au trebuit sa intervina pentru ca localnicii amenintau o familie care anuntase autoritatile despre moartea unor gaini din cauza gripei aviare. Jandarmii au mers in localitatea respectiva si au discutat cu localnicii, cu preotul ortodox si cu liderul comunitatii adventiste, reusind sa previna declansarea unui conflict. Prezenta virusului gripei aviare a fost semnalata saptamana trecuta la Salcioara, fapt ce a impus izolarea localitatii, fiind create puncte de dezinfectie la intrarea si iesirea din comuna. De asemenea, s-a dispus uciderea tuturor pasarilor din comuna, urmand ca proprietarii acestora sa fie despagubiti.
Dosare penale pentru gaini ascunse
Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca tot mai multi locuitori ai comunei Cetate, aflata in carantina din cauza gripei aviare, risca sa se aleaga cu dosare penale, dupa ce autoritatile au descoperit ca peste 3500 de pasari nu au fost declarate medicilor. Autoritatile doljene s-au declarat nemultumite de atitudinea unor localnici din comuna Cetate, care isi ascund pasarile prin poduri sau in cotetul porcilor, pentru ca acestea sa nu fie eutanasiate, transmite Mediafax. Politistii din Calafat au intocmit deja primul dosar penal pe numele lui Onel T., 38 de ani, din Cetate, dupa ce a incercat sa scoata din comuna 30 de pasari pentru a le duce la rude in localitatea Motatei.
Proprietarii care au ascuns pasarile de teama eutanasierii risca, potrivit art.310 Cod Penal, inchisoare de la o luna la un an sau amenda penala pentru nerespectarea masurilor referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare la animale.
Pana ieri, in comuna Cetate fusesera sacrificate 21.500 de pasari, potrivit primarului localitatii, Marin Duta. Pe de alta parte, campania de vaccinare a populatiei intampina unele probleme, din cauza lipsei vaccinului, a declarat, ieri, dr. Lucretia Surugiu, de la dispensarul din localitatea Cetate.
H5 la Topraisar
Existenta virusului H5 al gripei aviare a fost confirmata, ieri, la pasarile moarte din localitatea Topraisar, judetul Constanta, in urma analizelor facute la Laboratorul National de Referinta al ANSV, a anuntat directorul DSV Constanta, Grigore Mertoiu. Potrivit acestuia, localitatea a intrat in carantina. Pe de alta parte, si aici au existat localnici care au sustinut ca pasarile lor sunt sanatoase, insa toate pasarile vor fi examinate pentru o eventuala depistare a virusului. Localitatea Topraisar a fost izolata, iar cele 30.000 de pasari urmeaza sa fie sacrificate. Au fost instituite filtre pe principalele cai de acces in localitate, fiind interzis si tranzitul masinilor care transporta animale si pasari vii, oua sau alte produse din carne. De altfel, traseul autovehiculelor grele pe traseul Mangalia - Negru Voda - Bulgaria - Turcia a fost deviat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.