Cum sta democratia in Transnistria?
Am avut alegeri la care s-au inregistrat peste 100 de partide, dar cele care conteaza pentru Verhovnii Soviet (Sovietul Suprem) sunt vreo patru-cinci miscari politice. Mai intai ar fi Obnovlenie (Reinnoirea),
Cum sta democratia in Transnistria?
Am avut alegeri la care s-au inregistrat peste 100 de partide, dar cele care conteaza pentru Verhovnii Soviet (Sovietul Suprem) sunt vreo patru-cinci miscari politice. Mai intai ar fi Obnovlenie (Reinnoirea), ai carei lideri sunt Evgheni Sevciuk (presedintele organizatiei din Tiraspol - n.n.) si Serghei Ceban. Apoi ar fi Soiuz Promslinikov Agrariev i Predprednimateli (Uniunea celor ce muncesc in agricultura, industrie si constructii). Liderul este Anatoli Belitcinko Constantinovici, fostul director general al Uzinelor Metalurgice din Rabnita. Ar mai fi si Republica, o miscare politica nou-infiintata, condusa de Anatoli Covnov. Mai este si Alianta Fratilor de Arme, in care sunt fosti luptatori in Afganistan si in alte razboaie. Acestia au si activitati de comert si ajuta familiile camarazilor care nu mai sunt. Liderul este Katkov Mihail Iusifovici. A cincea formatiune mai importanta este OSTK - Obedinionii Soviet Trudavih Kolektivi, o formatiune a proletariatului si a celor care au lucrat la colhozuri. Este condusa de Orzul Stefan.
Cum vedeti viitorul republicii? Va veti intoarce inapoi intre granitele Moldovei? Aveti in vedere o apropiere de Ucraina, de Uniunea Rusia-Belarus? Doriti sa va pastrati independenta?
Fiecare popor isi alege singur calea sa. Noi, de fapt, din anul 1924, pana in anul 1940, am avut statutul nostru, ca republica, in cadrul Uniunii Sovietice, am avut, ca sa spun asa, un statut statal. In anul 1940, Stalin nu ne-a intrebat nici pe noi, nici pe cei care locuiau in Basarabia, care era o fosta provincie a Romaniei, Stalin ne-a unit si a facut o republica sovietica socialista moldoveneasca. Noi am trait 50 de ani impreuna si puteam, daca ar fi fost inca Uniunea Sovietica, sa traim si inca 50, 100, ori mai stiu eu cati ani. Insa s-a desfiintat Uniunea Sovietica si Parlamentul Moldovei a primit o hotarare, unde a precizat ca unirea, in anul 1940, a Basarabiei cu Transnistria, a fost nelegitima. Inseamna ca Parlamentul Moldovei singur a desfiintat Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, compusa din Transnistria si din Basarabia.
Asta este deja istorie. Sa ne uitam putin inspre viitor. Cum vedeti acest viitor?
Binisor, pentru ca tarile din lume, organismele mondiale, ar dori sa fie pastrat un stat unic din fosta Republica Sovietica Socialista Moldova. Si noi tot asa am fi vrut - si tarile care sunt mijlocase intre noi si Moldova, adica Rusia si Ucraina tot aceasta ar fi vrut. Noi am propus de a face o tara federativa sau confederativa, formata din doua parti - Moldova si Transnistria, dar conducerea de la Chisinau nu vor sa fie formata o astfel de tara - ei vor sa fie o tara unitara, totul sa fie condus numai de la Chisinau. In acest mod eu as spune ca nu sunt perspective de a pastra o astfel de tara mai departe si eu cred ca, de la an la an, crapatura aceea care s-a facut intre Moldova si Transnistria nu se micsoreaza, ci se mareste si am ajuns acum incat crapatura aceasta nu o poti pasi, nici sari de-acum nu prea o mai poti. Nu cred ca vom putea gasi o limba comuna cu conducerea de la Chisinau. Am putea inca o data sa intrebam poporul nostru, care, mai demult. a votat, in cadrul unui referendum, pentru independenta tarii.
Ipoteza Transnistria contra Basarabia
Organismele internationale au in vedere si garantarea unui statut autonom pentru Transnistria in cadrul Ucrainei. Cum vedeti o asemenea solutie?
Noi aceasta problema inca nu am discutat-o si de la dvs o auzim, ba inca mai auzim si de la presa - nu demult chiar si presedintele Voronin s-a exprimat ca sunt unele forte si in Romania care ar dori ca scenariul sa fie dezvoltat astfel: Basarabia sa fie intoarsa in Romania, iar Transnistria sa fie intoarsa in Ucraina. Eu cred ca noi nu putem sa spunem astazi ca nu pot fi si asemenea propuneri sau situatia sa fie dezvoltata in asemenea mod. Sunt multe proiecte, fiecare poate sa fie pus pe masa, discutat, si sa se ia o hotarare. Astazi pot sa va spun drept ca asemenea proiecte inca nu au fost puse pe masa si nu sunt discutate.
In ce stadiu se gaseste procesul de pace? Cum decurg negocierile mediate de OSCE? Ce au in vedere aceste negocieri?
OSCE este o organizatie mijlocitoare in tratativele pe care le ducem cu Moldova, la fel ca si Rusia si Ucraina si hotararile care se primesc si telul lor este ca noi sa gasim limba comuna cu Moldova, sa gasim formula prin care sa stabilim relatiiile intre Moldova si Transnistria, urmand ca mediatorii sa puna semnatura lor dupa ce noi ne-am intelege. Avand in vedere ca propuneri din partea Moldovei nu prea au fost mai inainte; mediatorii au inaintat fel de fel de propuneri, de formule. A fost Memorandumul iscalit in 1997, a fost apoi Memorandumul lui Kozak, apoi al lui Iuscenko. Aceste documente si astazi sunt in discutie.
Sa unim Memorandumul Kozak cu planul lui Iuscenko
Ce solutie ar fi mai aproape de o rezolvare care sa fie convenabila pentru toate partile - solutia Iuscenko, solutia Kozak, care dintre ele?
Sunt propuneri care ar putea fi puse in practica si in Memorandumul Kozak si in solutia Iuscenko. Am putea sa unim aceste solutii, pentru a crea - sa spunem - o simbioza, care sa poata fi pusa in practica. Sunt insa unele propuneri care nu pot fi adoptate deloc.
Care ar fi aceste variante inacceptabile?
De pilda, cea votata nu demult de Parlamentul Moldovei, ce avea drept scop punerea in practica a planului Iuscenko, dar legea votata de Parlamentul Moldovei schimba planul Iuscenko si viza lichidarea statutului pe care astazi il are Transnistria, urmand ca noi sa devenim un raion, ca cele 38 sau 40 pe care le are astazi Moldova. Insemna ca ceea ce nu a putut face Moldova in anul 1992, cu razboiul, voia sa o faca cu mainile altora, cu mainile Ucrainei si ale Rusiei.
Relatiile dintre guvernele Ucrainei si Transnistriei ne satisfac
In ce relatii sunteti cu Ucraina? Cum au fost influentate aceste relatii de schimbarile care au avut loc la Kiev? In ce relatii sunteti cu Iuri Ehanurov, noul premier?
Asa cum am spus mai devreme, fiecare popor isi alege calea sa. Asa cum romanii au ales sa-l impuste pe Ceausescu si dupa aceea le-a parut rau, tot asa si Ucraina merge pe drumul ei. Este dorinta legitima a poporului de a-si cauta calea sa - nu depinde de noi ce cale aleg altii. Noi conlucram cu fortele care sunt la putere. Si mai inainte a fost la fel. Noi am fost la Kiev dupa revolutia portocalie. Smirnov s-a intalnit cu Iuscenko. Ne-am inteles cum sa colaboram din punct de vedere economic, social, politic, umanitar si asa mai departe. Acum, relatiile dintre guvernele Ucrainei si Transnistriei ne satisfac din punct de vedere economic. Urmeaza sa cautam solutii pentru celelalte probleme. Noi in principiu suntem de acord sa cautam solutii pentru punerea in practica a planului Iuscenko de rezolvare a conflictului din Transnistria. Cu un singur punct nu suntem de acord - cu schimbarea formatului trupelor de mentinere a pacii. In acest moment, forta de mentinere a pacii are un efectiv de aproximativ 1000 de ostasi. 50% din efective sunt ale Rusiei, 25% sunt ale Moldovei si 25% - ale Transnistriei. Nu trebuie sa uitam ca, din 1992 si pana acum, in 13 ani, nu a fost ucis nici un ostas si nici un civil. Actualul format al Mirotvorceskoe a fost un mecanism care a functionat. Noi nu suntem impotriva trimiterii trupelor ucrainene. De exemplu, s-ar putea schimba formatul: 40% Rusia, 20-30% Ucraina si cate 10-15% din efective Moldova si Transnistria.
In conditiile in care pe teritoriul Transnistriei se gasesc trupele Armatei a 14-a a Federatiei Ruse, in vreme ce Romania este stat membru NATO, va simtiti amenintati de NATO ori de Statele Unite in vreun fel?
As spune asa: ca nu ne temem noi de asemenea evenimente, de NATO, ori de alte structuri. Noi ne-am exprimat pe aceasta intrebare nu o data si-am spus ca, daca nu e o primejdie care sa ameninte tarile acestea (statele membre NATO - n.n.), daca s-a desfiintat pactul varsovian, ar fi mai bine daca s-ar desfiinta si NATO si-atunci mai putine ingrijorari ar fi in lume. In al doilea rand, trupele Armatei a 14-a, despre care vorbiti dv, nu mai sunt aici. Ele demult au fost duse, au ramas undeva 600-700 de soldati care pazesc scladurile (depozitele - n.n.). Nimic mai mult. Armele grele au fost demult expediate de aici, multe au fost si taiate. Au ramas, de pilda, 700-800, poate 1000 de soldati, inarmati cu armament usor si automate Kalasnikov. Ele nu reprezinta o primejdie pentru tarile straine, inclusiv Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.