"Nu atingeti pasarile moarte, chemati autoritatile competente dotate cu instrumentele necesare indepartarii lor". Asa suna apelul lansat ieri de catre Ministrul Sanatatii din Italia, Francesco Storace, cu ocazia unei reuniuni de patru ore cu reprezen
"Nu atingeti pasarile moarte, chemati autoritatile competente dotate cu instrumentele necesare indepartarii lor". Asa suna apelul lansat ieri de catre Ministrul Sanatatii din Italia, Francesco Storace, cu ocazia unei reuniuni de patru ore cu reprezentantii regiunilor Puglia, Calabria si Sicilia, zone direct vizate de cateva cazuri suspecte de gripa aviara. De cateva zile, o noua "psihoza a puiului" a invadat Peninsula. Dintre cele 22 de lebede moarte gasite in Italia, doar in cazul a sase pasari a fost admisa, in urma cercetarilor zooprofilactice de la Padova, prezenta virusului patogen H5N1. Numar suficient, insa, pentru a fi declansate severe controale in toate regiunile Peninsulei, indeosebi in zonele umede si mlastinoase. Ministrul Storace a dorit insa sa dea un semnal linistitor, asigurand ca riscul este, deocamdata, limitat la pasarile acvatice salbatice, precum lebedele, gastele si ratele. Intre timp, ministerul a adoptat o ordonanta care prevede instituirea unei arii de protectie si supraveghere pe o suprafata de 10 km distanta fata de locul in care au fost gasite pasarile moarte. In timp ce autoritatile sustin ca "pandemia este posibila insa, departe ani lumina de a fi reala", consumul carnii de pui a inregistrat o scadere considerabila: semnalele provenind de la Confederatia agricultorilor italieni (Cia) vorbesc chiar de o injumatatire a vanzarilor. Carnea de pui de provenienta italiana este sigura - sustin la unison ministrul Sanatatii si Cia. Eticheta obligatorie aplicata carnii avicole reprezinta un element important in acest sens, de natura a permite consumatorilor sa verifice provenienta produsului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.