Presedintele UDMR Marko Bela (foto) i-a solicitat sambata presedintelui Basescu sa se implice direct in rezolvarea disputelor pe teme etnice, gasind de cuviinta sa sustina ca problema Statutului minoritatilor nationale este mai importanta decat probl
Presedintele UDMR Marko Bela (foto) i-a solicitat sambata presedintelui Basescu sa se implice direct in rezolvarea disputelor pe teme etnice, gasind de cuviinta sa sustina ca problema Statutului minoritatilor nationale este mai importanta decat problema retrimiterii in Parlament a Ordonantei privind functionarea DNA. Marko ii arata astfel pisica autonomiei culturale lui Basescu, santajandu-l voalat pe seful statului cu acceptarea Statutului pentru ca Uniunea sa se declare in favoarea retrimiterii Ordonantei privind DNA in fata Parlamentului. Dupa ce a santajat in mod repetat PD cu para la Partidul Popular European (PPE), Marko insista ca cea mai importanta problema a Romaniei este cea a minoritatilor. "Stiti care este problema cea mai importanta pentru noi: aceea legata de relatiile interetnice. Dupa ce legea privind Statutul minoritatilor nationale a fost contestata de unii parteneri din Coalitie, acum ne-am mai confruntat si cu o alta problema, un atac incalificabil din partea unora privind un coleg senator din UDMR (Gyorgy Frunda - n.r.), care are un merit deosebit, acela de a elabora un document care a fost adoptat de Consiliul Europei", a declarat liderul Uniunii la Sfantu Gheorghe, citat de Mediafax.
Relatii interetnice tensionate
Marko a batut moneda pe faptul ca o atitudine ostila a colegilor de Coalitie referitoare la Statut ar putea periclita integrarea europeana a Romaniei. El a sustinut ca UDMR nu poate accepta "asemenea atacuri" si nu poate accepta in pragul intrarii Romaniei in UE, in pragul finalizarii raportului de tara, "un astfel de ton si tensionarea relatiilor interetnice, formulandu-se astfel un mesaj negativ atat in interiorul tarii, cat si spre exterior". Marko a recunoscut ca tema principala pe care Uniunea va insista la intalnirea cu Basescu va fi rolul presedintelui ca mediator al disputelor interetnice. "Aceasta va fi tema noastra principala la aceasta intalnire, fiind o problema mult mai grava decat cea privind retrimiterea unei ordonante de urgenta in Parlament. Este o problema mult mai grava si vad ca numai noi sesizam acest lucru (...) nimeni nu s-a revoltat nici atunci cand proiectul legii privind Statutul minoritatilor a fost respins in Senat, numai noi, cei de la UDMR. Vom discuta si acest lucru in mod firesc", a precizat Marko. Presedintele Uniunii a anuntat inca de vineri ca va solicita reexaminarea ordonantei privind DNA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.