Ministerul Apararii din Marea Britanie a declansat o ancheta referitoare la un nou val de acuzatii privind abuzurile comise de soldatii britanici in Irak, dupa ce publicatia News of the World a difuzat fotografii, extrase dintr-o inregistare video, i
Ministerul Apararii din Marea Britanie a declansat o ancheta referitoare la un nou val de acuzatii privind abuzurile comise de soldatii britanici in Irak, dupa ce publicatia News of the World a difuzat fotografii, extrase dintr-o inregistare video, in care sunt infatisati mai multi militari englezi in timp ce lovesc cu salbaticie adolescenti irakieni, informeaza Reuters. "Am luat act de aceste grave acuze si putem confirma ca ele fac obiectul unei anchete de urgenta a Politiei Militare Regale", se spune intr-un comunicat al ministerului, in care, in acelasi timp, se reafirma ca sunt condamnate "toate abuzurile si actele de brutalitate" savarsite de militarii britanici. Si premierul Tony Blair a declarat ca aceste incidente vor fi investigate, fiind luate in serios.
Din cate se pare, imaginile video difuzate de News of he World" au fost filmate chiar de unul dintre soldatii britanci si surprind secvente in care camarazii acestuia lovesc cu pumnii, cu picioarele si bastoanele mai multi tineri irakieni lipsiti de aparare si culcati la pamant. Conform ziarului amintit, filmarile, facute, din amuzament, de catre un caporal britanic, dateaza de la inceputul anului 2004, din timpul unor manifestatii de strada ale irakienilor. De asemenea, in timpul inregistrarilor poate fi auzita si vocea celui care filmeaza, razand si indemnandu-si colegii sa-i loveasca pe tinerii irakieni. Dupa cum explica publicatia, contextul surprinderii acestor imagini este cel al unui contingent implicat in ciocniri de strada cu mii de manifestanti irakieni inarmati cu pietre, bastoane si grenade rudimentare. "Inainte de aceste incidente, o grenada lansata din mijlocul multimii a explodat in interiorul bazei militare, provocand o ploaie de schije si un imens nor de fum. Manifestantii strigau insulte la adresa soldatilor, iar zeci de tineri irakieni se indreptau spre baza militara aruncand cu pietre, dar erau respinsi de militari cu ajutorul armelor si bastoanelor", explica in continuare News of the World. Trupele britanice dislocate in Irak nu se confrunta cu primele acuzatii de acest gen. Trei militari britanici au fost condamnati, in februarie 2005, la pedepse cu inchisoarea si excluderea din armata ca urmare a aplicarii unor rele tratamente aplicate prizonierilor irakieni detinuti intr-un centru din sudul tarii. La acea data, seful armatei britanice, generalul Mike Jackson, a prezentat scuze tuturor cetatenilor irakieni. (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.