Dupa mai mult de 80 de ani de la descoperirea mormantului lui Tutankamon, Consiliul Suprem al Antichitatilor egiptene a uimit lumea egiptologilor anuntand ca s-a descoperit un alt mormant, in Valea Regilor, la doar cativa metri de cel al lui Tutankam
Dupa mai mult de 80 de ani de la descoperirea mormantului lui Tutankamon, Consiliul Suprem al Antichitatilor egiptene a uimit lumea egiptologilor anuntand ca s-a descoperit un alt mormant, in Valea Regilor, la doar cativa metri de cel al lui Tutankamon, relateaza presa internationala.
Acum, specialistii au scos la iveala cinci mumii, din timpul dinastiei a XVIII-a. Acestea, aflate intr-o incapere rectangulara, sunt amplasate in sarcofage care au o forma umana, fiind inconjurate de 20 de vase sigilate cu sigiliul faraonilor. Aceste vase se pare ca au fost asezate la intamplare, ceea ce sugereaza ca inmormantarea s-a desfasurat la repezeala, din motive necunoscute, a declarat Zahi Hawass, seful Consiliului Suprem al Antichitatilor.
Pana acum, nu se stie cui a apartinut mormantul. Kent Weeks, un arheolog american care nu a participat la sapaturi, dar care a vizionat fotografiile facute in interior, este de parere ca mormantul nu a apartinut unui rege: "ar putea fi mormantul sotiei faraonului sau al fiului acestuia, al unui preot sau al unui oficial al curtii", este de parere acesta.
Aceasta descoperire importanta a reusit sa darame teoria conform careia in Valea Regilor nu s-ar mai afla "nimic nedescoperit". Se credea ca in afara de cele 62 de morminte dezgropate pana acum nu s-ar mai afla nimic altceva.
"Acest eveniment demonstreaza clar ca misterele Vaii Regilor nu au fost complet elucidate. Sigur mai sunt si alte lacasuri funerare nedescoperite pana acum", a mai declarat arheologul american.
Weeks a facut ultima descoperire majora din Valea Regilor in anul 1995, cand a deschis un mormant care, desi mai fusese explorat si inainte, s-a dovedit a fi mult mai mare decat se astepta toata lumea: acesta avea mai mult de 120 de camere, ceea ce i-a determinat pe arheologi sa emita ipoteza ca s-ar afla in fata mormintelor fiilor lui Ramses al-II-lea.
Mormantul descoperit acum nu are decat o singura incapere, ceea ce inseamna ca fusese creat pentru o singura mumie. Celelalte sarcofage probabil ca au fost introduse mai tarziu in incaperea funerara.
Hawass nu a specificat supozitiile cercetatorilor in ceea ce priveste proprietarul monumentului funerar.
Echipa de aeheologi americani de la Universitatea din Memphis a descoperit mumiile la o adancime de patru metri, la doar cinci metri distanta de mormantul lui Tutankamon.
Conditiile in care au fost dezgropate sarcofagele sunt foarte similare cu evenimentele care au dus la faimoasa descoperire de acum 80 de ani. Ca si mormantul lui Tutankamon, acesta avea deasupra sa un soi de colibe antice ale muncitorilor care lucrasera in zona.
Arheologii sunt de parere ca, din aceasta cauza, mormantul nu a fost jefuit: "hotii de morminte din Egiptul antic au vazut colibele si au presupus ca sub acestea nu se afla nimic", au declarat acestia.
Patricia Podzorski, specialista egiptologie la Universitatea din Memphis, a povestit ca echipa de cercetatori nu cauta mormantul atunci cand a facut descoperirea.
"Echipa care se ocupa de sapaturi era concentrata asupra mormantului faraonului Amenmesses, din dinastia a XIX-a. Ei lucrau in fata mormantului acestuia cautand straturile de sedimente ale fundatiei. In acest scop, ei au indepartat ramasitele colibelor muncitorilor care lucrasera la monumentul funerar, care se aflau de-o parte si de cealalta a mormantului lui Amenmesses. Insa, sub aceste ruine, arheologii au avut surpriza sa descopere o deschizatura ciudata, ceea ce a dus la dezvelirea mormantului necunoscut" a povestit Podzorski.
Indiferent ce ar contine noul mormant, soarta sa este certa, datorita politicii Egiptului in ceea ce priveste siturile arheologice: "tot ce se descopera aici, ramane pe teritoriul Egiptului", au explicat specialistii americani. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.