Fosta prima doamna iugoslava Jovanka Broz, acum in varsta de 82 de ani, traieste intr-o casa din Belgrad in conditii de saracie lucie, izolata si abandonata de succesivele guverne, informeaza ziarul spaniol ABC, citat de Rompres. Ministrul pentru dre
Fosta prima doamna iugoslava Jovanka Broz, acum in varsta de 82 de ani, traieste intr-o casa din Belgrad in conditii de saracie lucie, izolata si abandonata de succesivele guverne, informeaza ziarul spaniol ABC, citat de Rompres. Ministrul pentru drepturile omului din Serbia-Muntenegru, Rasim Ljajic, a decis luna trecuta sa o ajute pe Jovanka Broz, vaduva fostului maresal Josip Broz Tito (1892-1980). Dupa ce a constatat personal ca Jovanka "traieste in conditii mizere", ministrul Ljajic a vizitat-o din nou saptamana trecuta, de data aceasta insotit de un arhitect, zugravi si instalatori si a anuntat inceperea imediata a lucarilor de reparatie a "casoaiei" unde isi duce ultimele zile fosta prima doamna iugoslava.
Jovanka Budisavljevic, cum se numea inainte de casatoria sa, in 1952, cu liderul comunist, acum in varsta de 82 de ani si bolnava, nu are pensie si nici un fel de sprijin economic. De la moartea sotului sau, printr-un decret-lege al fostului regim, ea locuieste la mansarda vilei paraginite, care a servit initial drept cazarma a casei regale.
I-a fost confiscata pana si lenjeria intima
Imobilul se afla de mai multi ani intr-o stare deplorabila: instalatii sanitare defecte, pereti mucegaiti, instalatii electrice si de incalzire stricate, totul "in mijlocul unui miros fetid de excremente". "Nu am nici incalzire, nici curent electric iar acoperisul s-a prabusit", s-a plans Jovanka. Fosta prima doamna a Iugoslaviei a fost tinta unei izolari totale din partea celor trei guverne sub care a trait in ultimii 30 de ani. Spre sfarsitul anilor '70, liderii vechiului regim comunist au reusit sa o divorteze de Tito, afirmand ca Jovanka aspira la putere dupa moartea sotului. Ea sustine ca au indepartat-o de sot pentru ca era singura persoana careia acesta ii povestea ceea se intampla cu adevarat in tara si ceea ce gandeau oamenii despre regim.
Dupa moartea lui Tito, succesorii acestuia au aprobat o lege care a trecut in proprietatea statului toate bunurile care ii apartineau, "inclusiv lenjeria ei de corp", a povestit avocatul sau, Tomo Fila. Pe Jovanka au lasat-o fara nici un sprijin economic, obligand-o sa locuiasca in vila in care locuieste si astazi, cu un paznic, fara posibilitate de a comunica liber cu lumea exterioara: telefonul, corespondenta si vizitele au fost mereu atent supravegheate de politia sarba.
Fara acte sau documente
Dupa destramarea Iugoslaviei, in 1991, situatia ei s-a inrautatit. Noul lider sarb, Slobodan Milosevici a ignorat-o complet. Practic, pana in anul 2000, Jovanka Broz a fost izolata total, fara acte sau documente. Nici azi nu are pasaport sau carte de identitate. In octombrie 2000, ea a primit vizita unui functionar al Partidului Democrat, insa numai pentru a-i garanta securitatea personala.
In toti acesti ani, de nenumarate ori, Jovanka Broz nu a avut bani nici macar pentru a-si cumpara alimente si a trait din mila surorii sale si altor rude apropiate. O situatie de saracie pe care a suportat-o cu demnitate si poate cu prea mare mandrie, cum i se reproseaza de la Belgrad. Conditiile sale de trai au fost atat de precare, incat au incercat sa intervina pentru ea inclusiv ambasadele SUA si Marii Britanii din Belgrad, care s-au oferit sa-i achite cheltuielile de reparatie a casei. Liderul libian Muammar Al-Ghaddafi a incercat chiar sa-i furnizeze combustibilul necesar pentru a face sa functioneze incalzirea centrala a casei.
Timp de multi ani, Jovanka se ducea in fiecare zi de luni la mormantul sotului Tito. "Daca sotia mea ar fi avut pentru mine macar a zecea parte din afectiunea pe care i-a daruit-o Jovanka lui Tito, as fi fost cel mai fericit om din lume", a declarat avocatul ei. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.