Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (RCA) a aprobat recent modificarea normelor de aplicare a legii in domeniul RCA. Potrivit acestora, asiguratii pot renunta la asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisa transmisa asiguratorulu
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (RCA) a aprobat recent modificarea normelor de aplicare a legii in domeniul RCA. Potrivit acestora, asiguratii pot renunta la asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisa transmisa asiguratorului la care sunt asigurati, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea politei de asugurare. Dovada denuntarii asigurarii RCA revine asiguratului. Inainte de incheierea unui contract de asigurare, asiguratorul RCA are obligatia sa verifice in baza unica de date situatia autovehiculului care se asigura si, in cazul in care pentru acesta exista deja o asigurare RCA incheiata cu un alt asigurator, noul asigurator va cere proprietarului sa faca dovada renuntarii la contractul existent. "Persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, dar care nu au avut incheiata asigurarea obligatorie RCA in ultimele 12 luni de la data la care se prezinta pentru incheierea acesteia, vor declara pe propria raspundere acest fapt", se precizeaza in comunicatul CSA. In cazul in care noul asigurator incheie polita RCA fara sa verifice situatia masinii, si se dovedeste ca proprietarul nu a denuntat vechiul contract, societatea va fi obligata sa transfere primele de asigurare incasate asiguratorului RCA initial, in termen de maximum sapte zile lucratoare de la data notificarii primite de la acesta.
In plus, noul asigurator va fi obligat sa plateasca despagubirile pentru prejudiciile de care asiguratul raspunde fata de persoanele pagubite, in conditiile legii, pana la intrarea in contul bancar al asiguratorului RCA initial, a primelor de asigurare. "Mai sunt aproximativ doua saptamani pana cand vom cunoaste cu exactitate cine s-a asigurat si cine nu. Aceasta perioada este necesara pentru a diminua la maximum posibil eventualul grad de eroare ce poate aparea din centralizarea informatiilor in baza de date unica", a declarat presedintele CSA, Nicolae Eugen Crisan. Potrivit datelor CSA, ponderea vehiculelor inmatriculate care aveau incheiata o polita RCA se situeaza intre 65%-75%. Practic, doar trei din cele cinci milioane de autovehicule inmatriculate sunt asigurate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.