Ioan Becali si Gica Popescu, impresarii care l-au reprezentat pe Florin Bratu la perfectarea transferului de la AFC Rapid Bucuresti la Galatasaray SK Istanbul, nu pot fi sanctionati de FRF sau FIFA in cazul in care ar fi comis unele nereguli in aface
Ioan Becali si Gica Popescu, impresarii care l-au reprezentat pe Florin Bratu la perfectarea transferului de la AFC Rapid Bucuresti la Galatasaray SK Istanbul, nu pot fi sanctionati de FRF sau FIFA in cazul in care ar fi comis unele nereguli in afacerea mentionata. Asta deoarece, conform capitolului VII (Litigii), articolul 22, punctul 3, al Regulamentului agentilor de jucatori (stabilit de FIFA si aprobat de FRF), orice plangere impotriva unui impresar trebuie facuta in scris catre FRF sau catre FIFA "in termen de maximum doi ani de la incidentul respectiv si in nici un caz mai tarziu de sase luni dupa ce agentul de jucatori in chestiune si-a incheiat activitatea". Florin Bratu a semnat contractul cu Galatasaray pe 1 septembrie 2003, iar de atunci au trecut doi ani si cinci luni! Astfel, ancheta FIFA poate investiga suma totala de transfer si poate stabili cat inseamna procentul de 5% pe care il cere Tractorul Brasov drept indemnizatie de formare si promovare a lui Florin Bratu. Mai mult, Paul Enache, presedintele Tractorului, a reclamat doar ca n-a primit banii respectivi, nicidecum eventuale nereguli comise de impresari.
Ce si cum a platit Galatasaray
Galatasaray sustine ca taxa totala de transfer a fost de 2.750.000 de dolari (conform unei scrisori trimise la FIFA), platiti astfel: 1.000.000 de dolari pe 1 septembrie 2003 lui Gica Popescu de la Becali Sport, 100.000 de dolari la 10 septembrie 2003 catre Rapid (transfer bancar), 500.000 de dolari la 27 februarie 2004 lui Ioan Becali de la Becali Sport, 350.000 de dolari la 30 aprilie 2004 catre Rapid (transfer bancar), 250.000 de dolari la 30 august 2004 lui Gica Popescu pentru Rapid, 200.000 de dolari la 5 ianuarie 2005 lui Gica Popescu pentru Rapid, 150.000 de dolari la 11 aprilie 2005 lui Gica Popescu pentru Rapid, 180.230,18 dolari la 22 iulie 2005 catre Rapid (transfer bancar) si 19.762,82 la 19 august 2005 catre Tractorul Brasov ca indemnizatie de formare si promovare a jucatorului. Din aceste date rezulta ca Rapid a primit direct 630.230,18 dolari din suma de transfer, in timp ce 600.000 de dolari au fost trimisi pentru clubul giulestean prin intermediul lui Gica Popescu. Restul de bani au ajuns la Gica Popescu (1.000.000 USD), Ioan Becali (500.000 USD) si Tractorul Brasov (19.762,82 USD). Conform acestor documente, Tractorul ar fi trebuit sa primeasca 137.500 USD, dar n-a primit decat 19.762,82 USD.
Ce spune regulamentul
Desi ar putea scapa fara vreo sanctiune din partea FRF si FIFA, impresarii si clubul turc au incalcat mai multe articole din Regulamentul agentilor de jucatori (daca documentele trimise de turci sunt reale). Astfel, la capitolul II (Acordarea licentei), articolul 12, punctul 3, se precizeaza ca "agentul de jucatori poate fi remunerat numai de clientul care ii angajeaza serviciile, in nici un caz acesta nu poate fi remunerat de o terta parte". De asemenea, articolul 14, punctul d, stipuleaza ca agentul de jucatori trebuie "sa reprezinte o singura parte la negocierea unui transfer". Cum la 1 septembrie 2003, cei doi erau impresarii lui Bratu, ei nu puteau fi platiti de catre Galatasaray. Mai mult, chiar daca Popescu ar fi primit bani pentru Rapid, la capitolul V (Indatoririle clubului), articolul 18, punctul 3, se spune ca "un club care plateste o compensatie unui alt club trebuie sa faca plata direct clubului beneficiar. Este strict interzis clubului sa remita suma, fie total, fie partial, agentului de jucatori, chiar daca este vorba de remuneratie". In acest caz, in culpa se afla chiar clubul Galatasaray.
FIFA poate anula transferul
In cazul in care FRF sau FIFA ar lua sanctiuni in acest caz (totul depinde daca o eventuala neregula este sau nu incadrata in termenul de doi ani), cei doi impresari nu risca prea mult. Astfel, impresarii pot fi sanctionati astfel: a) atentionare, vot de blam, avertisment, b) amenda, c) suspendarea licentei, d) retragerea licentei. La acest ultim punct, impresarii pot pierde licenta doar daca nu prezinta asigurarea de raspundere profesionala sau garantia bancara, sau daca "incalca in mod repetat si grav statutul si regulamentele FRF, al altor asociatii nationale si/sau FIFA". In schimb, Galatasary risca enorm: a) atentionare, vot de blam, avertisment, b) suspendarea unuia sau a tuturor membrilor consiliului director, c) amenda de minimum 20.000 USD, d) interdictie de a desfasura activitati de transferuri interne si/sau internationale pe o perioada minima de 3 luni, e) interdictie de a desfasura activitati fotbalistice nationale si/sau internationale. In plus, "orice tranzactie incheiata de club cu incalcarea articolului 18 de mai sus va fi considerata nula (articolul referitor la plata compensatiilor catre agenti si nu direct catre club). Sanctiunile pot fi luate de catre FRF sau FIFA, cu mentiunea ca forul national este obligat sa respecte decizia forului mondial.
Popescu prins cu "ocaua mica"
Dincolo de deciziile FIFA sau FRF (partile romane implicate in transfer au fost convocate luni la sediul federatiei), Gica Popescu iese cel mai sifonat din acest scandal. In primul rand, conform actelor depuse de Galatasaray la FIFA, "Baciul" a primit bani (este vorba de un milion de dolari, platiti cash!) pentru transferul lui Bratu, desi a sustinut ca n-a luat decat 500.000 de dolari, comisionul firmei (care se numea, la acea data, "Becali& Popescu Sport).
In plus, Popescu a declarat joi ca nu se va prezenta la FRF deoarece au trecut mai mult de sase luni de cand nu mai este impresar. Totusi, abia pe 22 septembrie 2005, Popescu a anuntat ca renunta la impresariat (apoi si-a anuntat intentia de a candida la sefia FRF), dupa ce pe 1 septembrie 2005 s-a intors din Belgia, unde a perfectat transferul lui Marius Niculae la Standard Liege.
Giovanni: "Am primit banii in calitate de presedinte la Rapid"
Ioan Becali a declarat ieri ca suma de 500.000 de dolari pe care a primit-o din transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray se jusifica prin faptul ca, la data transferului bancar, era presedintele gruparii giulestene. Becali a afirmat ca putea primi cei 500.000 de dolari deoarece era presedintele Rapidului, insa a precizat ca nu-l intereseaza de ce a incasat Gica Popescu suma de un milion de dolari. "In acte, eu, Ioan Becali, figurez cu 500.000, da? Popescu figureaza cu 1.000.000 de dolari. In perioada in care s-a realizat transferul, eu eram presedinte la Rapid asa ca din punct de vedere legal sunt OK. Nu ma intereseaza Popescu", a afirmat Becali. Totusi, Becali nu era presedinte la data efectuarii transferului, vara anului 2003, insa ocupa aceasta functie in momentul in care i-au fost virati cei 500.000 de dolari in cont, la data de 27 februarie 2004. Directorul departamentului de relatii internationale din cadrul FRF, Florin Prunea, care este si presedintele Comisiei pentru acordarea licentei de agent de jucatori, a declarat ca federatia va strange probe si va lua o decizie. "Doar pana la un moment dat suntem conditionati de FIFA, pentru ca acolo este pe rol cazul transferului lui Bratu. Noi incercam sa vedem care este situatia in cazul agentilor de jucatori. Oricum, vom face un material pe care il vom trimite la FIFA. Tocmai de aceea ii audiem, strangem documentele pentru a vedea daca exista neregularitati. Comisioanele depind de contractul cu jucatorul, cu clubul", a spus Prunea. (MIG)
Olsson: "Impresarii europeni sunt implicati in spalare de bani"
Lars-Christer Olsson, directorul executiv al UEFA, a declarat pentru site-ul forului european ca este imperios necesara o monitorizare atenta a agentilor de jucatori, deoarece unii dintre acestia sunt banuiti ca ar castiga sume enorme de bani in conditii nu tocmai legale. "Avem informatii de la cateva guverne europene, care banuiesc ca agentii de jucatori sunt implicati in spalare de bani si de alte activitati dubioase", a spus Olsson. "Cred ca avem nevoie de un control mai strict, adica impresarii sa fie verificati la doi ani (n.r. - in prezent, un agent FIFA trebuie sa-si innoiasca licenta din patru in patru ani), ca sa fim siguri ca sunt competenti pentru aceasta profesie", a adaugat oficialul UEFA. Problema agentilor de jucatori a fost discutata la un grup de lucru la care au participat reprezentanti de la FIFA, UEFA, cluburi importante din Europa, federatiile nationale, sindicatul FIFPro, ligile profesioniste si cativa impresari.
Studiul a fost facut la solicitarea mai multor personalitati ale fotbalului european, care au cerut actiuni concrete din partea UEFA in privinta impresarilor. In urma acestor intalniri s-a stabilit ca este necesara de urgenta actionarea in trei directii: accesul la profesia de agent, activitatea agentilor si respectarea regulamentelor acestei bresle. (B.G.)
"Bumerangul" lui Enache
Reclamatia trimisa de Paul Enache (foto) la FIFA, in cazul Bratu, s-ar putea intoarce ca un bumerang impotriva presedintelui de la Tractorul Brasov. Astfel, se pare ca acesta a precizat ca Bratu ar fi jucat doi ani la Tractorul, astfel incat clubul sau sa primeasca o indemnizatie de promovare si formare mai mare (daca a facut asa, risca un an de suspendare pentru falsificarea actelor). Numai ca Bratu a jucat, de fapt, un singur an la Tractorul (a fost imprumutat de Rapid pentru doi ani, dar a revenit doar dupa un sezon in Giulesti), caz in care brasovenii primesc o parte destul de mica din acel 5%. Indemnizatia de 5% din suma de transfer se calculeaza impartind procentul la anii in care un jucator a evoluat la precedentele echipe (in cazul de fata Rapid si Tractorul). Bratu are doi ani la Rapid in Divizia A, plus alti patru la juniori, si doar un an la Tractorul. Conform unui calcul simplu, se pare ca Tractorul, care a primit aproape 20.000 de dolari de la Galatasaray din cei 137.500 de dolari care reprezinta 5% din suma de transfer de 2.750.000 de dolari, a incasat in totalitate banii care i se cuveneau conform regulamentelor. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.