Lui Basescu ii place sa boteze, sa fie nas. Tara e plina de finii lui. Obiceiul asta vine dintr-o Romanie imemoriala, impartita in triburi, familii, si clanuri. In anii '80 nasitul devenise o institutie. Se organizau nunti-spectacol pentru propaganda
Lui Basescu ii place sa boteze, sa fie nas. Tara e plina de finii lui. Obiceiul asta vine dintr-o Romanie imemoriala, impartita in triburi, familii, si clanuri. In anii '80 nasitul devenise o institutie. Se organizau nunti-spectacol pentru propaganda. Se inrudeau diferite clanuri, cu interes in cresterea puterii, bunastarii. Stabii de la partid, coloneii de militie, directorii erau alesi nasii fericitilor bebe sau ai insurateilor. Nasitul echivala cu mafiotizarea si impartirea pe clanuri a tarii. Ceausestii si Petrestii erau feudalii absoluti, capi di tutti capi. Romania a trecut de la "Nihil sine Deo", la "Nihil sine KGB" si apoi la "Nihil sine Mafia". Dai in mine dai in tine, dai in fabrici si uzine. Retelele astea nu apar in nici un document oficial, nu sunt descrise in istorii. Dar ele controlau Romania.
Cu toata bulibaseala din ultima vreme, daca privim atent, vedem ca suntem in fata aceluiasi fenomen. Nasii, finii, cuscrii, cumnatii, nepotii, verii, consatenii, matusile, au inlocuit institutiile. Romania e scena unei lupte la cutite intre diferitele clanuri, numite ad-hoc de dom, prezident "grupuri de interese". Ele s-au intins atat de mult, incat au inceput sa isi atinga suparator marginile. O vreme in tara asta era de furat pentru toata lumea. Acum nu mai e decat pentru unii. Suntem in plin razboi civil. Inainte era altfel, ma refer la faza romantica a tranzitiei. Nebunii ani '90 s-au dus. S-au dat tunuri grozave, s-au facut averi colosale peste noapte. Era ca in farwest in secolul al XlX-ea. Aveai nevoie de un pistol, iuteala de mana, nebagarea de seama a celuilalt ca sa faci primul million de dolari. Suntem in 2006 si intre timp au aparut concurenti noi, lacomi, periculosi, fara nimic sfant, dresati sa taie in carne vie. A fost o socoteala sub Constantinescu, cu Dorin Marian si Catalin Harnagea maestri de ceremonii. Alta cu Iliescu, la Cotroceni, cu Nastase pe post de primadona, cand totul trecea pe la el, in functie de procent si afacere. Acum placinta a trecut la Basescu. El agita nervos - simtind mirosul marii prazi - cutite deasupra capului, atatand pofticiosii. Cum taie, cat sunt feliile, cum se ajunge la ele, cui le va arunca, se intreaba pasionatii de averi. Am fost odata in SUA intr-un restaurant, in care un bucatar manuia tot felul de cutite. Taia o halca mare de carne, feliile le arunca in aer si le portiona din zbor. Totul la vedere printre clienti. Nu observai ca mancai un banal steak pentru ca erai cu ochii la spectacol. Mai vazusem ceva asemanator in Oborul copilariei mele. Un fioros inghititor de sabii ne prostea ca isi baga pe gat sabia lui Pardaillan. E o lectie aici. Seamana innebunitor cu ce se intampla acum. Copiii au devenit intre timp oameni mari si alcatuiesc opinia publica romaneasca. Ne uitam amuzati la acest maxishow. Credem gesticulatia cu sabiile care reteaza capete, sloganele anticoruptie mitraliate in microfoane, mascatii care aresteaza granguri, avocatii belicosi aparand contra onorarii grase drepturile omului.
Asistam la un conflict generalizat intre mafii pentru redistribuirea resurselor. Participa la conflict cei mai puternici, afaceristi, lideri politici, moguli mass-media, bancheri. Basescu lupta avand ca aliati serviciile speciale si Parchetul. Alte clanuri se bazeaza pe grupuri parlamentare, ministri, banci. Altii pe alte servicii de informatii si trusturi de presa. Altii se bazeaza pe contacte internationale, pe bani de afara. Clanurile sunt acum in plin razboi, pacea pare mai indepartata ca oricand. Cand veti vedea ca nimeni nu mai e chemat la Parchet, in culise negocierea s-a sfarsit cu bine. Deocamdata Basescu tine capul de afis pentru ca stie cum sa ia publicul. E un iluzionist innascut, one man show veritabil. El vrea sa stabileasca regulile de joc, sa se stie ca el e jupanul. El stie de pe vapor: comanda e unica. Prostiile alea cu separatia puterilor in stat nu il privesc. Cand era prin 92/96 in Parlament absenta masiv. Nu il interesa, se plictisea. I se parea ca deputatii se pierd in discutii fara sens, iar el e om de actiune. Mai ales cand e o situatie de criza. Si daca nu ai una, o inventezi. Necazul lui este ca pe piata au aparut intre timp alte clanuri, antrenate, meseriase, cu parale multe. In zece ani tara s-a schimbat, nu mai e usor sa conduci de la Cotroceni. Petrolul, bancile, exportul, bursa, plus afacerile la negru neidentificate, au produs averi mari. Fabricile de inghetata si diverse smenuri ocazionale mult mai putin. Daca ceilalti au banii, Basescu are Presedintia si e un combatant profesionst si tenace. Pana de curand totul depindea de stat, de buget. Acum granzii stau pe banii lor si li se falfaie de vocalizele lui Basescu. Dar toata lumea naseste, boteaza, cununa, se inrudeste, intra intr-o retea, in sistem, ticalosit sau nu, ca sa se protejeze. Singur te cureti, indiferent cine ai fi, mi-a zis cineva plin de bani ieri. Basescu este un nou venit si a gasit terenul ocupat. Prada a fost deja impartita. Marile afaceri s-au dat. Unii vor sa negocieze cu el si sa faca pace. Altii vor sa tina totul pentru ei si sa se bata. "Intarata-i drace !"sau "Pace pace intre doua dobitoace!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.