Libraria-anticariat "I.C. Bratianu" din Bd. Nicolae Balcescu nr. 21 este o continua provocare. Aceasta a fost prima impresie pe care mi-a lasat-o atunci cand i-am trecut pragul, in cautarea unei carti rare si atat de necesare, si care mi se reconfirm
Libraria-anticariat "I.C. Bratianu" din Bd. Nicolae Balcescu nr. 21 este o continua provocare. Aceasta a fost prima impresie pe care mi-a lasat-o atunci cand i-am trecut pragul, in cautarea unei carti rare si atat de necesare, si care mi se reconfirma neconditionat. L-am intrebat pe patronul ei, Lucretiu Tudoroiu, care sunt mecanismele prin care isi atrage cumparatorii si spre ce se indreapta interesul acestora, in ultima vreme.
"In primul rand, pentru o buna activitate de anticariat, conditia fundamentala o constituie calitatea lucrarilor oferite - fie o carte foarte veche, de 100 pana la 300 sau 400 de ani, fie o carte tiparita acum 20 de ani, dar citita, solicitata. Si nu atat starea ei, cat mai ales calitatea coteaza. De asemenea, este foarte important sa nu se gaseasca intr-un anticariat numai titlurile de care a auzit toata lumea. Asadar, pentru a fi un bun anticar trebuie sa fii si o persoana cu o cultura generala vasta.
Noi, de pilda, avem titluri ce vizeaza atat cartea romaneasca de literatura sau de informatie, cartea franceza, care are o traditie mai mare la noi in tara, cartea germana si cartea greceasca. Sunt domenii pe care un anticar care se respecta nu le poate ignora sau refuza. Este limpede ca, pentru a atrage cumparatorii, trebuie sa avem o viziune asupra cartii mai complexa decat o au majoritatea anticarilor si sa exploram domenii neglijate de ceilalti. Ceea ce inseamna ca pe langa oferta de carte obisnuita, trebuie sa te orientezi spre o specializare.
O conditie fundamentala este competenta, fie ca vinzi carti la pret fix, fie ca vinzi raritati bibliofile, fie ca te adresezi unei categorii mult mai largi de oameni care cumpara carte de informatie, trebuie sa existe si o strategie de marketing. Politicile de preturi au la noi efect foarte puternic, fiindca produc un efect de avalansa, adica cel care cumpara la preturi rezonabile, recomanda anticariatul si altora. O alta conditie o constituie atractivitatea prin discount-uri periodice.
Noi practicam reduceri de zece la suta, in anumite perioade ale anului, vara, de pilda, cand vin strainii, cu diferite treburi prin Romania". Lucretiu Tudoroiu, a carui inclinare spre stiintele umaniste este vizibila (pregatirea sa in acest domeniu il ajuta mult in munca de anticar), este convins ca "foamea fireasca a oamenilor de a cunoaste moare, daca n-o hranesti". "Anticarul face aceasta munca de educare in randul clientilor si clientii se rafineaza pe masura ce cumpara", mai spune interlocutorul meu, adaugand: "Meseria de anticar nu este una comoda, fiindca iti cere sa gandesti, sa fii in alerta tot timpul. Este o provocare intelectuala permanenta. Lasand la o parte faptul ca meseria "nu-ti mai lasa timp pentru viata ta personala", nimic nu poate fi mai placut decat "sa-i servesti pe oameni, atunci cand vin spre tine pentru a-ti solicita o carte, findca si demersul lor e unul nobil, si nu numai in plan filosofic, spiritual, moral. Curiozitatea lor trebuie satisfacuta, si cu cat sunt mai multi oameni cu mai multe cunostinte, cu atat societatea este mai castigata", este de parere Lucretiu Tudoroiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.