Victoria in alegerile din Palestina de miercuri, 25 ianuarie 2006, a organizatiei islamiste Hamas constituie o lovitura grea pentru eforturile diplomatiei americane ("Foaia de parcurs") si israeliene de a reglementa, in mod pasnic, situatia din Or
Victoria in alegerile din Palestina de miercuri, 25 ianuarie 2006, a organizatiei islamiste Hamas constituie o lovitura grea pentru eforturile diplomatiei americane ("Foaia de parcurs") si israeliene de a reglementa, in mod pasnic, situatia din Orientul Apropiat. Si, in acelasi timp, reprezinta un paradox. Adjudecandu-si 76 de locuri din cele 132 ale Parlamentului palestinian, Hamas si-a surclasat net contracandidatii, formatiunea Fatah si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (socialiste) reusind sa obtina doar 43 de locuri.
Rezultatul alegerilor palestiniene a socat Israelul, Statele Unite si Uniunea Europeana: desi era previzibil ca islamistii vor aduna un numar important de voturi, nimeni - cel putin oficial - nu se astepta la o victorie categorica a Hamas. Faptul poate avea consecinte internationale grave, cu ramificatii regionale. Administratia Bush a receptat victoria Hamas drept un esec diplomatic de proportii, dupa implicarea directa, prin sponsorizarea miscarii Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas. "Washington Post" a relatat ca, numai in ultima saptamana a campaniei electorale, Statele Unite au finantat Fatah cu doua milioane de dolari.
In fata victoriei fara precedent a Hamas-ului in alegeri - recunoscute drept libere si democratice, un adevarat model pentru intreg Orientul Apropiat - SUA, Israelul si UE si-au delimitat clar pozitia. Nici o discutie cu Hamas pana cand formatiunea islamista nu indeplineste trei conditii sine qua non: 1) renunta la metodele terorismului; 2) recunoaste statul Israel; 3) accepta toate acordurile incheiate pana acum de Autoritatea Palestiniana cu Israelul. Asadar, pentru a nu fi total izolat pe scena politica mondiala, Hamas este obligata de marile puteri sa abandoneze recursul la violenta, precum si obiectivul principal al organizatiei: distrugerea Israelului. Fara indeplinirea in paralel a acestor conditii, Statele Unite si Israelul nu vor recunoaste rezultatul alegerilor, indiferent cat de democratice si libere au fost ele.
Ramane un foarte mare semn de intrebare: cum se face ca agentii de informatii secrete - ca Mossad sau CIA -, cu zeci de rezidenti profesionisti in zona, nu au anticipat rezultatul scrutinului palestinian? Liderul Likud, Benjamin Netanyahu, a acuzat direct Guvernul israelian, care ar fi permis crearea unui "Hamastan" terorist si l-a legitimat prin alegeri.
Economia palestiniana, "cea mai mare criza din istoria moderna"
Potrivit lui "New York Times", Hamas a castigat 30 din cele 66 de locuri pe lista nationala si 46 din 66 de locuri pe lista locala, in timp ce Fatah a castigat 27 de locuri pe lista nationala si 16 pe lista locala. Restul locurilor au revenit unor candidati crestini.
Evident, Hamas a dominat categoric alegerile din Gaza. A castigat toate cele noua locuri in Hebron, patru din cinci locuri in Ramallah, si a avut majoritatea in Nablus, Jenin, Qalqilah si Tulkarem. In ciuda obstacolelor israeliene din Ierusalimul de Est, Hamas a castigat patru din cele sase locuri rezervate orasului.
Rata participarii a fost ridicata: pentru 1,3 milioane de potentiali alegatori, prezenta la urne a fost de 78%. Multi analisti considera insa ca a fost vorba, mai ales, de un "vot negativ" impotriva Fatah, care a promis reforme si imbunatatirea conditiilor de trai, dar nu a demonstrat nimic pana la alegeri, decat o imensa coruptie in aparatul administrativ al Autoritatii Palestiniene. Desi a primit - din 1994 -miliarde de dolari din Statele Unite, Autoritatea Palestiniana este actualmente falita! Cu toate ca se prezentau drept socialisti, liderii Fatah si ai Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) au aparut alegatorilor in postura de milionari si de capitalisti indiferenti la soarta palestinienilor. Cateva cifre sunt edificatoare. Circa 65% din populatia palestiniana "traieste" cu doar 2,20 dolari pe zi. Un raport al "World Bank" descria situatia economica din Palestina drept "cea mai grava criza din istoria moderna". Cu o rata a somajului de 60-70% in Gaza (unde Hamas a castigat toate locurile din Parlament) si de 30-40% in Cisiordania, Palestina bate toate recordurile in materie.
Opozitia populara fata de Fatah vizeaza si felul in care se imparte bugetul Autoritatii Palestiniene: o treime pentru asa-zisa "securitate", iar Cisiordania si Gaza detin recordul mondial la cel mai mare numar de politisti platiti din lume. Cu rezultate zero. Astfel ca lozinca Fatah din alegeri, "Schimbare si Reforma", nu a mai avut nici un efect asupra electoratului.
Taierea ajutorului financiar al SUA si UE va afecta salariile a 135.000 de palestinieni
Fostul presedinte american Jimmy Carter - care a fost observator la recentele alegeri - a avertizat Statele Unite si Uniunea Europeana sa nu taie ajutoarele financiare din luna februarie, dupa victoria Hamas, pentru ca s-ar produce un imens haos, care ar conduce la mari violente in Palestina. Carter a sugerat tratative cu Hamas inainte de a recurge la sanctiuni aspre. Ajutorul financiar american sustinea eforturile presedintelui Mahmud Abbas si ale Fatah in implementarea binecunoscutei "Foi de parcurs", elaborata de Administratia Bush pentru crearea - in mai multe etape - a unui mic stat palestinian. Proiect respins categoric pana acum de Hamas, a carei ideologie radicala nu accepta nici un fel de compromisuri teritoriale cu statul israelian.
Numai in 2004, Statele Unite au finantat Autoritatea Palestiniana cu 300 de milioane de dolari. Subventionarea Autoritatii Palestiniene si a lui Mahmud Abbas se realiza prin intermediul unor organizatii non-guvernamentale. La randul ei, Uniunea Europeana a finantat institutiile palestiniene cu 330 de milioane in 2004. Fara sa mai socotim aici cifrele - de doua ori mai mari - donate de diferitele guverne europene.
James Wolfensohn - fost presedinte al Bancii Mondiale, care conduce o misiune speciala in Palestina - a avertizat ca incetarea subita a ajutoarelor financiare catre Autoritatea Palestiniana va arunca teritoriile in plin haos. Wolfensohn - o mare autoritate financiara - a mai declarat ca "saptamanile urmatoare vor fi decisive", intrucat circa 135.000 de functionari palestinieni - adica 30% din familiile palestiniene - ar urma sa-si ridice salariile platite de Autoritate din aceste ajutoare financiare.
Ministrul palestinian al Economiei, Mazen Sinokrot, a fost si el explicit: "Daca nu ne vin salariile, atunci va fi un mesaj clar catre violenta." Dar Joseph Bachar, director general in Ministerul israelian de Finante, a declarat ca va fi dificil de lucrat cu un guvern format din membrii organizatiei Hamas, care isi propun distrugerea Israelului. Daca Israelul isi inchide granitele, atunci Autoritatea Palestiniana ar putea pierde pietele si capacitatea de export, ca si locurile de munca ale palestinienilor. Ceea ce va duce la cresterea exponentiala a somajului, si asa foarte ridicat. In plus, a explicat Bachar, Autoritatea Palestiniana depinde total de Israel in privinta furnizarii de electricitate si a aprovizionarii cu apa.
"Financial Times" remarca: "Votul (pentru Hamas) reflecta mai degraba revolta populara contra coruptiei din Fatah decat sprijinul pentru islamismul fundamentalist al Hamas."
Lupta impotriva coruptiei s-a aflat in centrul campaniei electorale a Hamas. Taierea ajutorului financiar american si european i-ar afecta, asadar, pe cei multi si saraci, care au dat un vot de blam electoral miliardarilor si coruptilor din Fatah. De mai bine de un deceniu, socialisti in declaratii dar miliardari in conturi si proprietati.
Benjamin Netanyahu, care a criticat retragerea unilaterala din Gaza a colonistilor evrei ordonata de Sharon, a denumit Palestina condusa de Hamas drept "Hamastan, un satelit al Iranului". El a observat ca, cu ajutorul Guvernului israelian, "s-a creat o vecinatate periculoasa pentru Ierusalim, Tel Aviv si obiective ca aeroportul international Ben Gurion". "Retragerea unilaterala a recompensat, practic, terorismul Hamas, care, mai mult ca sigur, isi va arata coltii cat de curand" - a sustinut Netanyahu.
Istoria Hamas si a seicului Ahmed Yassin
La inceputurile anilor '70 Ahmed Yassin - liderul spiritual al miscarii islamiste din Palestina - a revenit de la Cairo, infiintand o "asociatie de caritate islamica". Cat se poate de pasnica, la prima vedere.
Lumea se afla in plin razboi rece, iar miscarea palestiniana era dominata de Fatah si de OEP. Ambele grupari erau sustinute de Moscova. Premierul de atunci al Israelului, Golda Meir, a vazut in intoarcerea lui Ahmed Yassin sansa de a coagula o miscare islamica, ce avea sa contraatace socialismul comunizat (de inspiratie sovietica) al OEP si Fatah.
Saptamanalul israelian "Koteret Rashit" scria, in octombrie 1987, urmatoarele: "Asociatiile islamiste, precum si universitatea islamica, au fost sustinute si incurajate permanent de autoritatile militare israliene. Ele erau singurele autorizate sa primeasca sponsorizari importante de peste hotare."
Pe baza sponsorizarilor din strainatate, tolerate de Israel, islamistii lui Yassin au inceput sa construiasca orfelinate si clinici medicale, foarte bine utilate. In acelasi timp, islamistii au deschis scoli de profil si ateliere de reparatii, dand astfel de lucru multor palestinieni si palestinience. Universitatea Islamica din Gaza a format, in acest timp, mii de specialisti in toate domeniile.
"Autoritatile militare israeliene din anii '80 vedeau in afirmarea islamistilor din Palestina cea mai buna contrapondere la "socialismul" subventionat de URSS al OEP si al Fatah", scria "Koteret Rashit".
La sfarsitul lui 1992, numai in Tinutul Gaza erau 600 de moschei! Datorita Mossadului (Institutul Israelian pentru Informatii Secrete si Scopuri Speciale), islamistii si-au intarit prezenta in teritoriile ocupate, in dauna socialistilor din OEP si Fatah, sponsorizati de Moscova. In 1984, Ahmed Yasin este arestat si condamnat la 12 ani de inchisoare dupa descoperirea unui depozit clandestin de arme, devenind astfel un martir al poporului palestinian.
Izbucnirea Intifadei (octombrie 1987) - condusa de OEP si Fatah - i-a luat prin surprindere pe islamisti, care au inceput sa piarda teren. Din inchisoare, seicul Ahmed Yassin creeaza imediat Hamas (Miscarea de Rezistenta Islamica): "Dumnezeu este inceputul nostru, Profetul este modelul nostru, iar Coranul reprezinta Constitutia noastra" - se proclama in art. 7 din statutul organizatiei, care stipuleaza si "distrugerea Israelului" precum si recursul la o "violenta extrema".
In 1993, Hamas respinge Acordurile de la Oslo (Declaratia de Principii asupra Autoguvernarii), iar Yassin lupta din rasputeri - exact ca dreapta nationalista israeliana (Ariel Sharon) si partidele ultrareligioase mozaice - contra implementarii Acordurilor.
Hamas si seicul Ahmed Yassin sunt cei care au planificat atacul dinaintea intalnirii dintre negociatorii israelieni si cei palestinieni, privind recunoasterea Israelului de catre Consiliul National Palestinian. Au existat suspiciuni ca Mossadul nu nu ar fi fost strain de aceasta actiune, si nici de altele care au urmat.
In mod cu totul neasteptat, premierul Benjamin Netanyahu l-a eliberat pe Ahmed Yassin din inchisoare din "considerente umanitare". Impreuna cu presedintele Clinton, Netanyahu i-a cerut apoi lui Arafat sa "controleze Hamas", formatiunea rivala. Mai mult: dupa ce l-au expediat de forma pe Yassin in Iordania, premierul Benjamin Netanyahu i-a permis, pe neasteptate, sa revina in Gaza, unde a fost primit ca un veritabil erou-martir al palestinienilor, in octombrie 1997.
In fata acestor evolutii, Arafat a fost lipsit de reactie. Deoarece in timpul razboiului din Golf (1991) Arafat l-a sustinut pe Saddam Hussein si Irakul, el fusese taiat de la orice finantare de emiratele din Golf. In schimb, seicul Ahmed Yassin - doar intre februarie si aprilie 1998 - jonglase cu sute de milioane de dolari, primiti de la aceleasi emirate.
Astfel, bugetul Hamas a devenit mai mare chiar decat cel al Autoritatii Palestiniene, condusa de Arafat (element format la Moscova). Se estimeaza ca o treime din palestinieni traiesc din ajutorul umanitar acordat de Hamas, ceea ce da, indirect, un raspuns privind rezultatul alegerilor recente.
Timp de multi ani, Israelul nu a intreprins nimic pentru a impiedica fluxul de capital catre Hamas, organizatie terorista care, formal, isi propune "distrugerea Iranului". De ce oare?
Secretul Hamasului conduce spre Mossad
In cartea lor, "Intifada" (publicata in 1989 - doi ani dupa crearea Hamas), Ze'ev Schiff si Ehud Ya'ari mentionau: "Organizatia pentru Eliberarea Palestinei suspecteaza Israelul de a complota pentru intarirea Hamas si pentru a indrepta aceasta organizatie islamista contra sustinatorilor lui Arafat, creand astfel premisele unui razboi civil palestinian. Multi ofiteri din Statul Major israelian cred ca ascensiunea fundamentalismului in Tinutul Gaza trebuie neaparat exploatata, pentru a slabi OEP".
Tony Cordesman, fost ofiter CIA specializat in problemele Orientului Apropiat la "Center for Strategic Studies", afirma ca Israelul sustine, in secret, Hamas pentru a dilua forta OEP.
Potrivit Departamentului de Stat, finantarea Hamas (Miscarea de Rezistenta Islamica) vine de la statele arabe bogate in petrol si - indirect - din Israel. Guvernul israelian este de parere ca OEP - miscare de stanga finantata ani la rand de URSS (acolo unde s-a "format" si egipteanul Yasser Arafat) - este mult mai periculoasa politic decat Hamas. O miscare religioasa care urmareste formarea unui "stat islamic transnational".
In timp ce lichida discret anumiti lideri din Hamas, Israelul urmarea promovarea altora, dintre agentii de influenta infiltrati in organizatie de Mossad. Ierusalimul a continuat sa lucreze cu perseverenta la acest proiect: declansarea unui razboi civil intre islamistii din Hamas si marxistii din OEP.
Dupa ce OEP si-a mutat baza de operatiuni la Beirut, Hamas a ramas singura organizatie care actiona in Teritorii.
Richard Sale, de la UPI, scria la 18 iulie 2002, in articolul sugestiv intitulat "Analysis: Hamas History Tied to Israel" ("Analiza: istoria Hamasului este legata de Israel") ca desi, aparent, Israelul si Hamas poarta un razboi crancen, surse din serviciile secrete americane au dezvaluit ca Ierusalimul finanteaza organizatia, prin intermediari, tocmai pentru a-si sustine agentii de influenta infiltrati si a-i propulsa la varful organizatiei.
Dupa parerea unei surse din aceste servicii, Israelul se straduieste, de fapt, sa directioneze Hamas contra OEP. Iar refuzul Hamas de a incheia orice acord cu Israelul convine de minune coalitiei de dreapta aflata la guvernare in Israel. Generalul israelian Yitzhak Segev, fost guvernator militar in Gaza, a confirmat operatiunile secrete ale Mossad fata de Hamas, afirmand ca Israelul a finantat "miscarile islamice care se opuneau OEP si comunistilor palestinieni".
"Hamas a fost constituita cu sprijinul Israelului"
Sustinerea secreta a Hamas de catre Mossad nu a scapat serviciilor secrete ale Fatah si OEP. In revista italiana "L'Europeo" din 19 decembrie 2001, Yasser Arafat nu avea nici un fel de indoieli in aceasta privinta: "Hamas a fost constituita cu sprjinul Israelului. Scopul era de a crea o organizatie antagonista la OEP. Hamas a primit finantare si si-a antrenat teroristii chiar in Israel. Acestia continua sa se bucure de permise si autorizatii israeliene speciale, care ne sunt interzise noua, chiar daca vrem sa construim o simpla fabrica de tomate. Fostul premier israelian Yitzhak Rabin considera aceasta discriminare o eroare fatala. Acesti colaborationisti ai Israelului sunt implicati in atacuri teroriste. Avem dovezi clare in acest sens si le putem pune oricand la dispozitia Guvernului italian".
Zeev Sternell, profesor de istorie la "Hebrew University" din Ierusalim, constata, la randul sau: "Israelul a considerat ca era un plan destept sa-i organizeze pe islamisti intr-un grup contra Organizatiei de Eliberare a Palestinei".
Potrivit analistului Rober Fisk, sprijinul Israelului pentru Hamas a continuat si dupa Acordurile de la Oslo. Fisk considera ca radicalismul islamic al Hamas serveste perfect scopului Israelului: de a sugera ca in Orientul Apropiat conflictul se duce intre Israelul democratic si o mana de fanatici islamisti, al caror unic scop este "sa-i arunce pe evrei in mare".
Se ridica insa o intrebare: daca Israelul sustine Hamas, de ce l-a mai asasinat pe seicul Ahmed Yassin? Nu cumva pentru ca Israelul sa-si promoveze omul, pe succesorul lui Yassin, medicul pediatru Abdelaziz Al-Rantissi?
Biografia lui Rantissi are, potrivit analistilor, un punct slab: studiile facute la Cairo, in Egipt. Or, este binecunoscut faptul ca palestinienii aflati la "studii" in Egipt erau racolati de serviciul secret egiptean si inflitrati apoi in organizatii islamiste teroriste, ca agenti acoperiti. Egiptul lui Hosni Mubarak este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite, dupa cum o demonstreaza si recenta criza a inchisorilor extrajudiciare ale CIA. Este oare Al-Rantissi omul Mossadului din conducerea Hamas? Numai timpul o poate spune. Tony Cordesman, de la "Center for Strategic Studies", atrage atentia ca ceva similar s-a intamplat in serviciul secret egiptean. Acesta a organizat, finantat si inarmat organizatiile fundamentaliste din Egipt, tot in scop diversionist. Apoi a dat de bucluc cu ele, din cauza complexitatii operatiunilor teroriste. O reusita certa a serviciului secret egiptean - unul dintre cele mai bune din lume - a constituit-o, desigur, plasarea cetateanului egiptean Yasser Arafat in fruntea organizatiei palestiniene OEP (vezi cartea lui Christope Boltanski si Jihan El-Tahri, "Les sept vies de Yasser Arafat").
Se va converti Hamas?
Recentele alegeri pentru Legislativul palestinian au fost doar un ecran de fum in spatele caruia se ascund marile probleme ale Palestinei. Mai mult de doua treimi din palestinieni - care locuiesc in tabere de refugiati - nu au putut vota. Li s-au adaugat 95% din palestinienii care locuiesc in Ierusalimul de Est. Numai unui mic numar de palestinieni din Iersualimul de Est li s-a permis sa ajunga la urne. Uri Avneri scria pe aceasta tema: "Multe dintre voturile acordate Hamasului nu au nimic in comun cu pacea, religia sau fundamentalismul. Hamas a prezentat doar candidatii mai credibili si mai putin atinsi de coruptie. Masinaria de partid a Hamas s-a dovedit, la aceste alegeri, net superioara, iar membrii Hamas au fost, de departe, mult mai disciplinati."
Israelul a creat toate conditiile victoriei Hamas. Organizatia Hamas a capitalizat pur si simplu esecul comunitatii internationale: de a-i proteja eficace pe palestinieni de violentele cotidiene si a constituit raspunsul prompt la esecul reformelor si schimbarilor promise de Fatah, ca si la coruptia socialistilor palestinieni.
Constructia "Zidului de Securitate" - condamnata de "International Court of Justice" de la Haga - a fractionat si izolat palestinienii in ghetouri, favorizand anexarea a noi pamanturi din Palestina, inclusiv Ierusalimul de Est, si facand astfel imposibila crearea unui stat palestinian independent si viabil.
Neve Gordon - de la "Ben-Gurion University" - scria: "Hamas s-a transformat intr-o vibranta miscare sociala si politica. Gradinitele si scolile islamiste ofera hrana gratuita copiilor, s-au infiintat centre de educatie pentru femei si cluburi sportive pentru tineri. Clinicile medicale ofera tratament subventionat. Sunt preocupari intense pentru a-i adaposti pe cei ale caror case au fost demolate sau care traiesc in conditii subumane. Astfel, inca de la inceput Hamas a oferit palestinienilor servicii comunitare extensive si a raspuns constant la schimbarea realitatii politice prin luarea unor decizii pragmatice."
Creata de Mossad la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a contrabalansa influenta socialistilor din OEP si Fatah (sustinuti pe atunci de URSS), Israelul a sperat ca organizatia Hamas va dezlantui un razboi civil in Palestina, dand astfel ocazia armatei israeliene sa intervina. Mossadul a sprijinit Hamas si dupa terminarea Razboiului Rece, deoarece dadea impresia ca Israelul democratic lupta contra fanaticilor fundamentalisti care vor sa "stearga Isrelul de pe harta".
La ultimele alegeri, Statele Unite si Israelul au sustinut insa un Fatah reformist, condus de Mahmud Abbas, a carui singura politica o constituia implementarea "Foii de parcurs" americane, sperand sa tina situatia sub control prin aplicarea "sulei islamiste a Hamas in coasta Fatahului socialist". Lucrurile au iesit insa altfel: Hamasul a castigat detasat scrutinul electoral. Cunoscand insa secretul Hamas, singura intrebare care se pune este: cate luni ii vor trebui conducerii Hamas sa se converteasca in urma refuzului SUA, Israel si UE de a mai sustine financiar Autoritatea Palestiniana? Probabil putine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.