Despre noul acord in privinta mostenirii Gojdu publicul din Romania a aflat de la secretarul de stat al diplomatiei maghiare Andras Barsony. Intr-un interviu acordat Rompres pe 7 septembrie 2005 Barsony afirma ca: "Guvernul maghiar intelege important
Despre noul acord in privinta mostenirii Gojdu publicul din Romania a aflat de la secretarul de stat al diplomatiei maghiare Andras Barsony. Intr-un interviu acordat Rompres pe 7 septembrie 2005 Barsony afirma ca: "Guvernul maghiar intelege importanta istorica si culturala pentru Romania a acestora (a cladirilor Gojdu n.red.), asa ca am inceput sa negociem cu proprietarul privat actual vinderea unei aripi a acestui complex catre o fundatie Gojdu care va fi infiintata impreuna de catre cele doua guverne. Noi speram ca aceasta problema va fi rezolvata cu ajutorul Guvernului roman pana la sfarsitul acestui an si nu vor mai exista obstacole pentru ca in acest loc sa fie amenajat un muzeu al familiei Gojdu si sa fie derulate diferite programe culturale si educative". In primul rand nici vorba de "cladirile Gojdu", ci doar "o aripa a acestui complex". Iar in al doilea rand o tacere sublima din partea autoritatilor romane. De parca le era rusine de acordul pe care il pregateau pe furis. ZIUA a tras semnalul de alarma asupra acordului cvasi-secret intre cele doua guverne in luna octombrie 2005 - fara nici o reactie vizibila la nivelul clasei politice sau cel al opiniei publice.
Guvernantii au tinut-o gaia-matu pe principiul "noi stim mai bine" cu "Fundatia Publica Gojdu" si au semnat la Bucuresti un acord care ignora litera si spiritul testamentului Gojdu. Noua fundatie, finantata de guvernele de la Bucuresti si Budapesta, va cumpara cateva incaperi din complexul Gojdu, unde va functiona o biblioteca, un centru cultural, se vor acorda burse studentilor romani si maghiari - insa nimeni nu spune nimic de banii Fundatiei Gojdu ramasi in administrarea Budapestei. In testamentul sau, Emanuil Gojdu a cerut ca bunurile sale sa revina "acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care tine de legea rasariteana ortodoxa". Mai multe personalitati romane au beneficiat de burse Gojdu: Octavian Goga, Victor Babes, Traian Vuia, Dumitru Staniloaie.
Chestiunea mostenirii Gojdu s-a inflamat la nivel public abia cand a ajuns la Parlament. Guvernul pare ca vrea sa renunte cu orice pret la mostenirea Gojdu. Asa ca nu mai trece prin Parlament acordul cu Guvernul de la Budapesta in forma ordinara si recurge la metoda clasica: sfanta ordonanta de urgenta. Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe si-a desantat un secretar de stat la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, cu misiunea de a-i convinge pe deputati de necesitatea ratificarii acordului semnat toamna trecuta. Ordonanta de urgenta nu este justificata in cazul mostenirii Gojdu. Este vorba de o chestiune veche, cu implicatii pe termen lung - asa ca ar cam fi nevoie de o dezbatere parlamentara. Cei care clamau in gura mare practica cvasi-autoritara a ordonantelor de urgenta se bucura acum de foloasele ei.
Esenta noului acord Gojdu e simpla. Budapesta nu cedeaza, iar Bucurestii anunta in gura mare ca e bine, cand de fapt e foarte rau. In buna traditie a principiului "ia-l de pe mine ca-l omor" mai trecem pe raboj o infrangere diplomatica, clamata intr-un limbaj european drept victorie majora: "Target-ul diplomatic romanesc in recalibrarea ofensivei la nivel cultural in spatiul imediat apropiat a fost atins. Am obtinut la Budapesta doua chitimii la subsolul complexului Gojdu. Nu se poate nega faptul ca suprafata este mica si plina de conducte. Insa trebuie sa vedem jumatatea plina a paharului: conductele pot fi folosite drept suporti pentru niste rafturi europene amenajate in sistem consola. In plus, spatiul mic constituie un avantaj: nu va trebui sa ducem prea multe carti la proiectata biblioteca, iar intretinerea spatiului va fi foarte ieftina".
Ministerul de Externe are o abordare cel putin ciudata: "Fundatia Publica Gojdu" extrasa cu forcepsul nu este acelasi lucru cu Fundatia Gojdu de la Sibiu. Pana la urma care e Fundatia Gojdu care ii sprijina pe romanii ortodocsi din Transilvania si Ungaria, asa cum a vrut marele mecena?!?
Diplomatia de la Budapesta a incurcat itele afacerii prin cateva acorduri alcatuite dibaci in trecut, printr-o agenda clara la inceputul anilor '90 si prin negocieri pregatite din timp. Romania a stiut prin reprezentantii ei sa cedeze victorios, inca o data, spre paguba cetatenilor. Intr-un halucinant raspuns la o serie de intrebari ZIUA, Ministerul Afacerilor Externe ne informeaza ca Guvernul Romaniei are convingerea ca Emanoil Gojdu ar sprijini initiativa curenta a Budapestei si Bucurestilor. Eu unul ma indoiesc de sprijinul pe care Emanoil Gojdu l-ar da acordului transformat in ordonanta de urgenta. Fiind vorba de opinii diferite, nu pot decat sa recomand angajarea unui spiritist de rang international care sa-l consulte pe Emanoil Gojdu. Si cu ocazia asta poate ne transmite marele om politic cateva idei aplicabile in negocieri. Insa pana atunci se rasuceste in mormant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.