Cafeina este un bronhodilatator, putand atenua simptomele astmului.
In acelasi timp, cafeina atenueaza simptomele de apatie si letargie asociate cu raceala. Conform Centrului de informare pentru stiinta cafelei, "exista dovezi solide potrivit
Cafeina este un bronhodilatator, putand atenua simptomele astmului.
In acelasi timp, cafeina atenueaza simptomele de apatie si letargie asociate cu raceala. Conform Centrului de informare pentru stiinta cafelei, "exista dovezi solide potrivit carora cafeina este eficienta in cresterea vigilentei si reprezinta una dintre masurile cele mai eficiente de atenuare a oboselii soferilor".
Pe de alta parte, o mare parte din studiile realizate indica faptul ca "un consum obisnuit de cafea si ceai nu are o relatie semnificativa cu riscul de cancer in nici o parte a organismului".
Din contra, "potrivit unui numar din ce in ce mai mare de cercetari, cafeaua poate chiar sa protejeze impotriva aparitiei anumitor tipuri de cancer, insa mecanismele manifestarii acestui efect trebuie elucidate".
In ceea ce priveste calculii biliari, specialistii sustin ca "un consum de cafea cafeinizata poate preveni calculii biliari simptomatici la femei".
Totodata, specialistii afirma ca studiile au demonstrat faptul ca "si cafeaua poate avea un rol protector impotriva aparitiei cirozei hepatice provocate de alcool sau de alte cauze".
Efectul cafelei asupra afectiunilor cerebrale degenerative este in curs de cercetare. Reprezentantii Centrului de informare pentru stiinta cafelei spun ca ''cercetarile efectuate pana in momentul de fata sunt incurajatoare si sugereaza rolul protector al cafeinei impotriva aparitiei acestor boli invalidante''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.