Ma voi ingrasa daca renunt la fumat? Este prima intrebare pe care o adreseaza specialistilor orice fumator care intentioneaza sa se lase de fumat. "Aproape 80 la suta dintre persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre doua si patru kil
Ma voi ingrasa daca renunt la fumat? Este prima intrebare pe care o adreseaza specialistilor orice fumator care intentioneaza sa se lase de fumat. "Aproape 80 la suta dintre persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre doua si patru kilograme pe o perioada de doi pana la sase ani. Dezavantajate sunt in special la femei, care se ingrasa cu aproximativ 3,8 kg, in timp ce barbatii cu numai 2,8 kg. Un sondaj publicat in <> releva faptul ca patru din zece fumatori nu doresc sa renunte la fumat daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de doua kilograme. Exista mai multe motive pentru care unii fumatori castiga in greutate dupa ce au renuntat la tigari.
In general, fenomenul se explica prin apetitul crescut si scaderea consumului de energie. In plus, gradul in care o persoana se ingrasa dupa ce renunta la fumat este influentat si de factori genetici, mai putin cercetati deocamdata", explica dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat.
Nicotina inhiba centrul foamei si al satietatii, ponderostatul care mentine greutatea persoanei la un anumit nivel, in absenta exceselor alimentare. Din acest motiv, de obicei fumatorii au o greutate mai mica decat cea pentru care au fost "programati" biologic, cu pretul insa al accelerarii metabolismului. Tot astfel se explica si absenta senzatiei de foame de dimineata la multi fumatori: cu cat dependenta nicotinica este mai mare, cu atat este mai mare nevoia de "drog" la trezire, deci si inhibarea centrului foamei. Cand se intrerupe administrarea nicotinei, ponderostatul isi reia activitatea normala si persoana tinde spre greutatea pentru care a fost "programata". "Aceasta diferenta, daca exista, nu este, insa, mai mare de doua-patru kilograme, ea fiind un semn al vindecarii fumatorului", precizeaza dr. Ciobanu.
Pe de alta parte, nicotina modifica metabolismul determinand o ardere mai mare de calorii.
Fumatul scade apetitul pentru anumite alimente, prin afectarea receptorilor gustativi si olfactivi. Astfel, dupa ce renunta la tigari, sensibilitatea acestor organe de simt revine, astfel ca mancarea devine mai apetisanta, iar unii fosti fumatori au tendinta de a manca mai mult. Mancarea ramane in stomacul fumatorilor mai multa vreme decat la nefumatori. Astfel, senzatia de "stomac plin" taie pofta de mancare. Fumatul reduce absorbtia anumitor alimente grabind trecerea hranei prin colon. Cand se renunta la nicotina, principiile nutritive se absorb in cantitate mai mare, ceea ce poate duce la o crestere ponderala. Din pacate, multi fosti fumatori apeleaza la solutii nefericite pentru silueta, precum sticks-uri, biscuiti, caramele, ciocolata, bomboane, sucuri dulci.
Dr. Ciobanu da si cateva sfaturi celor care vor sa tina propria greutate sub control in perioada de adaptare a organismului spre o viata fara nicotina: "Schimbarea alimentatiei este primul sfat. Sucurile de fructe, apa plata sau minerala, morcovii, iaurtul cu continut scazut de grasime, merele si alte fructe nu trebuie sa lipseasca din alimentatia de fiecare zi. Nu trebuie dat curs tentatiei de a sari peste micul dejun sau de a manca la pranz doar un fruct sau un iaurt. Dimpotriva, mesele trebuie sa fie regulate si consistente pentru a evita dorinta de a manca diverse alte ciocolatele sau sandwich-uri intre ele.
Friptura sau pestele pot fi insotite de cruditati, paste sau orez. Seara, o supa este excelenta! Daca nevoia de dulciuri este prea mare, puteti desigur sa savurati pe post de desert putina dulceata la micul dejun si poate cateva tablete de ciocolata la pranz. Dar incercati sa nu va ganditi la alte prajituri!". Alte mici trucuri pentru ex-fumatorii ingrijorati de kilogramele pe care le-ar putea acumula ar fi "sa manance incet si fara graba, sa ia inghitituri mici, sa foloseasca farfurii mai mici pentru a-si micsora portiile, sa se ridice de la masa imediat ce au terminat de mancat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.