Peste 11.000 de salariati din totalul de 48.500 de angajati din industria miniera vor fi disponibilizati in acest an, cu 2500 de persoane mai mult decat in 2005, potrivit unui memorandum prezentat Guvernului de Ministerul Economiei si Comertului (MEC
Peste 11.000 de salariati din totalul de 48.500 de angajati din industria miniera vor fi disponibilizati in acest an, cu 2500 de persoane mai mult decat in 2005, potrivit unui memorandum prezentat Guvernului de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Executivul intentioneaza sa accelereze procesul de restructurare, astfel incat din 2007 sa nu mai fie acordate subventii sectorului minier si sa ramana in activitate numai societatile care pot functiona in conditii de eficienta economica. Pentru 2006, programul de restructurare prevede inchiderea minelor care nu pot fi eficientizate prin masuri interne si programe de privatizare. In acest context, specific pentru acest an va fi incetarea activitatii miniere in zone monoindustriale precum Balan, Borsa, Anina, Brad, Calan. Incepand cu 1997, numarul posturilor din industria miniera s-a redus de la 175.879 persoane la 48.519 angajati. Pentru atenuarea impactului social pe care il va avea noul val de concedieri, MEC propune un program de reconstructie economica a zonelor afectate de procesul de restructurare, pe o perioada de maxim patru ani, in valoare de circa 200 milioane dolari. Guvernul va asigura maxim 60 milioane dolari din totalul fondurilor necesare, iar Ministerul Finantelor va contracta un credit de circa 140 milioane dolari pentru derularea programului.
Preocuparea MEC si a Guvernului este ca, in cel mai scurt timp, sa fie finalizate proiectele de ecologizare si revigorare ale zonelor miniere, iar banii sa fie cheltuiti cat mai eficient, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, cu ocazia unei intalniri cu lideri ai principalelor centrale sindicale miniere, transmite Rompres. Acesta a explicat ca desi inca de la jumatatea anului trecut, se "atragea atentia companiilor miniere sa-si pregateasca studiile tehnice, studiile de fezabilitate pentru proiectele de ecologizare, multi dintre conducatorii companiilor miniere nu au facut acest lucru pana in prezent".
Carbunele ramane baza
In ceea ce priveste viitorul energiei electrice, Seres a subliniat ca accentul se va pune pe carbune, dar si pe gaze. Pentru producerea energiei termice, spune ministrul, exista o serie de capacitati care nu au posibilitatea sa functioneze alternativ, iar in acest sens sunt necesare investitii mari. Referitor la centrala de la Cernavoda, ministrul Seres a explicat ca se continua pregatirea documentatiei asa incat la sfarsitul lunii martie sa fie finalizat studiul de fezabilitate, sa fie pregatite si finalizate discutiile cu potentialii investitori si un caiet de sarcini pentru derularea investitiei de la reactoarele 3 si 4. "Daca unitatile 1 si 2 vor finanta din veniturile realizate o parte din investitiile necesare, pentru urmatorii trei ani ar fi vorba de investitii de 1,6 miliarde euro, pentru reactoarele 3 si 4", a precizat Seres. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.