In mijlocul discutiilor contradictorii despre fuziunea PNL-PD si familia politica la care ar urma sa se afilieze noul partid, liberalii au fost vizitati ieri de biroul de conducere al Grupului liberalilor europeni din Parlamentul Europei. Daca argume
In mijlocul discutiilor contradictorii despre fuziunea PNL-PD si familia politica la care ar urma sa se afilieze noul partid, liberalii au fost vizitati ieri de biroul de conducere al Grupului liberalilor europeni din Parlamentul Europei. Daca argumentele doctrinare si ideologice erau insuficente, liderul ALDE (Alianta liberalilor si democratilor pentru Europa), Graham Watson a adaugat criticile sale la atitudinea PPE fata de extinderea Europei. "Stiu ca nu este pentru prima oara cand apare aceasta idee a fuziunii dintre PNL si PD si bineinteles ca decizia apartine celor doua formatiuni politice. Oricum, m-ar surprinde foarte mult daca formatiunea rezultata dintr-o eventuala fuziune s-ar afilia la PPE, pentru ca tocmai in randurile PPE sunt aceia care se opun aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007", a fost comentariul pe care Graham Watson l-a facut fata de varianta alipirii la PPE. Liderul liberalilor din Europa a dat ca exemplu situatia din Camera inferioara a Parlamentului olandez, unde crestin-democratii, membri ai PPE au votat impotriva ratificarii tratatului de aderare a Romaniei la UE. "Imi pare rau sa spun, dar acum doua zile crestin democratii din Olanda au votat impotriva aderarii Romaniei. Daca ma uit la germani, si acolo sunt multe voci care sunt impotriva aderarii", a spus Graham Watson.
Tariceanu ataca PPE
Incurajat de consideratiile liderului britanic al liberalilor europeni, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a atacat si el incoerenta PPE. "Este un amalgam de partide cu tendinte diverse care nu poate impune membrilor sai o politica coerenta pe un anumit domeniu cum ar fi sustinerea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana", a afirmat Tariceanu. Liderul PNL alaturi de alti membri liberali, precum si seful Partidului Conservator, Dan Voiculescu, au participat la biroul ALDE reunit la Bucuresti. Tariceanu a fost profund nemultumit pentru ca a trebuit sa stea alaturi de Voiculescu la reuniunea ALDE si a cerut explicatii organizatorilor PNL. Acestia i-ar fi raspuns ca nu au putut evita aceasta situatie, intrucat PC este membru observator la grupul liberalilor la recomandarea facuta de PNL. Legat de PPE, Tariceanu a mai spus ca PNL nu poate pierde pozitia de membru a unei familii importante pentru a avea un statut de "petitori" la PPE. "Atunci cand partenerii nostri au renuntat de la socialisti pentru PPE trebuiau sa se gandeasca sa vina la Internationala liberala acolo unde noi eram membri vechi. Daca ar fi fost o dorinta sincera ar fi fost un bun prilej sa fim sub aceeasi umbrela", a spus Tariceanu despre PD. In aceeasi zi cu sedinta biroului ALDE, Graham Watson l-a vizitat la Cotroceni si pe Traian Basescu. "Nu este prima data cand il intalnesc pe presedintele Basescu, ci a patra oara. Ultima data a fost cand a castigat alegerile. Depinde de optiunea lui spre ce partid european merge, dar i-am spus azi ca ar fi bine-venit la liberali. Voi incerca sa il conving sa se apropie de Internationala Liberala I-am spus ca as fi incantat sa existe contacte intre PD si noi", a spus liderul liberalilor din PE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.