Reprezentantii companiei Distrigaz Nord estimeaza ca pretul gazelor naturale "va creste drastic" dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiind posibila chiar o triplare a valorilor actuale, transmite Mediafax. "Preturile se vor tripla din 2007,
Reprezentantii companiei Distrigaz Nord estimeaza ca pretul gazelor naturale "va creste drastic" dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiind posibila chiar o triplare a valorilor actuale, transmite Mediafax. "Preturile se vor tripla din 2007, iar costurile Distrigaz Nord de achizitie vor creste drastic. Va trebui sa facem ceva pentru a proteja clientii, care nu isi vor putea permite aceste preturi", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, la Cluj-Napoca, directorul general adjunct al companiei, Achim Saul. El a aratat ca in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa majoreze pretul gazelor naturale din productia interna la 270 de dolari pe mia de metri cubi, fata de pretul actual de 115 dolari. De remarcat, autoritatile romane s-au angajat sa aduca pretul intern de productie a gazelor (de 110 dolari/1000 mc in prezent), la nivelul de import (circa 280 dolari/1000 mc in prezent). De asemenea, autoritatile au anuntat ca sunt negocieri cu UE pentru obtinerea unei perioade de tranzit de doi ani pana la alinierea preturilor interne cu cele de import ale gazelor. Compania germana E.ON Ruhrgas, actionarul majoritar al Distrigaz Nord, intentioneaza sa inlocuiasca 40-50% din reteaua de distributie din 20 de judete, care este depasita din punct de vedere tehnologic. Astfel, planul de investitii al societatii prevede alocarea a 20 de milioane de euro pe an, timp de sapte ani. Potrivit lui Saul, pana in vara anului 2007, Distrigaz Nord va separa activitatea de distributie a gazului de cea de furnizare, conform cerintelor legislatiei interne si ale UE. E.ON Ruhrgas a preluat 51% din Distrigaz Nord in iunie 2005. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.