Negociatorul-sef al Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, aprecia, recent ca situatia exporturilor romanesti s-a imbunatatit in ultimul timp. Afirmatia este calificata, insa, drept o "cacealma" de catre se
Negociatorul-sef al Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, aprecia, recent ca situatia exporturilor romanesti s-a imbunatatit in ultimul timp. Afirmatia este calificata, insa, drept o "cacealma" de catre secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. "Jumatate din primele 100 de produse si grupe de produse ca pondere in exportul Romaniei au inregistrat, anul trecut, o scadere de 30% a volumului cantitativ de vanzari in strainatate. In aceste conditii nu este vorba despre nici un progres", ne-a declarat Ionescu. Potrivit acestuia, cresterile valorice ale exporturilor au fost determinate numai de cresterea preturilor si, in special, de scumpirea petrolului, la nivel internatianal.
Potrivit ANEIR, un alt record negativ doborat de Romania anul trecut a fost nivelul deficitului comercial, care a depasit 10 miliarde de euro, suma care reprezinta 15% din Produsul Intern Brut (PIB). "Exportatorii romani au platit, in 2005, amatorismul politicilor economice ale Guvernului si monetare ale Bancii Nationale", precizeaza ANEIR. Aceste politici au determinat pierderi de aproximativ 150.000 de miliarde de lei vechi.
Mai mult, ANEIR acuza autoritatile de faptul ca incearca sa cosmetizeze aceasta situatie, prin afirmatia potrivit careia deficitul comercial s-ar regasi in intrari masive de utilaje si echipamente care determina cresteri economice, avand in vedere cresterea importurilor cu 6 miliarde de euro anul trecut. "Nimic mai fals. Productia industriala a crescut cu putin peste 1%. (...) Statistica importurilor arata cu totul altceva: importurile cumulate de masini - unelte si accesorii, masini pentru industria usoara, masini si utilaje pentru agricultura, masini si aparate pentru industria alimentaara, pentru prelucrarea maselor plastice si a cauciucului nu cumuleaza decat 1,5% din totalul volumului de import al Romaniei", se mai arata in comunicatul ANEIR. Pe de alta parte, asociatia apreciaza decizia de capitalizare a Eximbank si aprobarea Strategiei Nationale de Export. Asociatia atrage, insa atentia asupra faptului ca, in cazul in care masurile convenite in Consiliul de Export nu vor fi aplicate iar autoritatile nu vor intelege ca Romania nu se poate transforma intr-o tara de capsunari, exista riscul unor deficite comerciale cu mult mai mari inregistrate la momentul integrarii in Uniunea Europeana.
Cat priveste interventia recenta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) asupra politicii monetare, Mihai Ionescu considera ca aceasta masura incurajeaza capitalurile speculative sa vina in Romania si creeaza noi presiuni asupra cursului de schimb al monedei nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.