Cunoasteti, desigur, acea vorba din popor care spune ca trebuie sa te feresti sa-i dai putere prostului. Pentru multi asemenea narozi si complexati, care toata viata lor au trebuit sa indure umilinte din partea altora asemeni lor, apogeul vietii l-a
Cunoasteti, desigur, acea vorba din popor care spune ca trebuie sa te feresti sa-i dai putere prostului. Pentru multi asemenea narozi si complexati, care toata viata lor au trebuit sa indure umilinte din partea altora asemeni lor, apogeul vietii l-a constituit acea scurta perioada de timp de satisfacere a stagiului militar. Acum, dupa cum se spune, nu-ti trebuie prea multa minte a alerga sarguincios cu masca pe figura, a face stanga imprejur ori spala cu inalta constiinta patriotica ceaunele de la popota, astfel incat acesta e mediul perfect in care unor asemenea trogloditi li se ingaduie si chiar li se incurajeaza accederea la grade, adica la o autoritate pe care si-o exerseaza asupra racanilor mai pirpirii sau mai destupati la minte. Iti place sau nu, n-ai ce face, canti cum iti dicteaza prostul, pentru ca tocmai datorita acestei insuficiente intelectuale a sa ascociata cu o obedienta bovina fata de plutonierime si-a capatat tresele din partea unor idioti mai mari ca el. Vorba lui Caragiale, "in viata trebuie sa te temi cel mai mult de prostii rai".
Toate acestea ne-au venit in minte dupa ce am urmarit desfasurarea acestui obositor conflict dintre Piturca si Radoi, care pare sa se fi incheiat alaltaieri, odata cu acea conferinta de presa destul de putin explicita, in care jucatorul Stelei a admis destul de neconvingator ca ar fi gresit, si-a pus nitica cenusa in cap, si-a facut judicios o autocritica constructiva, a scancit putin dupa atmosfera de la echipa nationala, toate acestea numai pentru a-i satisface vanitatea bolnava, primitiva a "caprarului" de la echipa nationala, care il somase in repetate randuri sa-si ceara scuze public pentru a redobandi accesul la echipa nationala. Asta e un orgoliu de individ profund tarat psihic, care-si inchipuie ca va creste in ochii cuiva, ca va capata mai mult respect daca il umileste pe unul si asa dezaxat si cam de pe acelasi tipic cu Piturca, intrucat se stie ca si el in calitatea-i de "capitan" al Stelei, dat, mai ales, de fin al patronului Gigi Becali se comporta intr-o maniera similara cu jucatorii mai tineri sau mai noi din Ghencea.
Faceam mai sus o asociere intre comportamentul acelor tarambeti nenorociti din armata si cel al lui Piti, deoarece in ambele cazuri e vorba de o razbunare maladiva a umilintelor pe care acestora li se pare ca le-au indurat in trecut. Daca oltenasul troglodit si zbanghiu, dupa ce a fost avansat caporal, isi varsa amarul pe cei care pana de curand erau asemeni lui, Piti nu poate uita ca in toamna lui '99 a fost izgonit de la echipa nationala in urma unui conflict chiar de el iscat cu trei dintre cei mai reprezentativi "tricolori" in urma caruia el a fost cel sacrificat. Aici s-ar putea sa mai fie vorba si de altceva, poate mult mai grav, anume de faptul ca Piti avea de recuperat de la nasul lui Radoi, Gigi Becali, vreo 300.000 de dolari din urma unei intelegeri mai vechi dintre cei doi, bani de care patronul Stelei parea sa vrea sa-si mai aminteasca. Lucrurile s-ar cam lega sub acest aspect, intrucat, surprinzator, insusi Gigi a fost cel care a promis acum o saptamana ca va media o intelegere intre cei doi. In plus, nici Radoi n-a exprimat exact scuzele pe care le pretindea Satana, detaliu la care daca mai adaugam si ironiile pe care i le-a adresat strengareste Becali III chiar in timpul acelei conferinte de presa incepem sa avem rezerve serioase in privinta asa-zisei spontaneitati a caintei lui Radoi.
Desi nesatisfacut pe deplin in orgoliul sau capiu, Piti, in mod normal, n-ar prea avea ce face si va trebui sa-l recheme pe Mirel la Nationala. Am spus "in mod normal", dar fiind vorba de bolandul din Orodel mai mult ca sigur ca acesta va astepta o pasa gresita, un hent, un fault mai grosolan din partea stelistului pentru a trage concluzia ca acesta nu e in forma. Insa desi perfect previzibila aceasta eventualitate nu credem ca se va produce pentru ca ii e teama. Stie Piti de ce, dar Gigi cu mult mai bine decat el, ca de aceea nu s-a sfiit sa schiteze o amenintare deloc subtila la adresa selectionerului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.