Testele preliminare efectuate la pasari din localitatea Salcioara din judetul Tulcea au semnalat prezenta virusului gripei aviare, dupa ce toate focarele anterioare din acest judet fusesera inchise, precizeaza un comunicat al MAPDR. Suspiciunea de gr
Testele preliminare efectuate la pasari din localitatea Salcioara din judetul Tulcea au semnalat prezenta virusului gripei aviare, dupa ce toate focarele anterioare din acest judet fusesera inchise, precizeaza un comunicat al MAPDR. Suspiciunea de gripa aviara a fost depistata in satul Salcioara, comuna Jurilovca din judetul Tulcea, in urma efectuarii testului rapid la sase gaini dintr-o singura gospodarie. Localitatea a fost izolata, fiind create puncte de dezinfectie la intrarea si iesirea din comuna. De asemenea, s-a dispus uciderea tuturor pasarilor din comuna.
Autoritatile veterinare au dispus eutanasierea tuturor pasarilor din localitatea Cetate, judetul Dolj, dupa ce aici au fost identificate patru focare de gripa aviara, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In Cetate sunt aproximativ 21.000 de pasari. Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a precizat ca dispozitia de eutanasiere a tuturor pasarilor a fost determinata de faptul ca focarele identificate erau raspandite in toata localitatea. "Actiunea va dura trei zile, timp in care vom dezinfecta toate gospodariile si drumurile din localitate", a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Ieri dimineata, accesul in comuna era interzis, intrarea in judetul Dolj dinspre Mehedinti facandu-se pe rute ocolitoare. Prefectul a mai precizat ca Ministerul Sanatatii a dispus, pentru comuna Cetate, suplimentarea numarului de doze de vaccin antigripal. "Sase echipe formate din veterinari, medici, militari si jandarmi asigura zona. Ieri (miercuri - n.r.), au fost catagrafiate 900 de gospodarii, urmand ca astazi sa terminam actiunea de catagrafiere", a mai spus Giugea.
Macel in batatura la Dinescu
Poetul si publicistul Mircea Dinescu va ramane fara cele peste 100 de pasari aflate la ferma sa din comuna Cetate, dupa ce se va supune dispozitiilor autoritatilor doljene care au decis sa lichideze toate zburatoarele din localitate, informeaza Mediafax. Scriitorul a marturisit ca se va supune deciziei autoritatilor doljene, avand in vedere ca nu poate riposta. "Distrugi o rasa care s-a acomodat locurilor. E o chestie genetica. Ce vom creste acum: pui americani, gaini olandeze?", a spus publicistul. Printre pasarile din ograda poetului se afla gaste, rate, dar si bibilici, tinute "doar pentru frumusete". (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.