Sotia fostului premier, Adrian Nastase, Dana, a fost pusa sub invinuire in dosarul Zambaccian, aceasta fiind acuzata de complicitate la luare de mita. Potrivit unor surse din cadrul Departamentului National Anticoruptie, procurorii au declansat ur
Sotia fostului premier, Adrian Nastase, Dana, a fost pusa sub invinuire in dosarul Zambaccian, aceasta fiind acuzata de complicitate la luare de mita. Potrivit unor surse din cadrul Departamentului National Anticoruptie, procurorii au declansat urmarirea penala impotriva acesteia, Dana Nastase fiind una dintre cele sase persoane anchetate in cazul imobilului din strada Zambaccian. DNA nu a dorit sa faca momentan nici o precizare legata de Dana Nastase, sustinand ca "nu poate dezvalui nici un nume, atat timp cat persoanelor nu le-au fost aduse la cunostinta invinuirile". In afara de proaspatul dosar, Dana Nastase se mai afla in atentia procurorilor in legatura cu o tranzactie de 400.000 de dolari, efectuata in 1999, in contul ei, la Banca CreditAnstalt Austria. La acea vreme, banca a raportat Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) tranzactia, numai ca raportarea nu a plecat spre Parchet. Intr-o prima faza, a fost "ingropata", pentru ca la sfarsitul lunii trecute, actele referitoare la aceasta tranzactie sa dispara.
Procurorii Parchetului General au fost informati, la sfarsitul lunii trecute, de catre ONPCSB de faptul ca documentele referitoare la tranzactia din 1999 au disparut sau au fost distruse. La data sesizarii, oficiali ai ONPCSB declarau ca nu se stie ce s-a intamplat cu aceste acte si nici daca tranzactia a fost verificata, ei sesizand procurorii in momentul in care au remarcat disparitia documentelor. Surpriza a aparut la incepul acestei saptamani, in momentul in care Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului, a declarat, inainte de a fi audiat la Parchetul General, ca de fapt tranzactia a fost verificata nu o data, ci de doua ori de Oficiu. Mai mult, Melinescu, care este cercetat penal, a sustinut ca tranzactia a fost perfect legala si din acest motiv actele nu au fost transmise Parchetului.
Adrian acuzat marti, Dana miercuri
Informatiile legate de punerea sub invinuire a Danei Nastase vin la o zi dupa ce Adrian Nastase a fost acuzat oficial de luare de mita in acelasi dosar. Procurorii sustin ca acesta a intervenit pe langa anchetatori pentru colegul sau de partid, Gabriel Bivolaru, cercetat pentru fraudarea BRD, obtinand, in schimb, de la acesta, terenul din Zambaccian. Terenul a fost obtinut de Nastase, de la Bivolaru, prin intermediari. Dupa cum a anuntat ZIUA inca de ieri, si Adrian Nastase mai este in atentia procurorilor intr-un dosar cu privire la bunuri de patrimoniu in Afacerea "Aurul Dacilor".
In urma cu doua zile, Adrian Nastase a organizat o conferinta de presa, in care a adus putine argumente in favoarea sa, dar a acuzat ca totul a plecat de la o campanie concentrata de discreditare a sa, comandata de la Cotroceni. "Trebuie sa fii bolnav la creier ca sa lansezi o acuzatie la luare de mita la adresa unui fost prim-ministru fara sa existe nici un fel de ratiune", s-a aparat Nastase. La sfarsitul anului 2004, Alianta PNL-PD a sesizat Parchetul National Anticoruptie (devenit intre timp departament), cerandu-i sa cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase a unui teren al fostului deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal. Potrivit sesizarii semnate de Mona Musca, Nastase a cumparat in 1998 un teren de 700 de metri patrati din strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata al terenului". De altfel, Gabriel Bivolaru va fi transferat, astazi, de la inchisoarea din Turnu Severin la Penitenciarul Rahova, cel mai probabil pentru a fi audiat in acest caz.
Tranzactie de 400.000 de dolari
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a primit, la sfarsitul lunii trecute, o sesizare din partea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) , in ceea ce priveste modul in care a disparut, dupa 1999, o sesizare detinuta de oficiu privind averea lui Adrian Nastase. Solicitarea Oficiului a fost inregistrata la Parchetul General, fiind desemnat un procuror care sa se ocupe de caz. Banca CreditAnstalt Austria a trimis, in anul 1999, Oficiului, o sesizare referitoare la o tranzactie suspecta care a avut loc in contul Danei Nastase, in valoare de 400.000 de dolari. Cu toate ca sesizarea a fost inregistrata la Oficiu, dosarul a fost "ingropat" vreme de mai multi ani in sertarele Oficiului. Ulterior, dosarul care cuprindea sesizarea Bancii austriece s-a "evaporat". "Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu acel dosar. Cert este ca a existat, iar acum nu mai este", au declarat surse din cadrul ONPCSB.
Dosar sustras sau distrus
In ceea ce priveste existenta dosarului, oficialii institutiei ridica din umeri si nu dau verdicte. Cu toate acestea, ei au recunoscut ca poate fi vorba despre o sustragere de acte. Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului General, a declarat ca Oficiul National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor nu a trimis dosarul referitor la tranzactia din 1999. "Niciodata nu a fost transmis acel dosar la noi. Am primit o sesizare din partea Oficiului, in care se reclama ca exista posibilitatea ca acte, file, sau intregul dosar sa fi fost sustras sau distrus.
Melinescu o apara pe Dana
La inceputul acestei saptamani, Ioan Melinescu, fostul sef al ONPCSB, a fost audiat de procurori. El a sustinut ca in momentul in care Danei Nastase i-au fost depusi in cont 400.000 de dolari, el nu mai era seful Oficiului, ci doar membru in plenul acestuia. El a declarat ca tranzactia a fost verificata de doua ori de Oficiu si ca de fiecare data s-a respins propunerea ca raportul sa fie trimis procurorilor, pentru ca legea era incompleta la acea vreme. Fostul sef al Oficiului a mai spus ca plenul a votat ca sesizarea sa nu fie trimisa la Parchet pentru ca era vorba de o tranzactie legala.
PSD solidar cu familia Nastase
"Dana Nastase nu are functie in PSD. Nu vi se pare ciudat ca apar zvonuri din surse?", a comentat ieri seara, Mircea Geoana, ca raspuns la informatiile aparute in presa potrivit carora Dana Nastase este invinuita in dosarul Zambaccian. Presedintele PSD, alaturi de Ion Iliescu, au criticat modul in care actuala Putere incearca sa discrediteze Opozitia, sustinand ca daca exista dovezi clare, justitia sa le administreze. "Nu ne vom ridica vreodata impotriva lamuririi unor probleme care tin de coruptie. Vom sustine orice actiune cinstita si corecta. Nu vom accepta insa ca aceasta lupta impotriva coruptiei sa se transforme intr-o lupta politica", a comentat Ion Iliescu. El s-a intrebat retoric ce inseamna "mita", sustinand ca mai intai de toate trebuie vazut la ce se refera invinuiriile aduse Danei Nastase. "Altmiteri e clar ca aceste apartamente sunt ale familiei Adrian Nastase. Ca e Nastase, ca e Dana, e tot acelasi lucru, sunt o familie, e tot una", a continuat Iliescu. De altfel, senatorul PSD a apreciat ca inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase afecteaza negativ imaginea partidului, dar a aratat ca atata vreme cat cercetarea nu duce la o concluzie, nu este firesc ca partidul sa nu fie solidar cu acesta. "Cata vreme cercetarea nu duce la o concluzie, nu e firesc ca partidul sa nu fie solidar cu propriii sai membri si mai ales cu oameni responsabili", a spus Iliescu. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.