Asa cum ZIUA a anuntat in premiera, inca de ieri, parlamentarii Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif si fostul senator Sergiu Nicolaescu sunt cercetati intr-un dosar in care se intocmesc acte premergatoare, aflat pe rolul Departamentului National A
Asa cum ZIUA a anuntat in premiera, inca de ieri, parlamentarii Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif si fostul senator Sergiu Nicolaescu sunt cercetati intr-un dosar in care se intocmesc acte premergatoare, aflat pe rolul Departamentului National Anticoruptie. Cei patru sunt banuiti ca in schimbul primirii unor obiecte de patrimoniu in valoare de 1,5 milioane de euro au favorizat mai multe persoane. Deocamdata, conform procedurii, nici una dintre persoanele aflate in colimatorul anchetatorilor DNA nu are calitate de invinuit. In cursul zilei de ieri au mai fost audiate alte doua persoane conexate in acest dosar care este o disjungere a celebrului dosar "Aurul Dacilor", aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.
Un detinut, un bisnitar si un deputat impotriva a patru parlamentari
Dosarul 233/P/2005 din sertarele DNA a fost format pe baza a trei marturii, denunturi, aceleasi care au stat la baza intregului dosar "Aurul Dacilor". Primul care sustine ca Nastase, Talpes, Dan si Nicolaescu au fost implicati in fapte de coruptie legate de anumite obiecte de arta este un detinut aflat in Penitenciarul Colibasi, pe numele sau Cristian Nitu. Acesta a declarat, ofiterilor de politie din cadrul IGPR, din puscarie, ca are cunostinta de implicarea parlamentarilor de la un cunoscut al lui de care insa nu isi mai aminteste. Cel de al doilea martor, sub acoperire, este Eugen Dudas, un individ din municipiul Deva care pretinde, ca si Nitu, ca a aflat din "surse sigure", ca Nastase, Talpes si Dan Iosif sunt implicati.
Cel de al treilea martor, sub acoperire, dar al carui nume nu il vom dezvalui deocamdata, este un fost deputat care a sustinut in fata organelor de ancheta ca deputatul Dan Iosif i-ar fi oferit spre vanzare mai multe obiecte de patrimoniu.
Toti cei trei pe baza carora s-a constituit dosarul "Aurul Dacilor" din care mai apoi s-a disjuns 233/P/2005 aflat acum la DNA au facut anumite targuri cu Politia in schimbul declaratiilor.
In cursul zilelor trecute au fost audiati Iulian Ceia si Bebe Dana. Primul a sustinut ca procurorii de la Alba i-au cerut, in vara anului trecut, sa-i implice pe Nastase, Talpes si Dan Iosif in traficul de obiecte de patrimoniu. La randul lui, Bebe Dana a declarat ca nu recunoaste o anumita parte din actele depuse la dosar de procurori, mai precis o inregistrare ambientala din biroul procurului Augustin Lazar in care se facea referire la cei patru demnitari si ca transcrierea acelei inregistrari este o "poveste" pe care nu o va confirma in fata anchetatorilor de la Bucucresti in ciuda faptului ca ea apare in dosarul de la Hunedoara. In acea inregistrare facuta de procurorul Lazar si un ofiter de la IGPR, Dana Bebe admitea ca l-ar fi auzit vorbind pe Iulian Ceia despre cei patru demnitari, dar nu stia daca in legatura cu obiecte de patrimoniu. Iulian Ceia a fost referent parlamentar la cabinetul senatorial al lui Sergiu Nicolaescu.
Un dosar cu substrat politic
Dosarul "Aurul Dacilor" a explodat in vara anului trecut cand Parchetul de pe langa Curtea de Apel a ordonat mascatilor Politiei sa faca zeci de descinderi in casele unor indivizi banuiti de trafic cu obiecte de patrimoniu. La perchezitie au fost confiscate topoare, sape, sapaligi, valuta si alte obiecte care urmau sa probeze ca grupul respectiv se ocupa cu depistarea de comori dacice si apoi vanzarea acestora.
Grupul a fost arestat, dar dupa numai doua saptamani judecatorii de la Alba i-au lasat in libertate pe toti cei arestati de procurori pentru ca dosarul era prea subtire si nu existau probe care sa justifice ca acestia reprezinta un pericol public.
Inainte de a fi insa eliberati, un ziarist a dat publicitatii o informatie conform careia Nastase si Talpes ar fi implicati in scandal, informatie care ii fusese oferita de procurorul din dosar.
Cateva luni mai tarziu, in ciuda faptului ca nu au fost audiati niciodata, atat Nastase, Talpes, Dan Iosif, cat si Sergiu Nicolaescu, au fost panditi de IGPR pentru a fi chestionati in legatura cu ce fel de obiecte de arta au prin case. Initiativa politistilor s-a oprit insa la Dan Iosif care dupa ce le-a declarat ca nu are nimic din ceea ce cauta ei, a depus plangere pentru tentativa de perchezitie ilegala.
Deocamdata procurorii de la DNA s-au ferit sa faca declaratii despre acest dosar. In cursul zilelor urmatoare vor fi audiati mai multi inculpati din dosarul "Aurul Dacilor", iar anchetatorii spera ca macar unul dintre acestia sa le confirme banuielile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.