Ma numesc Denis Curteanu si sunt cetatean moldovean. Am hotarat sa va scriu dupa ce am citit articolul "Cetatenia pentru basarabeni nu blocheaza aderarea". Sunt sigur ca datele furnizate de ZIUA referitor la cifrele prezentate de acordare a cetatenie
Ma numesc Denis Curteanu si sunt cetatean moldovean. Am hotarat sa va scriu dupa ce am citit articolul "Cetatenia pentru basarabeni nu blocheaza aderarea". Sunt sigur ca datele furnizate de ZIUA referitor la cifrele prezentate de acordare a cetateniei sunt corecte... insa nu inteleg de ce Romania trebuie permanent comparata cu Ungaria??? De ce cum apare o lege in Ungaria privind ungurii din afara granitelor, romanii incep sa "copieze" aceasta lege si pentru romanii de pretutindeni si legile respective sunt valabile doar pe hartie?? Oare Guvernul Romaniei e mai "prost" si nu poate din propria inteligenta si initiativa sa le "inventeze" mai devreme decat ungurii - si nu ca o contramasura a celor din Ungaria?
Daca totusi "copiem" de la unguri, intrebati-i daca cetatenia ungara pentru cetatenii unguri din afara Ungariei se redobandeste la fel de greu ca si cea romana? Eu am depus cerere in 2003, suntem in 2006 si am inteles ca din cele 25.000 de cereri depuse pana la mine mai sunt vreo 12.000 de cereri. In 2003 s-au acordat 6 cetatenii pe motivul redobandirii, in 2004 - 256, iar in 2006 - 1483. Sunt sigur ca nu e greu de calculat cati ani mai trebuie ca sa redobandesc cetatenia romana... Deja au trecut 3 ani si mai trebuie 8 ani ca sa fie publicata cererea mea de redobandire... dupa care urmeaza niste ani frumosi de asteptare de redobandire a cetateniei cu tot cu acte. Deci daca am in fata 12.000 de dosare peste vreo 15-18 ani eu roman din Republica Moldova pot sa redobandesc cetatenia romana - asta e bataie de joc! Nici o tara din lume nu procedeaza asa cu ce-i care fac parte din aceeasi natiune
Va dau un exemplu real, prietenii mei, fosti colegi de clasa de nationalitate rusi sau ucraineni, gagauzi sau bulgari au primit cetatenia rusa intr-un an - stiti de ce? Pentru ca rusii sunt mai destepti, ei acorda cetatenia pentru toti cei din fostul spatiu CSI - pentru ca vin tineri, pregatiti bine profesional din toate tarile si ei n-au cheltuit nici un ban pentru pregatirea lor si sunt gata de lucru pentru prosperitatea Rusiei. Romaniei nu ii trebuie nici romanii din tarile vecine cu ea... De ce pana in 2003 s-au redobandit 90.000 de cetatrnii in 12 ani de zile, iar dupa 2003 doar 2.000 in 3 ani de zile?
Eu am terminat Politehnica din Bucuresti (cu media de 9,85) si sunt de 7 ani in Romania. Acum lucrez la o firma cu permis de munca si viza de sedere temporara. A fost "o crima" sa-mi obtin asa ceva - 204 dolari permis de munca si inca pentru toate actele pentru viza de sedere temporara si amenda de 8.000.000 lei pentru intarzierea depunerii actelor (firma n-a reusit sa-mi stranga actele la timp) m-a costat undeva 18.000.000 lei - am muncit un an intreg ca sa-mi fac actele pentru a putea munci in Romania. Situatia cu romanii din Ucraina e si mai grava, mai ales a celor din Sudul Basarabiei (partea Ucrainei) din raionul Cetatea Alba... ca sa obtina permis de munca ei trebuie sa obtina ;i avizul de munca.
Asta e situatia in Romania a romanilor din jurul granitelor. Puteam sa plec la Moscova si demult situatia mea financiara era una foarte buna, dar sunt roman si n-am ce cauta la rusi si n-am sa uit niciodata ca noi romanii din Republica Moldova si Ucraina ne aflam in aceasta situatie datorita fostului si actualului imperiul rus. Insa nici situatia in care ne aflam acum in Romania nu-mi aduce sentimentul de patriotism romanesc. Guvernul roman ne-a intors spatele exact in momentul in care noi aveam nevoie de el, prin birocratie si legile indreptate impotriva romanilor de pretutindeni.
Va doresc o zi buna!
Cu stima
Denis Curteanu


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.