Liderul politic al gruparii militante palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a declarat pentru BBC ca miscarea doreste sa faca pasi seriosi in vederea ajungerii la un compromis cu Israelul, cu conditia ca si Guvernul de la Tel Aviv sa faca acelasi lucru
Liderul politic al gruparii militante palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a declarat pentru BBC ca miscarea doreste sa faca pasi seriosi in vederea ajungerii la un compromis cu Israelul, cu conditia ca si Guvernul de la Tel Aviv sa faca acelasi lucru, informeaza sursa citata. Khaled Meshaal sustine ca Hamas nu va renunta la violenta cata vreme aceasta reprezinta singura forma de rezistenta in fata ocupatiei, dar nici nu exclude varianta unui armistitiu pe termen lung, daca Israelul va accepta conditiile impuse de miscarea palestiniana, printre care figureaza si revenirea la granitele existente inaintea razboiului de sase zile, din 1967.
Acesta este mesajul pe care liderul politic al miscarii radicale Hamas, care a castigat alegerile parlamentare de luna trecuta, doreste sa il transmita viitorului Guvern israelian, noteaza BBC.
Pe de alta parte, Hamas a decis sa-l numeasca drept candidat pentru postul de sef al viitorului Guvern palestinian pe Jamal Al-Khudairi, om de afaceri din Gaza care a candidat la alegerile legislative ca independent, cu sprijinul miscarii, a anuntat ieri un inalt responsabil al acesteia, transmite Rompres. Al-Khudairi, care este si presedintele consiliului Universitatii islamice din Gaza, a fost ales in cursul unei intalniri a conducerii Hamas care a avut loc saptamana aceasta la Cairo, a precizat responsabilul citat, care a dorit sa i se pastreze anonimatul, in conditiile in care miscarea nu si-a facut cunoscuta inca optiunea liderului palestinian Mahmud Abbas.
Daca propunerea va fi respinsa la negocierile cu Abbas sau cel nominalizat refuza postul, ar putea fi numit ministru al Economiei si Comertului, in locul actualului detinator al portofoliului. Al-Khudairi, care are in jur de 50 de ani, detine cea mai mare fabrica de saltele din Cisiordania si Gaza si este licentiat in inginerie la o universitate egipteana. Pana acum, nu si-a prezentat pozitia in probleme ca violentele sau recunoasterea Israelului, limitandu-se in discursurile sale la chestiuni ca invatamantul si pregatirea profesionala, dar s-a referit la necesitatea unei reforme interne palestiniene, noteaza Rompres.
In schimb, dupa cum a anticipat ieri, in Gaza, unul dintre liderii miscarii Jihadul Islamic, Khaled el-Batash, aceasta grupare nu va participa la viitorul guvern al Autoritatii Palestiniene, format de Hamas. Pentru ca, a precizat el Batash, miscarea pe care o conduce a decis sa continue lupta armata impotriva Israelului. Mai mult, liderul acestei miscari a afirmat ca, in ultimele zile, fortele israeliene au sporit presiunea militara asupra gruparilor armate legate de Jihadul Islamic si de al Fatah, insa nu si asupra celei apartionand Hamas, Ezzedin al-Qassam. In opinia sursei citate, este vorba despre o tentativa israeliana de a semana discordie intre gruparile armate ale intifadei. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.