Presedintele Traian Basescu "a declarat ca permite avioanelor CIA si altor agentii americane sa aterizeze la baza (Mihail Kogalniceanu, n.red.), insa nu a autorizat niciodata infiintarea unui centru de detentie sau aplicarea de rele tratamente", rela
Presedintele Traian Basescu "a declarat ca permite avioanelor CIA si altor agentii americane sa aterizeze la baza (Mihail Kogalniceanu, n.red.), insa nu a autorizat niciodata infiintarea unui centru de detentie sau aplicarea de rele tratamente", relata Washington Post, in editia sa de luni, referitor la presupusa implicare a Bucurestilor in scandalul "locatiilor negre", patronate de CIA pe Continent, declansat de publicatia americana in noiembrie, anul trecut. Comentariul intervine in contextul in care articolul intitulat "Romanii abia asteapta venirea yankeilor" detaliaza aspecte legate de iminenta instalare a unor facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei, in virtutea acordului semnat la Bucuresti, in decembrie, anul trecut, de secretarul de Stat american Condoleezza Rice si ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu. "Nu poti fi un partener al SUA numai cand ai nevoie de avantaje si sprijinul SUA", preciza presedintele, citat de publicatia americana, amintind ca, "uneori, SUA au nevoie de ajutor, iar noi exact asta facem". Washington Post dezvaluia, in noiembrie 2005, ca CIA ar fi instalat in cel putin opt state - intre care Thailanda, Afganistan si o serie de democratii est-europene - facilitati de detentie secrete, cunoscute sub denumirea de "locatii negre", in scopul interogarii unor membri importanti ai organizatiei teroriste Al-Queda. Ulterior, Human Rights Watch afirma ca autoritatile de la Bucuresti, alaturi de cele de la Varsonia, ar fi fost implicate in operatiunile clandestine desfasurate de agentia americana de informatii in afara SUA.
Londra, pe lista zborurilor secrete ale CIA
Scandalul zborurilor suspecte ale CIA a revenit in forta si la Londra, Daily Mirror afirmand, ieri, ca o aeronava folosita de agentia americana de informatii pentru transportul asa-numitilor "detinuti-fantoma", suspectati de terorism, ar fi decolat, saptamana trecuta, de pe aeroportul britanic Mildenhall din Suffolk, dupa o escala de realimentare de circa doua ore. Avionul, un Boeing C-32B, venea din Orientul Mijlociu, avand drept destinatie finala aeroportul Wright-Patterson din Dayton, statul Ohio. "Aparatele C-32B - care poarta foarte putine insemne din cauza naturii secrete a misiunilor lor - ar fi fost utilizate pentru a transfera suspecti Al-Queda catre inchisori secrete ale CIA din state mai putin riguroase in privinta respectarii drepturilor omului, pentru a nu incalca legea prin torturarea acestora pe teritoriul Statelor Unite", mai noteaza Daily Mirror, amintind ca asupra Poloniei, Romaniei, Afganistanului si Thailandei planeaza suspiciunea ca s-ar afla pe lista statelor-gazda ale "locatiilor negre" intretinute de CIA in afara SUA. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.