Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va realiza o baza de date cu informatiile preluate din carnetele de munca ale asiguratilor, precum si o arhiva electronica cu carnetele de munca scanate, a anuntat ieri presedinte
Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va realiza o baza de date cu informatiile preluate din carnetele de munca ale asiguratilor, precum si o arhiva electronica cu carnetele de munca scanate, a anuntat ieri presedintele CNPAS, Mihai Seitan. Operatiunea de preluare a datelor din cartile de munca se va derula pe parcursul a doi ani, casele de pensii pastrand pentru aceasta activitate 2.350 de persoane care au participat la recalcularea pensiilor. CNPAS va demara la sfarsitul lunii februarie activitatea de preluare efectiva a datelor din carnetele de munca ale asiguratilor, in cei doi ani urmand sa fie prelucrate peste sapte milioane de carti de munca. Intr-o prima etapa vor fi preluate carnetele de munca aflate in pastrarea inspectoratelor teritoriale de munca, iar apoi, pe baza unei programari la nivelul fiecarui judet, si celelalte carnete de munca.
In aceasta prima etapa, titularii nu sunt implicati direct in aceasta actiune, cu exceptia somerilor, care vor trebui sa prezinte carnetele de munca la agentiile de ocupare si a celor care detin carnete de munca la domiciliu si carora li se va solicita sa le predea, cel mai probabil anul viitor. Actiunea va conduce la preluarea in baza de date a CNPAS a stagiilor de cotizare si, implicit, va pune la dispozitia asiguratilor, inainte de pensionare, informatiile referitoare la stagiile luate in calcul la stabilirea pensiei. "In momentul actual cartile de munca nu mai sunt utile decat pentru calculul pensiilor. In urmatorii doi ani vom avea o singura baza de date, unde fiecare persoana va avea toate datele necesare pentru pensie", a spus Seitan, adaugand ca dupa finalizarea acestui proces cartile de munca vor fi date titularilor, acasa. Seitan a mai aratat ca, in prezent, conform legii, angajatorul inca trebuie sa deschida carte de munca unui nou angajat, dar ca din punctul sau de vedere deschiderea cartii de munca nu mai are rost.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.