Un cablu prin Marea Neagra va conecta sistemele energetice romanesc si turcesc prin statiile de la Constanta, respectiv Pasakoy, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, Stelian Gal, directorul general al companiei Transelectrica. Capacitatea cabl
Un cablu prin Marea Neagra va conecta sistemele energetice romanesc si turcesc prin statiile de la Constanta, respectiv Pasakoy, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, Stelian Gal, directorul general al companiei Transelectrica. Capacitatea cablului submarin, cu o lungime de circa 400 de kilometri, va fi de 600 MW. Cablul va fi construit la o adancime maxima de un kilometru, costurile totale fiind estimate la circa 300 de milioane de euro, lucrarile putand fi finalizate in 2009, a apreciat Gal. Razvan Purdila, directorul directiei cooperare internationala si piata de capital din Transelectrica, a precizat ca suma totala necesara realizarii proiectului va fi acoperita de cele doua state, in cote aproximativ egale, fiecarei tari revenindu-i constructia statiei de conversie de pe teritoriul sau si a portiunii de cablu care va tranzita platforma continentala. Realizarea cablului din zona apelor internationale va fi suportata, in cote egale. Finantarea proiectului va fi asigurata prin credite cu garantii guvernamentale, fonduri structurale acordate de Uniunea Europeana si imprumuturi bancare. Turcia este un mare consumator de energie, iar strategia construirii cablului s-a bazat pe un cost relativ ridicat de productie a energiei electrice din Turcia (circa 50 de euro pe MW), ceea ce ar putea permite exporturi profitabile pentru producatorii romani. Proiectul construirii unui cablu submarin intre Romania si Turcia a fost initiat in urma cu cativa ani, bazandu-se pe un memorandum de intelegere incheiat intre autoritatile dintre cele doua state in aprilie 2004. O decizie finala este asteptata pentru luna mai a acestui an. Proiectul va fi dezvoltat de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica si societatea cu acelasi profil din Turcia, TEIAS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.