Solicitarea lui Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare de Control al Serviciului Roman de Informatii, privind declasificarea a doua hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 2002 si 2004 legate de "vasta si complicata problema a
Solicitarea lui Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare de Control al Serviciului Roman de Informatii, privind declasificarea a doua hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 2002 si 2004 legate de "vasta si complicata problema a ascultarii si inregistrarii telefoanelor" pune din nou in discutie atributiile CSAT si modul de organizare al acestui organism. Parlamentarul Ion Stan, si el membru al comisiei, a aratat ca una din cele doua hotarari ale CSAT la care facea referiri Radu Stroe, vizeaza desemnarea SRI ca autoritate in materia interceptarilor, iar cea de-a doua hotarare vizeaza acordarea competentei materiale procurorului de eliberare a mandatelor in intervalul 1 ianuarie 2004 - 1 iunie 2004. Cert este ca hotararile la care fac referire cei doi parlamentari au fost adoptate in momentul in care presedintele CSAT era Ion Iliescu, iar Adrian Nastase era vicepresedinte la CSAT. In aceasta situatie, Adrian Nastase stie sigur cine a propus adoptarea celor doua hotarari in CSAT si a fost de acord cu acest lucru, punandu-si semnatura pe documentele respective.
Nici o hotarare blocata
Problemele care se dezbat in CSAT sunt stabilite potrivit ordinii de zi. Dupa ce asculta toate punctele de vedere si pune intrebari, presedintele propune o solutie, de regula solutia care se desprinde din dezbateri ca fiind cea mai potrivita. Apoi o propune ca atare si, de regula, membrii CSAT ofera presedintelui consensul lor. Nu a existat niciodata un caz in care o hotarare propusa de presedinte sa fie blocata de unul dintre membri CSAT care a refuzat sa se alature consensului. In general, documentele adoptate de CSAT au caracter secret si se trimit pentru punerea in aplicare institutiilor vizate. Singurele hotarari care sunt date publicitatii sunt cele care stabilesc avansarile in grad.
Consiliul Suprem de Aparare a Tari poate adopta hotarari si intre doua sedinte. Secretariatul CSAT elaboreaza proiectul hotararii ce urmeaza a fi adoptata. Aceasta este trimisa la fiecare membru CSAT pentru a-si da avizul dupa care este semnata de seful statului.
Vom vedea daca membrii CSAT vor da curs solicitarii lui Radu Stroe de declasificare a celor doua documente in sedinta din data de 13 februarie 2006 cand este prevazuta urmatoarea sedinta. Declasificarea poate fi facuta numai cu acordul sefului statului. (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.