In Romania s-a inregistrat un nou caz de gripa aviara, in comuna Cetate, judetul Dolj, unde au fost identificate trei gaini moarte din cauza acestui virus, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cele
In Romania s-a inregistrat un nou caz de gripa aviara, in comuna Cetate, judetul Dolj, unde au fost identificate trei gaini moarte din cauza acestui virus, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cele trei gaini provin din aceeasi gospodarie. Toate pasarile din gospodarie au fost deja euthanasiate si incinerate, iar in gospodariile vecine s-au luat masuri pentru testare rapida. Ieri, virusul gripei aviare a mai fost identificat si in alte doua gospodarii din localitate. In comuna Cetate se gasesc aproximativ 21.000 de pasari domestice. Comandamentul Central Antiepizootic a dispus intensificarea masurilor de monitorizare si supraveghere a pasarilor domestice in judetele Dolj, Olt, Valcea si Mehedinti. A suspendat activitatea de comercializare a pasarilor vii in piete, targuri si oboare si s-au introdus filtre de dezinfectie la intrarea si iesirea din comuna Cetate, judetul Dolj. Comandamentul a interzis ca pasarile domestice sa fie lasate libere in afara gospodariilor si a dispus cresterea numarului de probe recoltate de la pasarile din sudul tarii. In Romania au mai fost semnalate focare de gripa aviara in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita. Potrivit Mediafax, autoritatile sanitare veterinare din Dolj au inceput dezinfectia si catagrafierea celor 2400 de gospodarii din localitatea Cetate, operatiunile fiind ingreunate din cauza gerului. Directorul Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Dolj, dr. Andrei Butaru, a declarat ca, din cauza gerului, substanta din aparatele speciale folosite la dezinfectarea autoturismelor a inghetat, astfel ca echipa de interventie a fost nevoita sa faca focul pentru a incalzi substanta dezinfectanta. Subprefectul de Dolj, Ion Groza, a precizat ca au fost luate toate masurile pentru izolarea localitatii, astfel ca nici o persoana nu va putea intra sau iesi din localitate. In plus, populatia expusa la riscul de imbolnavire va fi vaccinata. Localitatea are aproximativ 6000 de locuitori si 2400 de gospodarii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.