Sorin Rosca Stanescu a abordat, in aceeasi conferinta de presa de ieri, si atacul fara precedent la care a fost supus ziarul ZIUA si prin care s-a urmarit atat manipularea si compromiterea redactiei, cat si punerea in pericol a operatiunilor militare
Sorin Rosca Stanescu a abordat, in aceeasi conferinta de presa de ieri, si atacul fara precedent la care a fost supus ziarul ZIUA si prin care s-a urmarit atat manipularea si compromiterea redactiei, cat si punerea in pericol a operatiunilor militare din Irak si Afganistan. Planuri strict secrete ale misiunilor Coalitiei antiteroriste care contineau chei de criptare si decriptare pentru transmisiile radio, parole si semnale folosite in misiuni, tactici si proceduri de angajare in lupta, indicative radio, schema reperelor si dispunerea punctelor de paza si observare, dar si intreaga documentatie privind baza americana KAF, au intrat in posesia redactiei noastre, avand ca sursa MApN. ZIUA a evitat insa capcana si a predat informatiile, care se intindeau pe mii de file, catre SRI.
Atac la adresa sigurantei nationale
In acest sens, directorul cotidianului ZIUA a precizat ca legea ar fi fost incalcata in cazul in care informatiile primite la redactie ar fi fost publicate. Potrivit lui Sorin Rosca Stanescu exista doua variante in ceea ce priveste informatiile primite de ZIUA. "Nu poate fi exclusa ipoteza sa fie creat un fals, ca ziarul sa arunce pe piata informatii eronate pentru compromiterea ZIUA", a declarat Rosca Stanescu. In schimb, daca datele cuprinse pe CD sunt reale atunci se poate vorbi despre un atac la adresa sigurantei nationale. "Daca, asa cum credem, informatiile de pe CD sunt reale, atunci ne aflam si in prezenta unui atac la siguranta nationala, o maniera foarte grava de decredibilizare a Armatei Romane si de compromitere a relatiilor de parteneriat strategic romano-americane, dar si a relatiilor din coalitia antiterorista, ca sa nu mai vorbim de faptul ca punerea in circulatie a unor asemenea informatii ar periclita in mod cert viata soldatilor nostri si a soldatilor coalitiei aflati in Afganistan si in Irak", a precizat Sorin Rosca Stanescu.
De asemenea, directorul ZIUA nu exclude nici varianta unei lupte intre si in interiorul unor servicii de informatii. "Daca tot ceea ce este pe CD, asa cum credem noi, sunt informatii reale, este posibil sa asistam la o lupta pentru putere in interiorul serviciilor de informatii ale Armatei sau la o lupta intre servicii", a aratat Rosca Stanescu. Nu in ultimul rand, SR Stanescu a precizat ca "nu este exclus ca momentul in care ne-a fost livrat acest CD sa coincida cu discutarea in Parlamentul Olandei a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana".
Actiune coordonata
Sorin Rosca Stanescu a recunoscut: "Tentatia de a publica materiale de acest tip este foarte mare. Era foarte usor ca ziarul sa cada in aceasta capcana". Acesta a adaugat ca atacul la adresa ziarului nu este singular. "Ieri (n.r. - luni) am avut o convorbire telefonica cu Petre Mihai Bacanu care m-a informat ca aceasta "bomba" a fost plasata si la "Romania libera", a spus directorul cotidianului ZIUA. SR Stanescu a mai adaugat ca informatiile au fost predate unor generali de la SRI si DIA (Directia de Informatii a Armatei): "Azi (n.r. - ieri) s-au aflat doi generali de la SRI si DIA care au inceput investigatiile in acest caz".
Directorul cotidianului ZIUA, referindu-se la intoxicarile si atacurile la adresa presei, a mai precizat ca este cert ca este vorba despre o actiune coordonata. "Nu putem identifica eminenta cenusie sau eminentele cenusii, dar este cert ca avem de-a face cu o actiune coordonata", a spus Rosca Stanescu.
Cantitate de informatii foarte mare
La conferinta de presa de ieri au participat si seful Departamentului Eveniment-Investigatii a cotidianului ZIUA, Bogdan Comaroni, precum si reporterul de investigatii Doru Dragomir, cei care au dezvaluit incercarea de discreditare si atacul la care a fost supus ziarul. Bogdan Comaroni a declarat ca nu poate fi dezvaluita ziua in care a fost primit CD-ul, intrucat in acest moment are loc o investigatie. "CD-ul a fost primit la sfarsitul saptamanii trecute si, probabil se intentiona ca informatiile sa fie publicate luni. Nu pot sa va dau mai multe amanunte pentru ca in acest moment are loc o ancheta a SRI si MApN", a spus Bogdan Comaroni. "Cantitatea de informatii este foarte mare, astfel ca informatiile nu pot fi imediat schimbate", a mai aratat seful Departamentului Eveniment-Investigatii de la ZIUA.
La randul sau, Doru Dragomir a declarat ca informatiile sunt reale si nu falsificate, dezvaluind si modul in care CD-ul a ajuns la redactia ZIUA. "Este vorba despre un CD care a ajuns in posesia redactiei dintr-o sursa necunoscuta. Sunt date clasificate cu caracter militar", a spus Doru Dragomir.
Badalan si Croitoru, audiati de senatori
Seful Statului Major General, Eugen Badalan si directorul Directiei Generale de Informatii a Apararii, Constantin Croitoru, sunt audiati astazi la Comisia de aparare din Senat, in legatura cu scurgerile de informatii militare catre doua cotidiane centrale. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu a dispus efectuarea unei anchete interne in cazul scurgerii de informatii militare catre cotidianele ZIUA si "Romania libera", ancheta urmand sa elucideze imprejurarile in care s-a produs scurgerea de informatii. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.