De la 1 ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 9,3%, de la 295,56 RON la 323,10 RON, dar acest lucru nu a insemnat majorarea automata, cu acelasi procent, a tututor pensiilor. "Obisnuiti cu traditionala indexare, afland -inca de l
De la 1 ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 9,3%, de la 295,56 RON la 323,10 RON, dar acest lucru nu a insemnat majorarea automata, cu acelasi procent, a tututor pensiilor. "Obisnuiti cu traditionala indexare, afland -inca de la sfarsitul anului trecut - de majorarea punctului de pensie cu 9,3%, pensionarii se asteptau cu totii la o crestere corespunzatoare a pensiei", a spus Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). El a explicat ca, in primul rand, majorarea de 9,3% se refera la punctul de pensie, si nu la pensie. Pentru 1,35 milioane de pesionari in urma procesului de recalculare a rezultat un punctaj mediu anual mai mic decat cel aflat in plata. Insa, acestor pensionari nu li s-a micsorat pensia in urma recalcularii chiar daca au un punctaj mai mic, dar indexarea care s-a aplicat la punctul pensiei nu a influentat pensia aflata in plata. De aceea nu au "vazut" in mana nici o majorare a pensiei. In acest caz, pensiile nu vor inregistra nici o crestere pana cand punctajele medii anuale, astfel majorate, inmultite cu valoarea punctului de pensie va determina o suma egala sau mai mare decat cea aflata in plata. "Sunt unii pensionari care au beneficiat la calculul pensiei de o valoare foarte mare deoarece li s-a luat in calcul, la stabilirea drepturilor, doar ultimii cinci ani sau cei mai buni cinci ani din ultimii zece. Acest lucru nu era echitabil deoarece, pentru stabilirea pensiei trebuia luat in calcul cat a contribuit pe intreaga perioada de munca", a mai spus presedintele CNPAS. El a dat exemplu unor persoane care au lucrat in sistemul bancar si au pensii de peste 70 de milioane de lei si al caror punctaj recalculat ar duce la o pensie de 10-20 de milioane de lei. Aceste persoane vor avea probabil pensia "inghetata" pentru tot restul vietii.
Apoi, mai sunt si cei 512.000 de pensionari care au beneficiat de o majorare medie (ca urmare a indexarii) de 3,86%. Acestia sunt pensionarii carora in urma aplicarii procesului de recalculare, a rezultat un punctaj mediu anual mai mic, dar apropiat de cel aflat in plata. "Precizez ca aceasta categorie de pensionari va beneficia integral de valoarea actualizata a punctului de pensie incepand cu data de 1 ianuarie", a mai spus Mihai Seitan.
Mai raman cei 3,79 milioane de pensionari, fericiti, care au beneficiat pe deplin de majorarea punctului cu 9,3%. Acestia sunt cei care au avut un punctaj mediu anual egal sau mai mare decat punctajul aflat in plata inaintea aplicarii operatiunii de recalculare, precum si persoanele ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit prevederilor Legii 19/2000.
Probleme tehnice
Presedintele CNPAS a declarat ca nu s-au putut transmite inca toate deciziile de recalculare si nici fisa de calcul din motive pur tehnice: "imposibilitatea de listare a unui volum foarte mare de decizii si buletine de calcul". In consecinta, multi pensionari nu stiu ce anume a fost luat in calcul la recalculare si nici nu stiu ce punctaj au obtinut. Mihai Seitan a declarat ca la sfarsitul lunii februarie toate deciziile si toate buletinele vor fi tiparite. Astfel, pentru Bucuresti si Ilfov acestea se vor tipari in data de 20 februarie. Ultimele judete vor fi Dolj, Valcea, Constanta si Prahova. Din cauza lipsei acestor documente, dar si din lipsa de informatii corecte, au aparut nemultumirile pensionarilor privitor la majorarea de 9,3% a punctului pensiei.
Recalcularea continua
In mare, procesul de recalculare a pensiilor s-a finalizat in decembrie 2005. Spunem ca s-a terminat in mare acest proces deoarece recalculari vor mai fi pentru persoanele care aduc acte doveditoare ce pot fi folosite in recalculare. "In carnetele de munca ale persoanelor care au venit la recalculare, au existat situatii in care n-au fost trecute toate elementele financiare pentru care s-au platit contributii: anumite indemnizatii, sporuri. Noi am dat tuturor o lista de sporuri si indemnizatii care pot fi luate in calcul. Astfel, timp de trei ani toate persoanele care pot intra in posesia unor astfel de acte pot veni la noi si le vom relua dosarul si vom emite o alta decizie. Plata drepturilor banesti se va acorda din momentul specificat pe prima decizie primita a pensiei recalculate", a precizat Mihai Seitan, presedintale Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). El a precizat ca pana acum au primit in jur de 600.000 de astfel de cereri de completare a dosarelor. "Asta nu inseamna ca au fost 600.000 de persoane care au solicitat acest lucru. Se intampla ca o persoana sa vina cu un document, sa depuna cerere de recalculare, iar peste inca o luna sau doua sa mai vina cu un alt act si sa ceara din nou recalcularea. Potrivit legii noi suntem obligati sa facem aceste calcule", a precizat Seitan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.