Romania si-a exprimat disponibilitatea de a asigura fortele si mijloacele necesare asigurarii serviciului de Politie Aeriana in spatiul aerian al Tarilor Baltice. Ca o recunoastere a nivelului de pregatire in acest domeniu, NATO a acceptat propunerea
Romania si-a exprimat disponibilitatea de a asigura fortele si mijloacele necesare asigurarii serviciului de Politie Aeriana in spatiul aerian al Tarilor Baltice. Ca o recunoastere a nivelului de pregatire in acest domeniu, NATO a acceptat propunerea Romaniei si, pentru o perioada de trei luni, in a doua jumatate a anului 2007, Politia Aeriana in Lituania, Estonia si Letonia va fi asigurata de 4 MiG-21 LanceR, apartinand Fortelor Aeriene Romane. Operatiunea se va desfasura in perioada 1 august-31 octombrie 2007 si, conform planificarii facute de NATO, Romania va succede Frantei. Locatia de unde se vor coordona activitatile va fi Baza Aeriana Siauliai din Lituania. La misiune vor lua parte pilotii si personalul tehnic de deservire a celor 4 MiG-21 LanceR, de la Baza 71 Aeriana. Misiunea principala a detasamentului romanesc este executarea serviciului de Politie Aeriana sub comanda NATO, in timp de pace, ca parte integrata a apararii aeriene colective, in scopul mentinerii integritatii spatiului aerian desemnat - Tarile Baltice.
Pilotii romani de pe MiG-21 LanceR executa serviciul de Politie Aeriana inca din anul 2004. In cursul anului 2005 au fost executate doua misiuni de interceptare a unor aeronave care au survolat ilegal spatiul aerian al Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.