Senatorii juristi au hotarat sa anuleze dreptul Inspectoratului General al Politiei de a autoriza folosirea girofarurilor cu lumina albastra si catre alte autovehicule decat cele mentionate expres in legea de aprobare a Ordonantei privind circulatia
Senatorii juristi au hotarat sa anuleze dreptul Inspectoratului General al Politiei de a autoriza folosirea girofarurilor cu lumina albastra si catre alte autovehicule decat cele mentionate expres in legea de aprobare a Ordonantei privind circulatia pe drumurile publice. Senatorii au reexaminat, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, legea de aprobare a Ordonantei privind circulatia pe drumurile publice. Basescu comentase ca prin respectiva formulare a legii s-ar fi creat din nou posibilitatea "umplerii" soselelor cu girofaruri, "autorizate de politie la presiunea unor persoane influente" din diverse institutii. In dezbaterile din comisia parlamentara, comisarul Lucian Dinita, de la Directia de Politie Rutiera din IGPR, a explicat ca, prin eliminarea acestei prevederi din lege, se impiedica folosirea in exces a girofarurilor, inclusiv de catre masini ale unor firme de protectie si paza. Potrivit ordonantei, au dreptul sa foloseasca semnale speciale de avertizare luminoase de lumina albastra autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, ale Ministerului Apararii Nationale care insotesc coloane militare, unitatilor speciale ale SRI si ale SPP. De acest drept mai pot beneficia autovehiculele apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, precum si autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public. Pentru toate aceste categorii de autovehicule, folosirea semnalului de avertizare de lumina albastra este conditionata de deplasarea acestora in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.