"Cineva pune paie peste foc", a afirmat, luni, ministrul italian al Afacerilor Externe, referitor la manifestatiile din lumea musulmana la adresa caricaturilor cu profetul Mahomed, sugerand ca fenomenul ar fi "orchestrat", transmite Mediafax. "Dupa p
"Cineva pune paie peste foc", a afirmat, luni, ministrul italian al Afacerilor Externe, referitor la manifestatiile din lumea musulmana la adresa caricaturilor cu profetul Mahomed, sugerand ca fenomenul ar fi "orchestrat", transmite Mediafax. "Dupa publicarea caricaturilor, a existat in lumea musulmana o reactie care ne face sa ne gandim la o orchestrare a tuturor acestor manifestatii", a precizat Gianfranco Fini, declarandu-se ingrijorat de amploarea protestelor. "Refuz sa cred ca intr-o tara precum Siria cei care au atacat ambasadele nu au fost cel putin tolerati de autoritati", a adaugat seful diplomatiei italiene. Ambasadele daneza si norvegiana de la Damasc au fost incendiate sambata, consulatul danez din Beirut a fost incendiat duminica, iar ambasadele Austriei si Danemarcei din Teheran au fost atacate luni. De asemenea, birourile din Gaza ale Comisiei Europene au fost atacate sambata.
Trupe britanice mobilizate in Afganistan
Comandamentul Fortelor Internationale de Securitate din Afganistan a decis, ieri, mobilizarea trupelor britanice detasate in regiune pentru a face fata tulburarilor izbucnite la Mayamana, unde un grup de manifestanti a atacat o baza a fortelor de pace norvegiene, in replica la reproducerea, in presa internationala, a caricaturilor cu profetul Mahomed, publicate, initial, de un ziar danez, in noiembrie, anul trecut, informeaza Rompres. Desi un purtator de cuvant al NATO a afirmat ca, in cadrul confruntarilor cu protestatarii, au fost folosite gaze lacrimogene si au fost trase numai focuri de avertisment, autoritatile locale au declarat ca incidentele s-au soldat cu moartea a cel putin trei persoane si ranirea altor 30, potrivit BBC. Pakistanul a fost si el afectat de manifestatiile de protest fata de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, aproximativ 5000 de persoane participand la un mars organizat in localitatea Peshawar. Protestele au izbucnit de asemenea, in Egipt, Yemen, Djibouti, Gaza si Azerbaidjan.
Copenhaga, atacata la Teheran
In mod similar, manifestantii au luat, ieri, cu asalt, pentru a doua oara, Ambasada Danemarcei la Teheran, relateaza Reuters. Desi atent supravegheati de Politia locala, un grup de 20 de protestatari a reusit sa patrunda, pentru scurt timp, in interiorul misiunii diplomatice daneze din Capitala iraniana, fiind evacuati ulterior de fortele de ordine. In urma incidentului, Copenhaga a protestat pe langa Teheran, solicitand autoritatilor iraniene sa asigure protectia diplomatilor danezi detasati in regiune. Potrivit unui purtator de cuvant al ministrului de Externe Per Stig Moeller, seful diplomatiei daneze a avut o convorbire telefonica cu omologul sau iranian, in cadrul careia "a solicitat in termeni precisi ca Iranul sa faca tot posibilul pentru a proteja Ambasada si pe cetatenii danezi". "Iranul va fi considerat responsabil pentru orice prejudiciu adus intereselor daneze" in regiune, a completat purtatorul de cuvant al ministrului Moeller, citat de Reuters. Potrivit Mediafax, seful diplomatiei daneze si-a sfatuit conationalii sa nu se deplaseze in Indonezia, solicitand, totodata, cetatenilor danezi aflati in regiune sa paraseasca aceasta tara din motive de securitate. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.