Ce se intampla, sub semnul violentei si al urii, chiar si in numele unei religii, in aceste luni/zile/ore in diferite colturi ale lumii, NU poate gasi nici o justificare! Dincolo de proteste, explicatii sau argumente, mai mult sau mai putin logice si
Ce se intampla, sub semnul violentei si al urii, chiar si in numele unei religii, in aceste luni/zile/ore in diferite colturi ale lumii, NU poate gasi nici o justificare! Dincolo de proteste, explicatii sau argumente, mai mult sau mai putin logice si rezonabile. Suntem in secolul 21 si nu in Evul Mediu sau in timpul Cruciadelor, ne gasim deja, dupa doua Razboaie Mondiale si alte cateva regionale, tot atat de devastatoare, suntem dupa caderea a doua dictaturi, teroarea fascista si cea comunista, de extrema dreapta si de extrema stanga, cu zeci de milioane de morti, ca sa nu cumpanim rational, lucid si responsabil, pentru ziua de maine. A intregii omeniri. Dincolo de natiunile din care facem parte sau dincoace de credintele religioase pe care le practicam. Nici o optiune religioasa NU poate ingadui folosirea violentei si indemnarea la crima pentru apararea uneia sau alteia dintre religiile lumii de azi. Nici una. Aici NU mai exista loc de negocieri: suntem egali in fata legilor si a Celui-de-Sus. Indiferent care si al cui este. Propriile noastre constiinte au fost puse de acord cu o suma de reguli, iar institutiile internationale de comun acord asumate de comunitatea mondiala. Nimic nu poate justifica actiunile violente si iresponsabile ale unor mase de credinciosi. Care isi pot manifesta credinta sau protestul si prin alte mijloace de expresie publica.
Oricat de ofensatoare ar fi acele caricaturi publicate de cotidianul danez, oricate dispute ar naste polemica dintre culturile Occidentului si ale Orientului, dintre democratii si autocratii, politice, militare sau religioase, folosirea violentei NU poate fi acceptata. In nici fel. Incendierea unor oficii diplomatice si distrugerile provocate unor institutii de cultura occidentale, precum Institutul Francez sau Goethe Institut, vandalizarea unor simboluri statale sau indemnarea la crima, NU pot fi acceptate. Repetam: in nici un chip. Am vazut secvente dintre cele mai dramatice la televizor. De la Damasc si Beirut, pana la Istanbul, Islamabad si Djakarta. Nu suntem convinsi ca aceste mari grupuri de tineri sunt credinciosi musulmani cu adevarat. Propaganda sovietica a fost extrem de activa in ultimele decenii pentru a cultiva sentimentele antiamericane, antiimperialiste si antisioniste in lumea musulmana. Rezultatele se vad si azi. Nu degeaba Evgheni Primakov a fost si a ramas un bun cunoscator al lumii musulmane. Violentele de le Damasc si Beirut nu sunt chiar inocente si au generat din furia nevinovata a "maselor indignate". O eroare de gestionare a unui incident a dus la escaladarea evenimentului. Si prin mediatizarea lui excesiva. Greseala primului ministru danez, de a nu angaja convorbiri cu liderii religiosi musulmani din Danemarca, a dus la extinderea conflictului. Sa nu uitam ca tarile scandinave, dar si etica protestanta a Nordului Europei, au fost si au ramas dintre cele mai tolerante vizavi de problemele si dramele "celorlalti". Din toate colturile lumii. Sa nu se uite asta. Tinerii care arunca cu pietre sau incendiaza cladirile misiunilor diplomatice ale Danemarcei si Norvegiei ar trebui sa se gandeasca bine inainte de a face gesturi necugetate.
Cine poate fi in spatele acestor violente neasteptate? Cine are de castigat si de pierdut? Nu se poate spune ca Occidentul nu a fost tolerant cu membrii comunitatilor musulmane si ca drepturile lor nu au fost respectate. Ba din contra. Dovada stau milioanele de musulmani, arabi sau nearabi, care au populat orasele Occidentului bucurandu-se de facilitati, democratice, de ce nu, pe care de multe ori nu le aveau in tarile lor de origine. Credem ca este o eroare sa confundam Islamul cu aceste violente. Care, din pacate, au loc. Atunci cine si de ce este responsabil? O mare povara apasa pe "lumea a treia" din cu totul alte explicatii decat cele religioase. Esecul marxism-leninismului si al miscarilor de "eliberare" au distrus economii si culturi. Sa facem un bilant, tragic, al situatiei africane? Sa pomenim de tari care s-au islamizat in ultimul secol, si care au devenit din mari producatoare de petrol, bauxita sau produse agricole, exportatoare de refugiati? Se pot gasi solutii negociate, daca exista vointa politica. Fara democratizarea acestei lumi nu va fi bine. Din nefericire, noua conducere radicala a Iranului este un potential exportator de violenta regionala, cu grave consecinte internationale. Axa Moscova - Teheran poate destabiliza lumea arabo-musulmana. Niste caricaturi, oricat de ofensatoare, nu pot justifica violentele actuale. Si indemnurile la crima, iresponsabile, ale unor lideri politici. Comunitatea internationala si democratiile lumii sunt obligate sa gestioneze cu tact, dar si fermitate, situatia grava creata, pentru a opri acest tavalug al violentei. Altfel vor trebui inventate, iar, faimoasele "pasapoarte Nansen, dupa numele celebrului explorator scandinav, care au salvat sute de mii de vieti omenesti. Fugari si refugiati, ramasi fara nici o identitate, dupa escaladarea violentelor. Tot in numele unui Islam iesit din matca. Am vrea sa credem ca Cel-de-Sus, indiferent ce nume si chip ar avea, va veghea si lumina mintile noastre. Ale tuturor. Pana nu va fi prea tarziu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.