In urma cu cateva zile, agentiile de presa au dat publicitatii stirea ca avocatului Horst Mahler i-a fost retras pasaportul. Masura neobisnuita a fost justificata prin faptul ca Horst Mahler ar aduce prejudicii grave Republicii Federale Germania, dac
In urma cu cateva zile, agentiile de presa au dat publicitatii stirea ca avocatului Horst Mahler i-a fost retras pasaportul. Masura neobisnuita a fost justificata prin faptul ca Horst Mahler ar aduce prejudicii grave Republicii Federale Germania, daca ar participa la asa numitul "congres international al Holocaustului" care urmeaza sa aiba loc la initiativa Iranului la Teheran. Dintr-o declaratie a presedintelui iranian Mahmud Ahmadinedjad se poate deduce, ca Teheranul asteapta ca participantii la congres sa sustina linia islamist-anitisemita oficiala a regimului care neaga dreptul la existenta al statului Israel. Data congresului inca nu a fost data publicitatii, dar din presa iraniana se stie ca pe lista invitatilor se afla intreaga pleiada a revizionistilor, intre care englezul David Irving (detinut in prezent in Austria, unde urmeaza sa fie judecat pentre negarea si bagatelizarea Holocaustului) si avocatul german Horst Mahler, unul din sustinatorii gruparii extremiste de dreapta, asa numitul Partid National-Democrat din Germania (NPD).
Provocari antisemite
Numele lui Horst Mahler este legat de numeroase provocari antisemite, care au fost pe larg tematizate in presa germana si internationala. Fostul aparator al organizatiei teroriste germane de stanga, Fractiunea Armatei Rosii (RAF), a devenit astazi una din figurile emblematice ale negationismului international. In numeroase texte antisemite publicate pe Internet Mahler sustine teza ca Holocaustul este doar o inventie propagandistica a evreilor.
Ceea ce se pregateste la Teheran este expresia unui antisemitism larg raspandit in zona Orientului Apropiat si in lumea islamica.
Nu trebuie uitat faptul ca pentru numeroase miscari arabe de eliberare politica hitlerista de anihilare fizica a evreilor a fost si este o sursa de inspiratie ideologica. Astfel in documentul fondator al organizatiei palestiniene Hamas din 1988, valabil si astazi, se afirma, intre altele, ca evreii ar fi initiat revolutia franceza si ar fi declansat primul razboi mondial cu scopul de a distruge "califatul islamic". Tot ei sunt culpabilizati pentru pregatirea celui de-al doilea razboi mondial, descris in "Charta" organizatiei Hamas, ca o incercare in vederea crearii viitorului stat Israel. Toate aceste teorii conspirationiste sunt inspirate dintr-o scriere profund antisemita, pusa in circulatie la inceputul secolului XX de catre politia secreta rusa sub titlul "Protocoalele inteleptilor Sionului". Nu intamplator, "Protocoalele" se bucura astazi de o larga raspandire si audienta in spatiul arab.
Traditia antiisraeliena a ideologiei islamiste este un element de baza al ideologiei de stat promovate de regimul fundamentalist iranian. Urmasul lui Khomeini, presedintele Hamenei a sustinut existenta unor dovezi documentare din care rezulta ca intre sionisti si nazisti ar fi existat o colaborare stransa in vederea infiintarii unui stat evreu. Cifrele exagerate ale victimelor Holocaustului, sustinea acelasi Hamenei, trebuiau sa inoculeze publicului larg un fals sentiment de mila, ca sa accepte existenta Israelului.
Prin urmare, conferinta proiectata a negationistilor de la Teheran este destinata tocmai confirmarii, cvasi-stiintifice, a acestei teze care legitimeaza ideologia islamismului militant, vizibil in actiunile diverselor grupari politice, teroriste si fundamentaliste. Numitorul comun al tuturor gruparilor radical-islamiste este negarea dreptului la existenta al statului Israel.
De aceea un Horst Mahler sau un David Irving ar fi oaspeti bineveniti la Teheran. Ei ar putea oferi islamistilor o punte ideologica suplimentara pentru legitimarea politicii lor anti-occidentale si pentru justificarea continuarii razboiului sfant contra "necredinciosilor".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.