Lovitura de "teatru judiciar" sau actiune de inalt profesionalism a procurorilor lui Daniel Morar? Deocamdata, nimeni nu poate aprecia indiciile si probele din dosarul Zambaccian, in care invinuitul Adrian Nastase s-a trezit ieri ca este acuzat de
Lovitura de "teatru judiciar" sau actiune de inalt profesionalism a procurorilor lui Daniel Morar? Deocamdata, nimeni nu poate aprecia indiciile si probele din dosarul Zambaccian, in care invinuitul Adrian Nastase s-a trezit ieri ca este acuzat de luare de mita. Este o acuzatie de coruptie extrem de grava, adusa demnitarului Adrian Nastase. Reactia fostului premier, incurcat in afaceri oneroase cu infractorul pedeserist Gabriel Bivolaru, a fost prompta. Nastase a incercat sa demonteze acuzatiile de trafic de influenta si de luare de mita. Alegatiile acestuia sunt insa contrazise de modul in care a circulat "mita funciara" (terenul foarte scump din strada Zambaccian), pe traseul "infractor Bivolaru- persoane din anturajul familiei Nastase-Cabinet Avocatura Nastase".
Mituitorul Bivolaru a vrut sa obtina de la mituitul Nastase interventii asupra procurorilor (Ioan Irimie si Daniel Morar), care il anchetau pentru fraudarea BRD. Mituitul Nastase a dat curs "solicitarii" colegului sau de partid, ajuns la ananghie penala. O ceata de VIP-uri PDSR (60 la numar), condusa de vicepresedintele de atunci a Camerei Deputatilor (Adrian Nastase), a luat cu asalt sediul Parchetului General, cu scopul de a-i impresiona pe anchetatorii lui Bivolaru. Recompensa acestui lobby politico-judiciar, efectuat in 1997, nu a intarziat. In anul 1998, Nastase devine proprietarul valorosului teren, vandut de Bivolaru prin intermediari, in anul 1996.
Mituitul Nastase si-a formulat apararea bazandu-se pe faptul ca nu si-a dobandit terenul direct de la mituitorul Bivolaru. Mai mult, Nastase a vrut sa demonstreze ca nu a influentat Justitia in cazul Bivolaru, din moment ce acesta a si fost condamnat la trei ani de inchisoare. Numai instantele de judecata vor decide vinovatia sau nevinovatia invinuitului Adrian Nastase. Timp de cativa ani fostul premier al PSD va purta stigmatul de "politician penal", fapt ce il va scoate practic, din prim-planul vietii politice. Totodata, Nastase a afirmat in fata presei ca terenul din Zambaccian i-a fost furat de catre constructor, de catre firma lui Sergiu Sechelariu.
Tot ieri, reporterii de investigatie ai ziarului au aflat ca Adrian Nastase mai este cercetat intr-un dosar, care vizeaza scurgeri de patrimoniu. (Silviu Alupei)
Pus sub acuzare
Presedintele Camerei Deputatilor si lider al Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Nastase, a fost pus sub acuzare pentru luare de mita, in dosarul privind achizitionarea unui imobil in zona ultracentrala a Capitalei, pe strada Zambaccian.
Pe de alta parte, DNA a refuzat initial sa aiba o pozitie publica vizavi de acest caz, ulterior insa, biroul de presa al institutiei a revenit cu un comunicat pe care il vom prezenta in intregime:
"La insistentele presei, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa confirme ca procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei si fost presedinte al PSD si fata de alte 5 persoane, pentru savarsirea unor fapte de coruptie. Legea ne impiedica sa oferim in acest moment detalii suplimentare in legatura cu infractiunile pentru care este invinuit Adrian Nastase, intrucat citatia i-a fost trimisa astazi (n.r.-ieri) si prin urmare nu a luat la cunostinta, concret, acuzatiile care i se aduc, conform art.6 alin.3 din Codul de procedura penala. Precizam ca nu Departamentul National Anticoruptie a anuntat inceperea urmaririi penale, ci, conform unei stiri Mediafax difuzate astazi, (n.r.-ieri), avocatul lui Adrian Nastase, Gheorghe Diaconescu, a adus la cunostinta opiniei publice faptul ca Adrian Nastase este invinuit, iar acesta, ulterior, intr-o conferinta de presa a confirmat primirea citatiei. Toate cele 6 persoane invinuite urmeaza sa se prezinte la DNA conform celor inscrise in citatiile emise", se mai arata in comunicat.
Sesizarea a venit de la Alianta PNL-PD
La sfarsitul lunii august 2004, Alianta PNL-PD a sesizat Parchetul National Anticoruptie (devenit intre timp departament), cerandu-i sa cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase (pe atunci prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor) a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal, in 1997.
Potrivit sesizarii - semnata de Mona Musca, Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului". Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vandut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura al lui Adrian Nastase. In septembrie 2004, PNA a informat ca dosarul privind modul de achizitionare a unui teren de catre premierul Adrian Nastase a fost inchis, Parchetul sustinand ca tranzactia a fost legala. Intre timp, conducerea PNA si numele institutiei s-au schimbat, iar dosarul Zambaccian a fost redeschis si cercetarile in acest caz au fost extinse. Extinderea acestora a avut in atentie mostenirea primita de familia acestuia in urma cu cateva luni. Mai exact, procurorii iau in considerare o legatura intre achizitionarea unei parti din imobilul situat in strada Zambaccian din Bucuresti si mostenirea primita de familia Nastase, fiind totodata avute in atentie aspectele semnalate de presa si cunoscute generic sub numele "Afacerea Matusa".
Bivolaru condamnat pe rechizitoriul procurorilor Irimie si Morar
Gabriel Bivolaru a fost acuzat, in 1997, si ulterior, in 2002 condamnat de Curtea Suprema, in prezent Inalta Curte de Casatie si Justitie, la trei ani de inchisoare pentru ca a fraudat Banca Romana de Dezvoltare (BRD), cu peste 67 de milioane de dolari. Din probele existente la dosar, s-a stabilit ca, in perioada 1994-iunie 1996, in deplina intelegere cu co-inculpata Monica Plazzota, prin intocmirea unor documente bancare cu date nereale, au indus in eroare BRD SA, dupa ce au initiat o serie de plati din conturile societatilor din grup, deschise la BRD - Filiala Sinaia, in conturile acelorasi societati deschise la BRD- Bucuresti, fara ca sumele sa fie debitate in conturile firmelor platitoare. Au urmat inregistrarea in conturile de disponibilitati ale societatilor deschise la Filiala Sinaia, a unor sume netransmise de vreo unitate bancara, creditarea de doua sau de mai multe ori a conturilor societatilor din grup deschise la Filiala Sinaia pe baza aceluiasi document de plata si inregistrarea in conturile societatilor din grup deschise la aceeasi filiala a BRD, a unor sume cu valori mult mai mari decat cele din documentele de plata. Interesant de stiut este ca actualul procuror sef al DNA, Daniel Morar, este acelasi procuror care impreuna cu seful sau de atunci, Ioan Irimie (Serviciul Anchete Speciale), a instrumentat dosarul deputatului Gabriel Bivolaru.
Complexul imobiliar "Nastase-Sechelariu"
Asupra terenului si imobilului de lux construit de Nastase & Co, pe strada Zambaccian, planeaza nenumarate suspiciuni legate de corectitudinea si legalitatea acestei afaceri politico-judiciare. In acest context, apare intrebarea: de unde a avut Adrian Nastase banii necesari cumpararii acelui teren de lux si achizitionarii unor apartamente din imobilul construit acolo? Conform datelor rezultate din scandalul matusii Tamara, Nastase ar fi beneficiat de banii lichizi incepand cu anul 1999, ca urmare a acelei dubioase mosteniri. Or, in anul 1998, cand s-a consumat tranzactia pentru obtinerea terenului, Nastase nu isi putea justifica sumele investite intr-o afacere in care apare implicat si Sergiu Sechelariu (fratele fostului primar al Bacaului), fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, sub trecuta guvernare PSD, chiar daca terenul a fost subevaluat de cel putin zece ori.
Declaratiile publice facute ieri de Nastase au devoalat neclaritatile care insotesc acest caz. Acesta a lasat sa se inteleaga faptul ca tranzactia cu terenul si construirea imobilului, in participatiune cu Sechelariu & Co, a fost una licita, pretul terenului fiind estimat la aproximativ 250.000 de dolari, iar constructia luata impreuna cu pamantul de sub fundatie - aproximativ 550.000 de dolari. Un calcul simplu arata ca din aceasta "participatiune Nastase -Sechelariu" rezulta suma de aproape 300.000 USD (ca diferenta dintre valoarea terenului si valoarea complexului imobliar). In aceste imprejurari, apare intrebarea: de ce proprietarul intregului complex imobiliar, Adrian Nastase, a trebuit sa mai plateasca alte sute de mii de euro pentru achizitionarea unor apartamente din acea cladire? Este clar ca in miezul afacerii se ascund multi bani, a caror provenienta numai procurorii DNA o pot stabili cu precizie. (Voichita RASCANU)
Geoana asteapta probe
Presedintele Partidului Social Democrat Mircea Geoana a declarat, referitor la acuzatiile aduse lui Adrian Nastase, ca PSD va lua masuri in privinta fostului premier atunci cand justitia va produce probe clare, obiective si indubitabile despre o eventuala ilegalitate pe care acesta ar fi comis-o. "Am avut o decizie a PSD in care am spus, si reconfirm astazi, ca exista un sprijin conditionat din partea PSD", a spus Geoana. "Cand Justitia va produce probe clare, obiective si indubitabile despre o eventuala ilegalitate pe care a facut-o Adrian Nastase, atunci vom lua masuri in consecinta", a spus Geoana, adaugand ca in acest moment, este vorba doar de un circ mediatic pornit in mod deliberat impotriva presedintelui Camerei Deputatilor. "Pana nu vom vedea elemente clare, nu ne vom pronunta asupra seriozitatii acuzatiilor produse impotriva lui Adrian Nastase", a mai precizat Geoana. (D.E.I.)
Cercetat de DNA intr-un nou dosar
De asta data, fostul prim-ministru e banuit de fapte de coruptie legate de primirea
unor bunuri de patrimoniu * Alaturi de Adrian Nastase mai sunt cercetati Ioan Talpes, Sergiu Nicolaescu si Dan Iosif
DNA ii cerceteaza pe Adrian Nastase, Ioan Talpes, Sergiu Nicolaescu si Dan Iosif pentru acte de coruptie legate de primirea unor bunuri de patrimoniu in valoare de peste 1,5 milioane de euro. Conform actelor din dosarul 233/P/2005, cei mai sus mentionati au primit mai multe bunuri de patrimoniu de la Ceia Iulian. Cei patru demnitari sunt acuzati de acte de coruptie, fiind in prezent cercetati de catre procurorul Stoine, de la Sectia de Combatere a Coruptiei, din DNA. Conform datelor noastre si actelor aflate la dosar, Nastase, Talpes, Dan, si Nicolaescu sunt subiectii acestui dosar ca urmare a unei delatiuni formulate din inchisoarea Colibasi de catre un traficant de droguri pe nume Nitu Cristian. Povestea acestuia, care a ajuns la DNA, a fost "confirmata" de catre un martor sub acoperire al Politiei, pe numele lui real Eugen Dudas, acelasi individ care a confirmat supozitiile Politiei in dosarul deschis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care cerceteaza aceleasi fapte. Practic, dosarul aflat in cercetare la DNA este un fel de disjungere a celebrului dosar "Aurul Dacilor", aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara. Pe de alta parte, un alt martor sub acoperire, Popa Nicolae, afirma ca deputatul Dan Iosif ar fi vrut ca impreuna cu Iulian Ceia, fost referent al Parlamentului, sa constituie o societate de paza care sa protejeze siturile arheologice si pentru ca drumul sa le fie usurat, au dat spaga catre Nastase si Talpes cateva bratari dacice in valoare de un milion de euro. Din actele de la dosar, nu reiese, in afara de declaratiile detinutului Nitu Cristian, ca anchetatorii ar mai detine si alte probe cu privire la presupusele fapte de coruptie ale lui Talpes si Nastase. (Petre NITEANU)
Adrian Nastase acuza Cotrocenii de politie politica
"Este foarte clar ca Palatul Cotroceni este in spatele campaniei duse impotriva mea. Trebuie sa fii bolnav la creier ca sa lansezi o acuzatie de luare de mita la adresa unui fost prim-ministru fara sa existe nici un fel de ratiune", s-a aparat ieri, Adrian Nastase fata de acuzatiile care i-au fost aduse in dosarul Zambaccian. Liderul PSD, care a povestit intr-o conferinta de presa toata istoria dosarului Zambaccian, a sustinut ca nu-si va da demisia din fruntea Camerei Deputatilor pentru ca nu poate accepta ca aceste lucruri sa "fie influentate de o actiune murdara a actualei Puteri". El a vorbit despre ascultarea propriilor telefoane, mentionand ca detine unele informatii in acest sens dar nu si dovezi concrete. Mai mult chiar, Nastase s-a plans de modul in care DNA i-a transmis informatiile despre invinuirea sa, apreciind drept incalificabila colaboarea acestei institutii cu presa care ofera informatii "pe surse judiciare". "Pentru toate astea trebuie sa raspunda Monica Macovei, ministrul Justitiei", a adaugat liderul PSD. Nastase a mai spus ca, de fapt, el are o problema cu constructorul, deoarece terenul pe care a fost construit complexul din Zambaccian nu a fost luat in valoarea nici unuia dintre apartamente.
"Am crezut ca e o gluma"
"A innebunit lupul! Aceasta reclama se potriveste foarte bine cu ceea ce se intampla in Romania acestor zile. Nici o zi fara scandal", si-a inceput Nastase conferinta de presa despre cazul Zambaccian. El a vorbit despre diferenta dintre Justitia independenta si politia politica, aratand ca in cazul sau "este vorba despre operatiuni politice". Liderul PSD a reamintit ca actiunea Zambaccian a fost deschisa de liberalul Mona Musca, in campania electorala trecuta, cand s-a cerut examinarea dobandirii terenului in zona si statutul lui Gabriel Bivolaru. "Am crezut ca e o gluma. Daca era vorba de trafic de influenta de ce acesta a fost condamnat in perioada in care eram prim-ministru", a povestit Nastase. El a sustinut ca Daniel Morar - care la data respectiva semnase rechizitoriul transmis Parlamentului pentru ridicarea imunitatii parlamentare - ar fi fost primul care ar fi trebuit sa spuna daca intr-adevar a fost vorba de trafic de influenta. In cele din urma, dosarul a fost inchis, dar Morar l-a redeschis in 4 noiembrie, "de ziua presedintelui Traian Basescu". "Au extins cercetarile. Independenta Justitiei inseamna sa se examineze o anumita fapta. Politia politica presupune sa fixezi o anumita persoana si sa mergi pana la capat pentru a obtine condamnarea ei", a continuat Nastase.
Telefoane ascultate
Liderul PSD a mai acuzat ca de la DNA s-au cerut informatii de la serviciile secrete cu privire la persoana sa si a unor membri social-democrati. "Telefoanele mele au fost puse sub ascultare", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor. El a spus ca are informatii in acest sens dar ca nu detine si dovezile necesare pentru a proba respectiva acuzatie. Nastase s-a plans si de modul in care intelege DNA colaboraea in dosarul Zambaccian, sustinand ca, desi ieri trebuia sa se prezinte la Departament pentru cercetarea prealabila, i s-a comunicat ca intalnirea s-a amanat pentru 16 februarie. El a spus ca a cumparat apartamentul din Zambaccian la nivelul pietei, dar ca nu aceasta este de fapt problema DNA. "Nu e vorba de bani publici, de chestiuni care sa tina de siguranta nationala. Nu mi-am vandut casele precum primarul Bucurestiului si nici nu am instrainat flota", a trecut la atac liderul PSD. De altfel, Nastase a spus ca "are o problema cu constructorul pentru ca pare ca terenul a fost dat gratuit de catre stat". Liderul PSD a mentionat ca valoarea terenului nu este inclusa in pretul nici unuia dintre apartamentele din Zambaccian.
Telul lui Basescu
In concluzie, Nastase a opinat ca este vorba doar de dorinta presedintelui Basescu de a-l distruge ca om politic. "El un tel foarte clar: distrugerea lui Adrian Nastase ca om politic. E foarte clar ca Palatul Cotroceni este in spatele campaniei duse impotriva mea", a acuzat liderul PSD. El a sustinut ca seful statului a pus la cale, "cu ajutorul Justitiei pe care si-a subordonat-o", un mecanism prin care urmareste discreditarea partidelor politice si "crearea spatiului" pentru o dictatura prezidentiala sau un partid prezidential
Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca in logica acestui mecanism se inscriu si cercetarile intreprinse de Ministerul Public impotriva premierului Calin Popescu-Tariceanu si a fostului presedinte Ion Iliescu. Potrivit lui Nastase, mecanismul de discreditare a adversarilor politici ai presedintelui Traian Basescu presupune citarea lor de catre procurorii anticoruptie si "sifonarea" de informatii de la sursele judiciare catre presa care apoi pune "carne pe scheletul invinuirilor judiciare". "Bineinteles, publicul va sti prin intermediul dezvaluirilor din media mai multe decat stie de fapt cel invinuit, iar dezvinovatirea lui va veni prea tarziu si nu va mai interesa pe nimeni", a explicat Nastase. El a precizat ca il acuza pe seful statului deoarece problemele nu au putut fi lamurite in plan juridic, prin intermediul avocatilor, asa cum si-ar fi dorit.Evolutia evenimentelor din ultima luna, in care se inscrie si cazul matusii Tamara, dovedesc ca in spatele cercetarilor DNA se ascund actiuni politice murdare, a afirmat Adrian Nastase.
"N-am sa accept aceste agresiuni murdare. Ma voi bate mult mai puternic decat am facut-o pana acum. Dosarul acesta este un dosar politic, e girat si orientat de la Cotroceni", a mai spus Nastase. Intrebat daca poate jura cu mana pe inima ca afacerea din Zambaccian a fost corecta, Nastase a raspunc sec: "Da!". (Roxana ANDRONIC)
Ce se deduce din incadrarea DNA in dosarul Zambaccian
Incadrarea juridica de luare de mita, in dosarul Nastase-Zambaccian, instrumentat de DNA, constituie o premiera in activitatea procurorilor anticoruptie, obisnuiti sa ancheteze fapte clasice de coruptie. Un om politic poate fi mituit nu numai cu bani, ci si cu terenuri intravilane extrem de valoroase pe piata funciara. Asa s-ar traduce actiunea DNA declansata impotriva fostului premier Adrian Nastase. In ecuatia luarii de mita a intrat celebrul infractor Gabriel Bivolaru - la vremea consumarii faptei acesta fiind anchetat de Parchetul General pentru fraudarea BRD.
Desi DNA nu a oferit lamuriri asupra infractiunii puse in sarcina lui Nastase si a altor cinci invinuiti, anumite indicii ale faptelor instrumentate de procurori pot fi conturate, deocamdata, jurnalistic.
Mituitorul
Ar fi Gabriel Bivolaru, om de baza al PDSR, care si-a vandut terenul din strada Zambaccian unor persoane bine alese (soacra, apropiati ai familiei Nastase). Din veriga in veriga, terenul ajunge in proprietatea cabinetului de avocatura al lui Nastase, in anul 1998.
Mituitul
Ar fi Adrian Nastase, la vremea consumarii faptelor acesta detinand functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor si prim-vicepresedinte al PDSR (partid aflat in opozitie).
Scopul mitei
Ar fi fost actiunea de intimidare a procurorilor care il anchetau pe Gabriel Bivolaru in dosarul penal al megafraudei de la BRD (banca transformata in pusculita PDSR, intre 1992-1996).
Fapta mituitului
Ar fi folosirea functiilor politice ale lui Nastase, in anul de gratie 1997, atunci cand acesta - impreuna cu alte 60 de VIP-uri pedeseriste - s-a deplasat la sediul Parchetului General. Acolo ... "au protestat" impotriva abuzurilor procedurale la care ar fi fost supus colegul de partid, Gabriel Bivolaru.
Articolul 13 din Legea 78/2000 de prevenire, descoperire si combatere a faptelor de coruptie stabileste imprejurarile infractionale urmatoare: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau o formatiune politica (...) si care isi foloseste influenta sa ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani". Este de presupus ca procurorii lui Daniel Morar au indicii si probe suficiente pentru realizarea inculparii sub acuzatia de luare de mita. In caz contrar, Nastase, odata trimis in judecata, ar putea obtine o achitare rasunatoare si transformarea sa in victima a "Justitiei portocalii". Ramane de vazut ce se va consemna in rechizitoriu atunci cand procurorii DNA va trebui sa probeze ca actiunea de vanzare-cumparare a terenului din Zambaccian a fost una ilicita, mai precis cu caracter penal, in conditiile in care Nastase sustine public ca nu se poate retine nici o fapta de coruptie in sarcina sa (trafic de influenta, luare de mita). Cum si-a exercitat influenta sau autoritatea Nastase, in calitate de om politic, cu functii mari, asupra Justitiei, asupra procurorilor clujeni Ioan Irimie si Daniel Morar, care l-au anchetat intre 1997 si 1998 pe pesedistul Gabriel Bivolaru, ramane de vazut. (S.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.