Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa modifice in acest an legea datoriei publice, astfel incat ministerele sa nu mai contracteze credite externe, iar finantarea proiectelor sa fie efectuata doar de la bugetul de stat, a declarat, pent
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa modifice in acest an legea datoriei publice, astfel incat ministerele sa nu mai contracteze credite externe, iar finantarea proiectelor sa fie efectuata doar de la bugetul de stat, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat in MFP Claudiu Doltu. El a explicat ca aceasta masura are ca scop facilitarea gestionarii imprumuturilor externe, intrucat exista cateva sute de proiecte, cu termene de plata diferite, astfel ca multi functionari ai Ministerului Finantelor sunt "imobilizati" pentru aceasta activitate. Potrivit reprezentantului MFP, dupa ce aceasta schimbare va fi operata in legislatie, ministerele vor hotari sumele necesare pentru proiecte. In cazul in care proiectele obtin aprobarea Guvernului, Ministerul Finantelor va aloca ministerelor sumele respective. Ulterior, MFP va atrage surse de finantare pentru a acoperi deficitul bugetar rezultat. Doltu a mentionat ca aceasta masura vizeaza anii urmatori, pentru ca in prezent exista proiecte in derulare cu diferite institutii financiare internationale. El a adaugat ca modificarea legii datoriei publice are legatura si cu intentia de listare a titlurilor de stat pe bursa. Secretarul de stat a apreciat ca listarea titlurilor de stat va ajuta atat la dezvoltarea pietei de capital cat si la construirea unei curbe a randamentului pentru aceste titluri. Pe de alta parte, dimensiunea redusa a deficitului bugetar a dus la diminuarea interesului Ministerului Finantelor de a atrage imprumuturi, astfel ca procesul listarii titlurilor de stat nu reprezinta o urgenta. Potrivit reprezentantului Finantelor, autoritatile romane continua discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii cu privire la posibilitatea ca acestea sa emita obligatiuni in lei pe piata romaneasca si cu veniturile respective sa se finanteze proiecte in Romania. MFP a anuntat un volum maxim al imprumuturilor ce urmeaza sa fie realizate in anul 2006 de 4,150 miliarde de lei, numai de pe piata interna. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.