Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis ieri ca Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sa fie subordonata Guvernului. Senatorii au analizat cererea de reexaminare a legii de aprobare a Ordonan
Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis ieri ca Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sa fie subordonata Guvernului. Senatorii au analizat cererea de reexaminare a legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, adresata Parlamentului de presedintele Traian Basescu. Parlamentarii modificasera textul initial al Ordonantei, care prevedea subordonarea acestei institutii Guvernului, optand ca aceasta sa fie subordonata Parlamentului. Presedintele Traian Basescu a solicitat parlamentarilor sa analizeze oportunitatea ca ANRMAP sa fie subordonata Ministerului Finantelor Publice, mentionand ca subordonarea acesteia Guvernului este "o solutie inadecvata, deoarece nu creeaza responsabilitate politica precisa, la nivel de membru al Guvernului, in vederea asigurarii managementului politic si tehnic performant". Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat, dupa incheierea sedintei, ca Traian Basescu ar fi trebuit sa fie de acord cu subordonarea acestei autoritati Parlamentului, si nu sa opteze pentru o subordonare fata de Guvern. "Daca intr-adevar vrea sa demonstreze ca nu are nici o legatura cu grupurile de interese si, mai ales, cu grupurile mafiote, atunci, in mod firesc, aceasta structura, care este unul dintre senzorii in ceea ce priveste corectitudinea cu privire la folosirea banului public, ar fi trebuit scoasa din structurile guvernamentale", a spus el. In opinia sa, acceptarea propunerii ca ANRMAP sa fie subordonata Ministerului de Finante ar fi facut ca acest minister sa fie, in acelasi timp, si cel care organiza licitatii si cel care, prin aceasta autoritate, ar fi judecat modul in care s-ar fi desfasurat respectivele licitatii. "Achizitiile publice se fac de catre Executiv si, atunci, nu poate sa fie si judecator si parte in acest proces de folosire a banilor publici", a fost de parere Iorgovan. El a explicat ca decizia de subordonare a ANRMAP Guvernului a fost luata prin votul parlamentarilor din Coalitie si in pofida opozitiei senatorilor PSD din Comisie, care s-au pronuntat pentru subordonarea acestei institutii fata de Parlament. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.