Actionarii companiilor listate la Bursa pot hotari retragerea de la tranzactionare si daca detin sub 95% din titluri, in anumite conditii, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a armonizat reglementarile proprii cu cele ale Bursei de
Actionarii companiilor listate la Bursa pot hotari retragerea de la tranzactionare si daca detin sub 95% din titluri, in anumite conditii, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a armonizat reglementarile proprii cu cele ale Bursei de Valori, informeaza Mediafax. Astfel, decizia de retragere de la tranzactionare trebuie sa respecte reglementarile Bursei, iar actionarii care nu sunt de acord cu hotararea adunarii generale vor avea dreptul sa iasa din societate si sa obtina contravaloarea actiunilor pe care le detin, potrivit unei Dispuneri de masuri a CNVM. Legislatia aprobata in anii anteriori stabileste ca societatile pot fi delistate doar daca in urma unei oferte publice de cumparare actionarul majoritar ajunge la o participatie de peste 95% din capitalul social sau a cumparat, in cadrul ofertei, titluri reprezentand mai mult de 90% din cele oferite. De asemenea, CNVM poate lua aceasta decizie daca apreciaza ca in urma unor circumstante speciale nu se mai poate mentine o piata ordonata pentru valorile mobiliare emise de respectiva societate. Retragerea de pe piata de capital poate fi operata si daca sunt indeplinite conditiile stabilite in reglementarile Bursei, aprobate de CNVM. Potrivit Dispunerii CNVM, pentru a hotari iesirea de la tranzactionare societatile trebuie sa includa in convocatorul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) un raport intocmit de un expert autorizat cu privire la pretul pe actiune ce urmeaza sa fie achitat actionarilor care nu sunt de acord cu aceasta decizie si vor sa renunte la participatii. In aceasta situatie, pretul reprezinta valoarea medie determinata prin folosirea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de standardele europene de evaluare (EVS). Actionarii care doresc sa iasa din societate vor comunica hotararea in termen de cel mult 45 de zile de la data publicarii deciziei AGA in Monitorul Oficial. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.