Sute de persoane, membri ai familiilor celor decedati sau disparuti in naufragiul feribotului Al-Salam Boccaccio 98, au luat cu asalt ieri birourile companiei maritime, proprietara a navei, din Safaga, port egiptean la Marea Rosie.
Protestatari
Sute de persoane, membri ai familiilor celor decedati sau disparuti in naufragiul feribotului Al-Salam Boccaccio 98, au luat cu asalt ieri birourile companiei maritime, proprietara a navei, din Safaga, port egiptean la Marea Rosie.
Protestatarii au incendiat birourile societatii iar Politia a intervenit cu gaze lacrimogene, in incercarea de a dispersa multimea de oameni furiosi. Oamenii au intrat in birourile Al-Salam, aruncand in mijlocul strazii mobilierul companiei maritime. Un mare afis cu fotografia unui grandios vapor a fost desprinsa de pe cladire si incendiata. Doar 401 din cei aproximativ 1400 de pasageri au fost salvati. Printre supravietuitori se numara si un baietel de 6 ani. Micul Mohammed Hassan (foto mdalion) a fost gasit - la 36 de ore de la naufragiu - dupa ce echipele de salvare nu mai sperau ca pot gasi pe cineva in viata. Baietelul a fost descoperit plutind printre valuri, avand pe el un colac de salvare.
Medicii care il trateaza acum pe copil nu i-au spus acestuia ca parintii sai si sora sa s-ar putea numara printre cei morti.
Rudele si apropiati ai celor imbarcati pe feribotul scufundat sunt nemultumiti de faptul ca proprietarul feribotului nu a difuzat o lista cu persoanele decedate, salvate si disparute. Ieri, dupa salvarea a 31 de pasageri si recuperarea duminica a 72 de cadavre, autoritatile saudite continuau eforturile vizand redescoperirea altor supravietuitori. Au fost mobilizate in acest scop doua fregate, nave de salvare, cinci elicoptere si un Boeing C-130, iar la Duba a fost creata o celula de criza. Duminica, autoritatile egiptene reunisera la Safaga circa 350 de membri ai familiilor pasagerilor ce se aflau pe feribot pentru a identifica victimele tragediei cu ajutorul diapozitivelor. Rudele au stat chiar pe podeaua unui hol din port, in timp ce un aparat proiecta, pe un perete alb, imagini cu o dimensiune de aproximativ un metru patrat, in incercarea de a stabili identitatea celor circa 60 de trupuri neinsufletite pescuite din mare. Fiecare fotografie pe care se putea vedea fata decedatului - o fata adesea desfigurata - a fost proiectata aproximativ 20 de secunde. Conform celei mai pertinente versiuni asupra faptelor, prezentata de un ofiter de la bordul navei Al Salam 98, puntea unde se aflau autoturismele a fost inundata, vineri, in timp ce echipajul incerca sa stinga un incendiu, ceea ce a determinat inclinarea navei si, apoi, scufundarea ei. Rani Kamal, al treilea ofiter in ierarhia navei, a confirmat, pentru postul de televiziune Al Arabiya, ca puntea autoturismelor a fost inundata in timpul operatiunilor de stingere a incendiului, ceea ce a dus la inclinarea navei. Anterior, autoritatile precizasera ca incendiul se declansase la bordul unui vehicul. Capitanul vasului, Sayed Omar, nu a fost gasit. Ofiterul secund, care a fost salvat, a dat declaratii autoritatilor, insa nu si presei.
Armatorul Mamdouh Ismail a afirmat la un post de televiziune egiptean ca firma va oferi familiei fiecarei victime a accidentului cate 150.000 de lire egiptene (26.000 de dolari), maximul pe care-l prevede legea. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.