Andrea Santoro, preot italian in varsta de 61 de ani, care activa ca misionar in Turcia, a fost impuscat, duminica, in biserica Santa Maria, din localitatea Trabzon, in momentul in care se pregatea sa se roage. O parte dintre ziarele din Turcia, care
Andrea Santoro, preot italian in varsta de 61 de ani, care activa ca misionar in Turcia, a fost impuscat, duminica, in biserica Santa Maria, din localitatea Trabzon, in momentul in care se pregatea sa se roage. O parte dintre ziarele din Turcia, care au adus pe prima pagina incidentul, a incercat sa acrediteze ideea potrivit careia politia urmeaza pista care duce la traficantii de carne vie, avand in vedere ca una dintre misiunile preotului era salvarea prostituatelor. In schimb, alte ziare sustin ca in spatele asasinatului se afla un fanatic. Potrivit televiziunii turce Sky Turk, ucigasul, in varsta de 16 ani, a strigat, inainte de a-l ucide pe Andrea Santoro, "Allah Akbar!"(Allah e mare). "Santoro se afla in biserica, si intentiona sa se roage, cand, brusc, cineva a intrat si l-a impuscat", a declarat monseniorul Luigi Padovese, vicariul apostolic de Anatolia, exprimandu-si convingerea ca a fost vorba de o crima premeditata, au informat ziarele italiene, adaugand ca Andrea Santoro a fost ucis de un singur glonte care i-a atins inima. Mai mult, in vreme ce autoritatile de la Ankara sustin ca nu este decat un incident izolat, fara vreo legatura cu izbucnirea tensiunilor internationale provocate de publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed, monseniorul Padovese crede contrariul. El ia, totusi, in calcul si ipoteza implicarii, in asasinat, a traficantilor de prostituate.
Presa turca de ieri a condamnat uciderea preotului italian, exprimandu-si dezaprobarea. Ziarul Milliyet a pus pe tapet teza unei "provocari politico-religioase", afirmand ca autorii acestei crime au incercat sa provoace un conflct intre religia islamica si cea crestina, noteaza agentia Swissinfo. Presa din peninsula a redat ieri unele pasaje dintr-o scrisoare a preotului Santoro, publicata la 11 februarie 2005, pe site-ul www.vicaria tusurbis.org, considerata un testament spiritual. "Orientul Mijlociu are obscuritatile sale, problemele sale, cel mai adesea tragice, dar si <<golurile>> sale", spunea Andrea Santoro, pledand in favoarea necesitatii "unui dialog interreligios". (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.