Menajul in trei de la PSD incepe sa miroasa a menajerie. Geoana incearca din greu sa se urce pe caii cei mari. De cand a dat cu nasul de Parchet, Nastase, in declin vizibil, vorbeste putin si daca e intrebat. Ion Iliescu, desi a renuntat la gerovital
Menajul in trei de la PSD incepe sa miroasa a menajerie. Geoana incearca din greu sa se urce pe caii cei mari. De cand a dat cu nasul de Parchet, Nastase, in declin vizibil, vorbeste putin si daca e intrebat. Ion Iliescu, desi a renuntat la gerovital, pare sa se simta bine in vitrina PSD. Partidul tine la vitrine si la etichete.
Ca in orice menaj in trei, ies la iveala incurcaturi. Geoana vorbeste binisor limba lui Iliescu despre exercitiul de sinceritate pe care ar trebui sa-l faca PSD, despre noul inceput al stangii, despre linia care trebuie trasa intre trecut si viitor, sa uitam prezentul, despre un PSD alternativa onesta si puternica la guvernare. Iliescu recunoaste discursul. L-a rostit si el la alegerile din 1996 si dupa 2000, cand vorbea despre capitalismul de cumetrie, despre decalajul intre alegatorii saraci si bogatii sai locotenenti. Totusi, limba lui Iliescu ii vine stramb lui Mircea Geoana. Asemanarea inceteaza cand apeleaza la coruptii din partid sa lase scena libera. Geoana e o vegetala sensibila, in crestere. Nu mai vrea sa stea in umbra. Iliescu era mai sigur pe el, mai subtil, altminteri cum si-ar fi castigat respectul tuturor daca, pe cand dadea din mana, si-ar fi decapitat tovarasii de drum?
Dar nu doar faptul ca nu-si protejeaza ortacii il transforma pe Geoana intr-un Oblio al PSD-ului. Uneori foloseste intelesuri gresite, da din mana aiurea, nu-si pune sapca daca pleaca prin teritoriu. Transsexuarea lui Geoana a reusit doar pe jumatate. Poate ca e o problema si de varsta. Sau ezitarile in a deveni o sinteza din ce au mai bun in ei Hrebenciuc, Mitrea, Dan Ioan Popescu, Nastase si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Ion Iliescu. Mircea Geoana nu poate avea accentul inconfundabil de sef de judeteana, scolit la Stefan Gheorghiu. Nu e specialist in ape, desi pescuieste in apele tulburi ale partidului. Nu are scoala plenarelor, congreselor si sedintelor de bilant absolvita de Ion Iliescu. Nu s-a calit asteptand si subminand sistemul care-i asigura leafa si o viata indestulata. Geoana a vrut sa para baiat bun, sa tina de sase cat timp gasca partidului devaliza bugetul si banii europeni. E un detergent care inalbeste cele mai frecvente 99 de pete ale etichetei de corupti pusa pesedistilor. Dar raman destule pete de nesters. De inteles, cand speli rufele pe ascuns, in familie. Geoana ar vrea sa semene si cu Nastase la costume, freza, aroganta, agresivitate si matusi miliardare. Te si intrebi cum o sta cu pinacoteca, cu zootehnia, cu ouale? Ar vrea sa aiba si el carti in maneca atunci cand joaca poker la partid cu functiile si influenta caracudei. Stie ca la congresul de anul trecut a fost folosit de Nastase, marele perdant, sa-i tina locul cald pana la viitorul congres, la care ar putea pretinde succesiunea lui Iliescu. Asa ca prima pata pe care incearca Geoana s-o stearga de pe eticheta partidului e aceasta: vrea sa nu mai fie un accident in istoria PSD-ului, un inlocuitor de sef, o proteza dentara care sa indrepte obrajii scofalciti ai partidului. Ar vrea sa fie si el insusi, sa nu mai stea la jumatatea drumului dintre strut, atras de toate obiectele lucitoare, si camila cu zambet dragut in coltul gurii de care atarna un ciulin sarac, dar cinstit.
Viata de partid nu-l lasa pe Geoana sa fie el insusi. Ce folos ca Iliescu nu mai conduce partidul si face pe parintele fondator care nu e trimis la azil numai pentru ca nepotii lui ii vor pensia? Ce folos ca Adrian Nastase este tot mai izolat si se plange, cum a facut-o la Consiliul National de saptamana trecuta, de rani care se cicatrizeaza urat cand nu sunt tratate? Sunt multi altii care nu-l lasa pe Geoana sa fie el insusi. Acestia l-ar vrea sinteza dintre Nastase si Iliescu. Poate de aceea Geoana are ceva sintetic in tot ce face. Un zambet sintetic, un discurs sintetic, relatii de partid sintetice. Si-a tras un strat sintetic, de plastic sa se pazeasca de pete cand isi plesneste partenerii de triumvirat. Doar ca loveste cu teama si respect, mai mult de ochii lumii, sa nu se spuna ca cedeaza asa usor. Greu sa devii burlac, dupa un menaj in trei profitabil pentru toata lumea. Si mai greu cand depinzi, ca Geoana, de ceilalti doi care i-au cedat o vreme functia, discursurile si tupeul. Nu e de mirare ca printre cunoscuti i se spune Superbebe. Un bebe in politica, chiar si super, ramane un naiv, un prostanac, cum ar zice Ion Iliescu. Doar un prostanac cazut ca musca in lapte in politica poate sa spuna unui parter de rechini: "Voi, cei cu parul alb si cu cicatricile razboaielor pesediste pe trup, mergeti acasa si spuneti ca generatia tanara a inceput sa se ocupe serios de treaba!"
Ca sa fii arivist de succes nu-i deajuns sa vrei, trebuie sa ai si talent!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.