Ancheta in cazul lui Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, acuzat de uzurpare de calitati oficiale, intrucat, dupa eliberarea sa din functie, ar fi semnat o serie de acte desi nu se mai afla la
Ancheta in cazul lui Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, acuzat de uzurpare de calitati oficiale, intrucat, dupa eliberarea sa din functie, ar fi semnat o serie de acte desi nu se mai afla la conducerea Oficiului, este aproape de finalizare. Ieri, Melinescu a fost audiat din nou de procurorii Parchetului instantei supreme, urmand ca in urmatoarea perioada sa fie trimis in judecata. Melinescu a sustinut, ieri, inainte de a fi audiat, ca in momentul in care Danei Nastase i-au fost depusi in cont 400 de mii de euro, el nu mai era seful Oficiului, ci doar membru in plenul acestuia. El a declarat ca tranzactia prin care Dana Nastase a primit 400 de mii de euro a fost verificata de doua ori de Oficiu si ca de fiecare data s-a respins propunerea ca raportul sa fie trimis procurorilor, pentru ca legea era incompleta la acea vreme. Fostul sef al Oficiului a mai spus, citat de Realitatea TV, ca plenul a votat ca sesizarea sa nu fie trimisa la Parchet pentru ca era vorba de o tranzactie legala.
Cazul "Matusa Tamara" a facut obiectul unui dosar instrumentat de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor inca din anul 1999, dar acest dosar a fost sustras sau distrus. Totodata, procurorii au demarat verificari la solicitarea ONPCSB privind modul in care au disparut, dupa 1999, acte detinute de Oficiu privind averea lui Adrian Nastase, anchetatorii declansand urmarirea penala "in rem", pentru a avea acces la date.
Cercetat si in dosarul Boerica
Ioan Melinescu a fost revocat de Guvern la cerere din functia de presedinte al Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in aprilie 2004, in locul sau fiind numit Ilie Iulian Dragomir. La scurt timp de la numirea in functie, Dragomir a atras public atentia asupra unor "scapari" ale fostei conduceri a oficiului. De altfel, actuala conducere a Oficiului a facut mai multe sesizari penale impotriva lui Melinescu, pe care il acuza ca a incalcat prevederile legale privind protectia informatiilor clasificate. Potrivit Mediafax, Melinescu este cercetat penal de procurorii de la Parchetul instantei supreme in legatura cu dosarul Genica Boerica, fiind vorba despre neraportarea unor tranzactii efectuate de omul de afaceri craiovean, trimis in judecata pentru ca, in perioada 2001-2003, a primit ilegal TVA insumand aproape 300 de miliarde de lei vechi. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.