Scandalul caricaturilor profetului Mahomed, difuzate in presa daneza si reproduse, ulterior, de mai multe publicatii europene si, spre stupoarea opiniei publice, chiar de un cotidian iordanian, a luat o amploare neasteptata. In Liban, scandalul de pr
Scandalul caricaturilor profetului Mahomed, difuzate in presa daneza si reproduse, ulterior, de mai multe publicatii europene si, spre stupoarea opiniei publice, chiar de un cotidian iordanian, a luat o amploare neasteptata. In Liban, scandalul de presa a degenerat intr-unul politic. Ministrul libanez de Interne, Hassan Sabeh, a anuntat, ieri, ca demisioneaza, in urma violentelor care s-au inregistrat, sambata si duminica, la Beirut, impotriva Consulatului danez, violente soldate cu aproximativ 30 de raniti. In cadrul protestelor, sediul Consulatului a fost incendiat. Sabeh a precizat ca a refuzat sa dea ordinul de a deschide focul asupra manifestantilor pentru ca nu a vrut sa se faca vinovat de un carnagiu. Conform declaratiilor acestuia, cei aproximativ 1000 de membri ai fortelor de ordine, mobilizati pentru calmarea situatiei, nu au reusit sa-si indeplineasca misiunea, manifestantii fiind superiori din punct de vedere numeric si decisi sa ramana pe pozitii. Totusi, interventia fortelor de ordine s-a concretizat in arestarea a circa 100 de cetateni sirieni si palestinieni.
Danezii sunt "ingroziti"
Danemarca, epicentrul acestui seism resimtit pe mai multe meridiane, a decis sa ia masuri. Ministrul danez de Externe, Per Stig Moeller, a propus sa se deplaseze la sediul Organizatiei Conferintei Islamice (OCI), pentru a incerca sa linisteasca apele. Moeller si-a exprimat dorinta de a vizita sediul din Djeddah al organizatiei, "pentru a discuta despre modalitatile de calmare a spiritelor", comenteaza Mediafax. Pregatirile pentru aceasta vizita urmeaza a se realiza pe canale diplomatice. OCI criticase Guvernul danez pentru ca a evitat sa condamne publicarea desenelor satirice la adresa profetului Mahomed. Seful diplomatiei daneze s-a declarat "ingrozit", dupa atacurile de la Ambasadele tarii sale din Siria si Liban. Dupa fiecare dintre atacurile de la sfarsitul saptamanii, Copenhaga le-a cerut cetatenilor danezi sa paraseasca tarile respective. "Am reusit sa luam legatura cu majoritarea dintre ei. Unii au spus ca doresc sa se intoarca si vor ajunge" in curand in tara, a explicat Moeller. In Siria traiesc 70 - 80 de danezi, iar, in liban, 400.
Greva in Kashmir
La Srinagar, principalul oras din Kashmirul indian, magazinele si scolile au ramas inchise, ieri, in semn de protest fata de "publicarea deliberata de imagini de catre unii europeni in numele libertatii de exprimare, dar care a lezat sentimentele musulmanilor", relateaza Rompres. Politia a mentionat ca, in unele cartiere din Srinagar, grupuri de cateva zeci de manifestanti au ars steaguri daneze, au scandat sloganuri si au aruncat cu pietre in masinile de pe sosea.
Redactorul sef al zairului malayezian Sarawak Tribune, si-a prezentat demisia, dupa ce a ilustrat un articol polemic pe tema publicarii in presa daneza a caricaturilor profetului Mahomed, chiar cu desenele incriminate. Cotidianul Sarawak Tribune a prezentat scuze cititorilor duminica, pe prima pagina. Premierul Malayeziei, Abdullah Ahmad Badawi, a condamnat caricaturile, calificand decizia de a le publica drept "o actiune deliberata de provocare" si "de lipsa de respect flagrant la adresa sensibilitatii islamice".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.